Devine oare Moldova un stat unde cuvintele au un preț?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

O întorsătură așteptat-neașteptată a căpătat azi istoria delapidărilor de la cele trei bănci, inclusiv BEM. Potrivit portalului www.publika.md, șeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a susţinut astăzi un brifieng în cadrul căruia a declarat că a fost emis mandat de arestare internaţional pe numele lui Veaceslav Platon.

Potrivit lui Viorel Morari, un grup de persoane fizice au obţinut credite. Ulterior creditele au fost extinse prin BEM. Supectul principal este Veaceslav Platon căruia i-a fost înaintată vinovăţia şi arest pentru 30 de zile. Banii au fost scoşi din ţară de Platon peste hotare prin intermediul tranzacţiilor internaţionale prin Letonia şi Marea Britanie.

Straniu, dar imediat Veaceslav Platon a ieșit cu o reacție prin care a confirmat învinuirile aduse de complicitate la furtul banilor de la BEM. „Vom da depoziții foarte clare despre modul cum s-a făcut acest furt, unde au fost transferați banii, în ce condiții și cel mai important cine este beneficiarul final. Voi da aceste depoziții numai nu Procuraturii Anticorupție, cea care este părtașă acestei scheme „, a declarat Veaceslav Platon. Acest personaj, numit raiderul Nr1, susține că prin acest dosar se încearcă reducerea lui la tăcere. Fapt, care înseamnă că el știe ce și cum a furat acești bani.

Reieșind din aceste declarații, este absolut logică decizia Procuraturii Anticorupţie. Și, chiar din cuvintele lui Platon, organul de anchetă este obligat să-l interogheze.

Nu e la fel, dar în ultima săptămînă s-a mai deconspirat un personaj de pe arena politică de la Chișinău. Renato Usatîi. Dispărut fără urmă după mai multe scandaluri ce țin de gestionarea ineficientă a capitalei de nord a Moldovei, orașului Bălți, el a lansat zilele trecute un nou zvon despre osumă de un milion și jumătate de dolari care i s-au propus pentru a părăsi politica.

În primul rind, potrivit sondajelor, el, ca și Năstase, deja o părăsește, cel puțin din mintea oamenilor. În al doilea rind, chemat la organele de anchetă să depună mărturii, a venit pînă la ziariști, a făcut declarații de presă și a plecat acasă.

Păi, ce urmărește Usatîi? Să schimbe lucrurile în Moldova spre bine? Sau să-și facă publicitate gratuită?

E bine că și în cazul lui Platon și în cazul lui Usatîi, organele de anchetă demonstrează o operativitate și deschidere de a analiza orice informație. Doar că lansatorii acesteia fug de șansa care li se oferă. Fie că se simt cu musca pe căciulă sau pufușor pe botișor. Fie că, ca și în cazul cu Renato, nu au nici un argument și, știind despre aceasta, nu vor să se facă de rîs sau să răspundă pentru zvonurile lansate.

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole