Despre suspinele lui nea Mişu

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu demult un lider politic de la Chişinău s-a aventurat într-un şir de declaraţii nostalgice pe alocuri. Potrivit acestuia, acţiunile din primăvara acestui an ar pune sub semnul întrebării intergritatea teritorială a Republicii Moldova şi procesul ireversibil al integrării europene.

Astfel, marea temere a lui Mihai Ghimpu  o constituia de fapt adoptarea sistemului electoral mixt, ceea ce i-ar reduce substanţial din mărunţişul alegătorilor în schimbul unui pahar de vin şi unui kg de orez.

Astfel, Mihai Ghimpu dintr-un politician cu coloana vertebrală dreaptă, precum pretinde a fi, s-a înjosit în cel mai cumplit mod în faţa bunului său prieten Vlad Plahotniuc. Motivul invocat atît de liderul PL, cît şi de fracţiunea sa în defavoarea sistemului electoral mixt propus de Vlad Plahotniuc, ar fi readucerea comuniştilor la putere. Asta deşi anterior însăşi autorul iniţiativei susţinea într-o postare pe blogul său că comuniştii pot fi învinşi şi fără de sistemul electoral mixt.

Deci, nu frica de revenire a comuniştilor la putere îl deranjează pe Ghimpu. La mijloc e altceva. Ghimpu înţelege, că prin sistemul electoral mixt, PL va fi marele perdant fiindcă nu are nicio personalitate relevantă, cu excepţia lui Dorin Chirtoacă care ar putea trece pragul pe circumscripţie uninominală. Ca rezultat, PL ar putea rămîne în afara Parlamentului sau cu 2-3 deputaţi, insuficienţi pentru a forma o fracţiune.

O altă problemă majoră pentru liderul PL o constitue şi başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal. Potrivit acestuia un preşedinte de raion nu poate iniţia referendumuri pentru a decide vectorul extern al ţării. Iar pentru încălcarea legii başcanul trebuie exclus din cadrul Executivului. Astfel, Ghimpu nu ia în calcul faptul că din cauza unor declaraţii pripite pe care le emană cu o regularitete clinică, am putea rămîne fară sudul republicii.

Treptat şi unionismul despre care trîmbiţa deputatul cu vîrf şi îndesat se pare că a dispărut de pe agenda PL-ul. Drept argument servesc  declaraţiile făcute de Mihai Ghimpu în cadrul emisiunii Fabrika. “ Unirea cu România va fi posibilă doar în cazul în care marea majoritate a populaţiei va decide acest lucru în cadrul unui referendum şi nicidecum prin metoda propusă de preşedintele României,Traian Băsescu”, puncta Mihai Ghimpu. http://www.publika.md/emisiuni/fabrika_411.html#editia2806031

Tot atunci Ghimpu a recunoscut şi faptul că relaţiile sale cu liderul de la Cotroceni nu sunt printre cele mai bune după scindarea PL-ului. Cel din urmă favorizînd-ui pe reprezentanţii PLR-ului. Concomitent a confirmat şi faptul că ideile sale nu reprezintă şi ideile partidului pe care-l conduce. De aici reiese că persoana lui Mihai Ghimpu contribue nestingherit la uzurparea partidului PL.

 

Comentarii

Elena Nistor

Elena Nistor

Am absolvit facultatea de istorie, apoi cea de jurnalism. Am luat si masteratul. Sunt pasionata de politica. Cred ca prin acest blog, contribui la dezvoltarea pluralismului politic....

Ultimele articole