Despre întoarcerea forţată a studenţilor acasă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Zvonurile despre o iniţiativă legislativă (venită din partea primului ministru) care ar obliga studenţii basarabeni din România să se întoarcă în Moldova după absolvirea studiilor au făcut destule valuri în mass-media şi în minţile tinerilor.

Întrebarea firească e: să se întoarcă la ce? S-au creat cumva zecile de mii de locuri de muncă ce ne-au fost promise acum trei ani, sau au crescut salariile până la 800 de euro, sau a apărut vreo bază legală care ar proteja implicarea tinerilor fără experienţă în câmpul de muncă? Dacă statul s-ar ocupa cu rezolvarea problemelor reale şi nu l-ar pierde cu promovarea de legi sterile, atunci cu siguranţă o bună parte a tinerilor s-ar întoarce fără a fi obligaţi de cineva.

Personal, după întoarcerea de la studii din România, am stat 5 luni de zile fără un post de muncă, şi mă îndoiesc că alţi tineri aflaţi în situaţie similară au avut o soartă mai bună. În asemenea condiţii, întoarcerea unui absolvent acasă este cel puţin un risc, pe care nu toţi şi-l pot asuma.

Pe toţi prietenii mei plecaţi peste hotare întotdeauna îi îndemn să se întoarcă acasă şi să încerce să se stabilească aici, cu toate că nu-i deloc uşor; dar să-i obligi prin contract, în timp ce nu faci nimic ce într-adevăr i-ar putea motiva, este ridicol şi sfidător.

Practic printr-o astfel de lege statul ar recunoaşte că nu este capabil să-şi întoarcă cetăţenii acasă decât prin forţa legii, că nu este în stare să creeze condiţii adecvate pentru ca oamenii să revină în ţara lor nesiliţi de nimeni.

Comentarii