Dilema lui Voronin

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Premierul Leancă a condamnat separatismul din Ucraina. Liderul PDM a opinat că acesta este contagios și trebuie să fim atenți. Liderul PCRM a evitat să dea calificative.
Vladimir Voronin, omul care în calitate de președinte de țară a avut înțelepciunea și curajul să susțină primul revoluția oranj de la Kiev și să o crediteze cu legitimitate pe Iulia Timoșenco, acum nu poate să se dea cu părerea.
În Politica de ieri seara, liderul comunist a fost prins între noua ideologie a formațiunii și principiile proprii. Noua ideologie plasează PCRM în rândul celor mai buni și fideli prieteni ai Rusiei. Propriile principii îl împiedică pe Voronin să susțină intervenția rusească în țara vecină. Dacă a susținut referendumul găgăuz și pledează pentru dreptul oamenilor la implicare directă în politică și chestii care depășesc arealul lor de interes local, acum trebuie să justifice și viitorul referendum din Crimeea. Dar în cazul acesta trebuie să recunoască și rezultatele celor vreo 7 referendumuri din zona transnistreană a Moldovei, potrivit cărora regiunea, conform voinței populare, ar fi înglobată de Rusia. Voronin nu poate să recunoască legitimitatea acestor plebiscite. Voronin nu vrea să le recunoască. Pentru că asta ar însemna să trădeze opt ani de mandat de șef de stat. Opt ani în care obiectivul principal și toate eforturile geo-politice ale statului au fost canalizate pentru a reglementa acest conflict amânat și pentru a reintegra țara.
Tot ce poate acum să facă fostul președinte este să evite să vorbească. Să joace, să fugă de răspunsuri tranșante și să aștepte o conservare a situației. A spus-o clar că ar fi bine să fie izolată confruntarea în zona peninsulei. În traducere însemnând să nu se extindă conflictul până în Odesa, pentru că atunci deja nu va mai rămâne loc de joacă pentru Chișinău, indiferent de statut de opoziție sau guvernare. Inclusiv din acest motiv, contrar ironiilor multor colegi de-ai săi, Președintele Voronin a abordat foarte atent și cu o doză rezonabilă de îngrijorare problema coruperii deputaților din majoritatea parlamentară.
Mult loc nu este nici acum. Rusii dau undă verde în propria Constituție pentru a alipi noi teritorii și facilitează procedura obținerii cetățeniei. Aceste schimbări nu vizează doar Ucraina, vizează direct integritatea Moldovei. Deocamdată, Tiraspolul este cuminte. Tiraspolul a văzut războiul nu doar la TV și nu se grăbește să se implice, dar când va trece în dimensiunea politică această confruntare dintre Est și West, sigur Șevciuk și echipa sa vor reapare în prim plan. Atunci va căpăta mai multă pondere mesajul președintele Parlamentului, care în unison cu șeful său de partid, încearcă să mențină un echilibru în politica externă, subliniind necesitatea unor relații pragmatice și bune cu Rusia și țările loiale Moscovei din CSI. Este un mesaj necesar și important din punct de vedere strategic, dar și pentru businessul local. Totodată, toate formațiunile parlamentare, inclusiv PCRM recunosc drept unică cale de dezvoltare viabilă pentru țară parcursul european sau europenizarea statului, cum l-au botezat comuniștii.
Între timp vedem că vizita viceministrului de externe rus, programata pentru februarie nu a avut loc fără explicații, iar despre vizita lui Lavrov, care urma să aibă loc în aprilie nu se prea vorbește. Să sperăm că motivul este agenda prea încărcată a oficialilor ruși în această perioadă.

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole