Miza europeană a Kievului și Chișinăului: termene & termeni

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

UE este interesată de Ucraina exclusiv ca piaţă de desfacere şi bază de materii prime

Declarația a fost făcută de către Gerhardt Karst, analist la un Centru independent comunitar din Germania, cu precizarea că „Ucraina nu trebuie să mizeze pe o preferinţă majoră după semnarea acordului de asociere cu UE”.

Potrivit expertului, „Bruxelles-ul își va urmări în principal propriile interese”, solicitînd Kievului „tot mai multe şi mai multe condiții” necesare compatibilizării. „Nu merită idealizată integrarea rapidă a Ucrainei în cadrul Europei Unite”, avertizează expertul german, subliniind că „aderarea la UE îi va lua Kievului zeci de ani”! Liderul pelist Mihai Ghimpu preciza recent că Republicii Moldova i-ar trebui (sic!) 16 ani (tocmai 4 legislaturi parlamentare), adică mai puțin decît în cazul vecinilor de frontieră, să parcurgă același traseu european.

Așa cum spațiul public nu suportă golurile informaționale lăsate descoperite de către samsarii ideologici din vest sau din est, zilele acestea în capitala de pe Bîc au început să fie diseminate foi volante și afișe cu portretul  lui Vladimir Putin, prin care moldovenii sunt îndemnaţi să susţină aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Membrii asociației „Alegerea Moldovei” argumentează că 67% din locuitorii dintre Prut și Nistru ar simpatiza această presupusă alternativă economică a vestului.

Precizez că ultima ediţie a Barometrului de Opinie Publică invocă cifra de 56 la sută a moldovenilor dispuși să voteze pentru aderarea ţării la Uniunea Euroasiatică.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Igor Ursenco

Igor Ursenco

Scriitor, observator social. Fără a urmări o periodiocitate metronomică, voi posta în acest spațiu articole ce țin de principalele teme (și nedumeriri) care mă interesează ca cetățean (deconstrucție politică & concordie socială). Au trecut tim...

Ultimele articole