Despre memorandum: fiţi realişti, cereţi imposibilul!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Să spun sincer, nu prea am înțeles sensul „memorandumului” propus de cei din „societatea civilă” (unii într-adevăr sunt civili). La ce se așteaptă ei? A pune un astfel de plan pe masă într-un moment în care nu se observă prea mari progrese în apropierea dintre cele două maluri ar putea doar să frâneze procesul de reglementare a diferendumului. Mai ales că acest plan a fost elaborat unilateral, iar Tiraspolul insistă pe  „recunoaşterea independenţei”.

În calitate de proiect al societăţii civile, documentul ar pretinde doar la o poziţie de start, care ar presupune o serie de cedări ulterioare în procesul de negocieri. Nu se ştie ce reacţie va adopta Guvernul faţă de această iniţiativă a „experţilor civili”. Deocamdată, oficialii evită să se expună asupra prevederilor documentului.

În esenţă, „memorandumul” nu face decât să prezinte esenţa legii cu privire la statutul raioanelor din stânga Nistrului, adoptate în 2005, cu mici completări.

Documentul poate fi interesant, însă cea mai mare problemă a textului constă în lipsa unei strategii asupra implementării acestui plan. Cu toţii vrem binele ţării, unii chiar ştium cum trebuie să arate acest „bine”, însă cum realizăm acest deziderat? Din păcate, experţii nu prea oferă răspunsuri clare, ci doar nişte modele abstracte.

„Memorandumul” este util doar pentru două „medii”: cel intern propagarea unui model al rezolvării conflictului în societatea basarabeană, şi cel extern – prezentarea unei poziţii a societăţii civile basarabene în faţa „partenerilor externi”. În cazul în care Guvernarea de la Chişinău ar încerca să promoveze un model „federal” (ceea ce este puţin probabil), memorandumul ar putea fi utilizat ca un „contramodel” şi un instrument de presiune din parte societăţii şi factorilor externi.

Precum am mai spus, în calitate de „document de lucru” în dialog dintre ambele maluri, el este inoportun, chiar contraproductiv, din punct de vedere al logicii strategiilor de negociere. Dacă pornim de la lozinca lui Che Guevara: „fiţi realişti, cereţi imposibilul!”, am presupune că societatea civilă propune ceea ce consideră a fi „imposibil” din start, spre a ajunge în final la un „mijloc de aur”. Nu mă deranjează acest „imposibil”, cât „consensul” la care s-ar putea ajunge (teoretic) mai târziu.

Pe lângă memorandumul prezentat publicului, Chişinăul are nevoie de un plan „discret”, care să presupună paşi concreţi şi realişti de restabilire a controlului asupra malului stâng al Nistrului. Un astfel de plan trebuie să aibă „căi de parcurs” radical diferit de ceea ce îşi propune „memorandumul”, însă să aibă aceeaşi finalitate. Aş vrea să cred din tot sufletul că un astfel de plan există.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole