Despre pachetele energetice

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu văd cum decizia de amânare pentru patru ani a semnării pachetului energetic al UE ar putea afecta interesele Republicii Moldova. Este foarte clar faptul că implimentarea unor astfel de documente nu poate fi imediată, pe vreme ce nici Uniunea Europeană nu prea este lămurită pe deplin în ceea ce priveşte propriile proiecte energetice. În plus, nu trebuie să uităm că nu a fost finisată construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi. E adevărat că în timpul vizitei premierului român Victor Ponta, s-a vorbit despre anul 2013, drept unul în care ar putea pus în funcţie acest segment, dar cine ar putea băga mâna în foc?

Astăzi, atitudinea rigidă a Gazpromului, probabil, ţine de siguranţa în faptul că în 2015 va fi lansat proiectul South Stream, care ar vulnerabiliza la extrem Ucraina şi Republica Moldova. În cazul în care proiectul va ieşua, dialogul Chişinăului în domeniul livării gazelor ar putea fi mult mai lejer peste patru ani.

În plus, Europa este în aşteptarea rezultatelor alegerilor din SUA. În cazul în care victoria va aparţine republicanului Mitt Romney, prezenţa americană în Estul Europei ar putea deveni din nou una activă, iar Washingtonul ar putea fi mult mai insistent în promovarea proiectului Nabucco. Cel puţin, aceste obiective se conţin în programul de guvernare a lui Romney. În cazul revenirii americanilor, Moscova nu va avea decât de pierdut prin atitudinea sa ultimativă în spaţiul ex-sovietic.

Odată ce Republica Moldova nu este jucător, ci beneficiar, nu ne rămâne decât să amânăm luarea unor decizii cruciale, care ar putea să ne creieze probleme în perioada imediat următoare, pentru a lua decizii mult mai raţionale când situaţia geopolitică va deveni ceva mai clară. În acest sens, decizia guvernului Filat a fost deplin raţională.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole