Despre PNL, Efrim-Filat, Constitutia Romaniei, Unire si referendum

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nici nu stiu daca mai trebuie sa ne mire sau nu pozitia ministrului justitiei, care se pregateste sa conteste decizia Curtii de Apel Chisinau de a obliga Ministerul sa inregistreze modificarile unioniste la Statutul PNL. Se pare ca a avut dreptate Petru Bogatu, care, intr-o editie a emisiunii „Negru si Bogatu”, referindu-se si la cazul PNL, la modificarile statutare unioniste si la „tenacitatea” (ca sa nu ii spunem altfel) a ministrului justitiei, spunea ca, in spatele lui Efrim, se afla Filat. Sa nu se supere Efrim, dar nu pare sa isi apartina, fiind, cu tot PLDM-ul, mai aproape de Dodon si Misin, decit de PNL, de adevar, de Europa si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Dar in spatele lui Filat cine-o fi? Nu putem spune ca sta Formuzal, acesta fiind doar un instrument si o scula, avind ca scop si radicalizarea, in continuare, a gagauzilor, pe care ii crede naivi si ii manipuleaza ca sa il voteze. Asta nu e instigare la ura impotriva romanilor unionisti? Formuzal are un partid al regiunilor, care e unul separatist si care a fost inregistrat abuziv, in opinia noastra, la Ministerul Justitiei…

Sau, poate, in spatele lui Filat se afla Sevciuk si Medvedev/Putin? Nu excludem. Chiar deloc. Si asta explica totul. Adica, au dreptate cei care spun ca in spatele lui Filat stau fortele prorusesti si totul ce inglobeaza aceasta realitate. Incepind cu Lucinschi, „aiatolahul centristilor”, care nu mai descaleca R.Moldova de 21 de ani, si care a transformat partidul lui Filat in unul mai rau decit cel agrarian, terminind cu dodonii si misinii. Filat si banda-i politica nu vrea sa supere nici Transnistria, care le este mai aproape decit Romania, pe asta tinind-o „de fatada”. De PD si PL nu mai amintim – astia tac si se bucura de ce face Efrim. Rusine tuturor celor trei grupari in plin proces de mafiotizare. Pe astia i-am votat?…

Iata s-a trezit Filat si cu 6 iulie, sa comemoreze valul deportarilor, la care au participat sarmanii oameni cu lacrimi mereu in ochi. Foarte bine – banerul, prezent la Marsul Consiliului Unirii, a fost si acolo… Numai ca acest Guvern, care le inchide gura deportatilor cu 500 de lei, ii fura – pe la spate – de sute de mii, prin contrabanda si proasta gestionare a statului, nedindu-le echivalentul bunurilor confiscate de satrapii bolsevici. Nici nu modifica legea, adoptata in mod antiuman de comunisti. E vorba de a le restitui averile de la bugetele locale, si nu de la cel national…

Multumim tuturor celor care au verticalitate nationala si judeca lucrurile obiectiv, indiferent de partidul care se zbate pentru dreptul de a impartasi optiunea unionista in temeiul pluralismului de opinie si al libertatii de exprimare.

Acum, in putin alta ordine de idei, solicitam sprijinul cunoscatorilor. E vorba de prevederea din Constitutia Germaniei care a inglobat dreptul si obiectivul de reintregire teritoriala si nationala a Germaniei. Probabil ca, in cadrul Consiliului Unirii, vom adopta ideea unei propuneri facute decidentilor de la Bucuresti in contextul adoptarii unei noi Constitutii a Romaniei.

Vom discuta si ce facem in privinta referendumului de la 29 iulie privind suspendarea lui Traian Basescu. Un lucru e clar – vom chema sa se voteze pentru partea de clasa politica ce se va arata  interesata de dezideratul Unirii. Sunt din acestia in cele doua tabere ce macina azi politica la Bucuresti? Sa vedem. Sa nu se uite de “ultima picatura” in procesul de vot, de rolul romanilor din Basarabia…

Vitalia Pavlicenco

DECLARAŢIE adresată de către Consiliul Unirii guvernanţilor de la Bucureşti şi Chişinău în legătură cu situaţia politică din România

Consiliul Unirii urmăreşte cu atenţie evoluţiile de pe arena politică de la Bucureşti. Schimbările intervenite înainte şi după alegerile locale din România continuă în prezent prin decizii politice radicale la vîrf, ca rezultat al creării unei noii majorităţi parlamentare. Aceste decizii sunt percepute diferit în societatea românească de pe ambele maluri de Prut, contează, însă, respectarea legii şi a voinţei poporului, care îi are ca exponenţi pe aleşii săi în Parlament, şi, în egală măsură, respectarea procedurilor parlamentare şi a Constituţiei.

Românii din cel de-al doilea stat românesc, Republica Moldova, şi-au îndreptat mereu aşteptările şi speranţele de bine spre clasa politică de la Bucureşti. În numele românilor din stînga Prutului, care fac parte dinplatforma unionistă, Consiliul Unirii adresează decidenţilor din România îndemnul de a nu uita, în confruntările politice, de ideea unităţii naţionale româneşti. Pentru această idee noi, românii şi alogenii, ne-am solidarizat în Consiliul Unirii, ca să fim tot mai mulţi şi tot mai uniţi în demersurile de reunificare a celor două state româneşti.

Îndemnul Consiliului Unirii este ca, dincolo de schimbările radicale din politica românească, să nu se uite de aspiraţia sacră a tuturor românilor – cea de reîntregire a neamului românesc -, iar schimbările care se întreprind să ia în calcul aşteptările românilor din afara frontierelor de astăzi ale Statului Român.

Realităţile politice din România – cu toate carenţele vizibile şi mai puţin sesizabile, urmare a guvernărilor, – au o oglindă perfectă în cel de-al doilea stat românesc, unde se repetă într-o formă gravă de mai multă vreme, însă, în consecinţă, nimic nu se întîmplă. Din nefericire, dacă perspectiva regăsirii stabilităţii politice – necesare continuării reformelor în România , se-întrevăd, în Republica Moldova această perspectivă nu se întrevede, avînd în vedere întîrzierea gravă a reformelor şi pericolul, tot mai evident, de destrămare teritorială a Republicii Moldova prin jocurile cercurilor imperiale de la Kremlin, în care Moscova încearcă să îi atragă şi pe unii decidenţi din Occident.

În acest sens, Consiliul Unirii sugerează guvernanţilor de pe cele două maluri de Prut să valorifice perioadele de reaşezare a situaţiilor politice şi să examineze oportunitatea proclamării Unirii celor două state româneşti, pentru ca, astfel, în acest an – cînd s-au împlinit 200 de ani de ocupaţie ruso-sovietică -, românii, printr-un act de voinţă populară şi de dreptate istorică, să se regăsească împreună într-un stat românesc euratlantic puternic, într-un singur stat al tuturor românilor, spre binele fiecăruia dintre ei.

Consiliul Unirii, care include un mare număr de aderenţi – partide, asociaţii, fundaţii, români simpli cele două state româneşti şi din comunităţile româneşti de peste hotare -, este convins că românii îşi vor regăsi liniştea şi fericirea, prosperitatea şi locul de onoare în Europa numai dacă vor avea curajul să se reunească, aşa cum au făcut germanii.

Consiliul Unirii,

Chişinău, 5 iulie 2012

Comentarii

Vitalia Pavlicenco

Vitalia Pavlicenco

Preşedintele PNL. Născută la 29 octombrie 1953, Grinăuţi-Bălţi, Republica Moldova Contacte: 069111682, 069119118, tel.german – +491605702646 Distincţii: Ordinul Naţional al Romaniei „Pentru Merit” în grad de Comandor Starea civilă: căsător...

Ultimele articole