Despre justiţie şi „cazul Zubco”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

O fi vinovat Procurorul General sau nu ar fi, nu am cum să ştiu. Cert este că demisia acestuia nu ar avea cum să schimbe per ansamblu percepţia populaţiei, pentru că uneori imaginea publică este mai importantă decât însăşi funcţionalitatea justiţiei. În orice stat funcţional, Procurorul General reprezintă o autoritate, respectată atât de populaţie, cât şi de înalţi funcţionari şi politicieni, plasându-se deasupra oricăror interese politice. Însăşi faptul că această funcţie devine obiectul unui târg dintre partidele politice este mai gravă chiar decât învinuirile de omucidere care sunt aduse lui Valeriu Zubco în presa naţională, pentru că politizarea instituţiilor care supraveghează  respectarea legii desfiinţează însăşi ideea de justiţie.

De ce unii cer „demisia de onoare” a Procurorului General, dacă în astfel de cazuri există căi legale de investigarea şi tragere la răspundere (dacă este necesar) a persoanei învinuite? Oare cerând acest lucru, nu recunoaştem incapacitatea justiţiei de a-şi face treaba?

Eu nu vreau nicio „demisie de onoare”. Vreau să văd o procedură perfect legală, aşa cum scrie în buchia legii, în urma căreia să fie stabilit gradul de vinovăţie a domnului Zubco. O fi această doleanţă chiar atât de utopică? Un Zubco poate fi înlocuit cu un alt Zubco, însă incapacitatea de a demara o simplă procedură legală corectă rămâne cea mai mare problemă.

Tot scandalul acesta în jurul cazului de vânătoare miroase fie a mici „reglări de conturi” în interiorul AIE-2, fie este un prilej în plus pentru opoziţie de a critica puterea. Nici prima poziţie, nici cea din urmă nu vorbesc despre legalitate şi necesitatea unor reforme instituţionale, care ar exclude imixtiunea politicului în justiţie, ceea ce este foarte grav.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole