Despre planul Băsescu/Belcovski „transnistria contra basarabia”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

In luna august e pauza in politica ,  parlamentarii, ministrii si tot alaiul  sunt in concediu, insa nu si centrele de analiza care cauta solutii de repozitionare a partidelor, mesaje si procedee noi etc

Totusi declaratia proruseasca a lui Basescu , conform careia transnistria nu a apartinut niciodata Basarabiei si nici Romaniei, si ca un eventual  viitor al acestei regiuni va trebui de negociat doar cu Federatia Rusa, trebuie comentata.

Apropo, ceea ce a zis Basescu , anterior promova prin 2004, analistul kremlinului, Belcovski, renumitul plan „Transnistria contra Basarabia”, prin care acesta afirma ca anturajul lui Putin ar sustine reunirea Basarabiei cu Romania, contra cedarii transnistriei catre Rusia intro forma sau alta.

Proiectul cedării Transnistriei în schimbul integrării in UE sau chiar al unirii Republicii Moldova cu România este o momeala pe care Kremlinul o arunca periodic pe piata, incercind sa prinda Bucurestiul si Chisinaul intro capcana.

Asa deci nimic nou, doar mira faptul ca Basescu sustine facatura KGB-lui rusesc.

Sper ca cei din PUN, stiu foarte bine ca in rezultatul razboiului rusomoldovenesc din 1992, o parte a statului RM, este ocupata tocmai de armata FR si ca Rusia nu doreste sa evacuieze armata si munitiile pina la o asa zisa reglementare definitiva  a diferendului moldorus.
Avem si formatul de negocieri ,  5+2 in care UE si SUA au statut doar de observator si de unde din pacate lipseste Romania.

Eforturile comune al UE, SUA, RM si mai nou a Ucrainei, este sa nu permita Rusiei controlarea in cotinuare a regiunii, sa nu fie folosita de Kremlin in calitate de Kaliningrad -2 , enclava care la un moment dat poate sa fie folosita inclusiv militar impotriva a trei tari si anume RM, Ucraina si Romania.

Regiunea transnistreana este  teritoriu constitutional si recunoscut de ONU, al RM si de aici trebuie sa porneasca analiza pentru orice solutii.

Iar solutia Basescu/Belcovski, sa negociem doar cu Rusia despre transnistria este una promovata insistent de Kremlin, care ofera doar confederatie pe modelul Kozac din 2003, cu armata rusa garant al intelegerii pe veci.

Sa fie clar, solutia Basescu/Belcovski pentru problema transnistreana, nu este agreata de UE, SUA, Ucraina si RM si convine doar Rusiei.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii