Despre Ucraina şi Republica Moldova în ajunul summitului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Iată că în Kiev opoziția de dreapta, nemulțumită de suspendarea semnării a Ucrainei acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a ieșit în centrul capitalei, cerând demisia în bloc a actualei guvernări. În acelaşi timp, unul din principalii factori care a determina nesemnarea acestui acord se află nu la Kiev sau Moscova, ci chiar la Bruxelles.

Insistenţa cu care reprezentanţii Uniunii Europene au cerut eliberarea unei persoane condamnate penal de o instanţă de judecată naţională, pune foarte multe semne de întrebare în privinţa sincerităţii dorinţei acesteia de a contribui la reformarea şi modernizarea Ucrainei. Cum poţi cere unei ţări asigurarea unei justiţii echidistante, în timp ce condiţionezi semnarea unor documente de importanţă naţională cu eliberarea nejustificată a unui criminal?

Imaginaţi-vă că o persoană de rang înalt, care s-ar face vinovată de acte de corupţie, ar fi condamnată la câţiva ani privaţiune de libertate. Sunt sigur că o astfeld e condamnare societatea noastră aşteaptă de mulţi ani. La un moment dat, imaginaţi-vă că vine un reprezentant al Bruxellesului şi cere eliberarea acestui fost demnitar, în schimbul semnării acordului de asociere. Ce reacţie ar trebui să aibă societatea civilă? Să iasă în stradă şi să ceară cedarea în faţa unui şantaj? Cine atunci ar fi inamicul funcţionalităţii instituţiilor de stat?

Ucraina de astăzi este un exemplu pentu noi. Nu pentru că ar fi ales Est sau Vestul. Deocamdată, statul ucrainean nu a făcut niciun fel de opţiune clară. Ucraina este atât de divizată, încât pledarea pentru un singur vector ar putea fi fatală pentru acest stat. Guvernul ucrainean trebuie este un exemplu pentru noi în ceea ce priveşte capacitatea de a purta dialog şi negocieri cu Moscova şi Bruxelles. Dacă Kievul conştientizează şi îşi apără interesele sale naţionale, Chişinăul nu a făcut decât să cedeze în toate, fără a pune cât de puţin spiritul critic în mişcare.

Pe de altă parte, politicienii moldoveni au fluturat pumnii în faţa Rusiei, mizând pe susţinerea Vestului, însă Vestul nu vine decât cu o finanţare de scurtă durată şi cu promisiuni lipsite de fundament. Europa ne ademeneşte, dar nu ne oferă niciun fel de garanţii. Ce se va întâmpla peste câţiva ani când va deveni clar că Occidentul nu ne mai doreşte? Vom sări în cealaltă extremă? Ne vom umili din nou în faţa Moscovei, punându-ne cenuşă pe cap, cerând iertare pentru toate „păcate trecutului”, doar pentru că cineva nu a ştiut şi nu a vrut  să ducă la timp o politică externă echilibrată şi raţională? Cum va arăta atunci Republica Moldova cu o economie distrusă şi cu o populaţie dezamăgită?

Nu cred că poporului şi ţării noastre convine statutul de „cordon sanitar” la frontierele geopolitice dintre UE şi Rusia, cu un regim de cazarmă, menţinut artificial printr-un regim autoritar-oligarhic, cu protecţie de la Bruxelles. Oare nu se observă cu ochiul liber că în ultimii 10 ani, Republica Moldova nu a făcut nicun fel de progrese în apropiere de Uniunea Europeană. Dimpotrivă, UE ne-a transformat tot mai mult într-o rezervaţie la o margine de lume, ţinută sub control şi la distanţă prin promisiuni deşarte şi injecții financiare periodice. Voi îndrăzni să spun că la ora actuală anume Uniunea Europeană este ceva care susţine şi sponsorizează corupţia şi oligarhia moldovenească. Cele mai mari crime împotriva statului, jefuirea populaţiei de către „boierimea proeuropeană locală” primesc girul Înaltei Porţi Europene în schimbul unei politici externe docile.

E de la sine înţeles că pentru Bruxelles este mai ieftin să finanţeze izolarea noastră decât sponsorizea modernizării noastre. Evoluţia regimului de trecere a frontierei pe Prut este cât se poate de  reprezentativ în acest sens. Oare am uitat că acum un deceniu, orice basarabean putea trece în România doar cu buletinul de identitate, astăzi avem nevoie de viză şi mai suntem şi umiliţi în hal fără de hal la frontieră. Oare reprezintă pentru noi acest lucru o „evoluţie pozitivă”?

A se citi şi:  Ucraina șantajează Moscova şi Bruxellesul în ajunul summitului de la Vilnius? 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole