Despre falsul proeuropenism al „candidatului unic” sau care este veridicul vector al lui Andrei Năstase?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Alegerile municipale în Chișinău. Primul tur încheiat. În turul doi rămân să lupte pentru voturile cetățenilor, doi candidați: Andrei Năstase și Ivan Ceban.

Atmosfera creată de contracandidați este una perfect(la prima vedere) antagonistă: Ivan Ceban, candidat al stângii(cât de cât consolidată), socialist ce țintește în electoratul prorus și respectiv, Andrei Năstase, unicul candidat de pe dreapta, proeuropean, declarat român, ce țintește în electoratul nu doar proeuropean, dar și unionist. Astfel că imediat după rezultatele primului tur, ex-candidații ce au mers pe segmentul unionist, ca Valeriu Munteanu și Constantin Codreanu și-au îndemnat susținătorii, să-l voteze anume pe Andrei Năstase. Același, lucru apropo, îl declară și partidul proeuropean PPEM. Adică per general, politicienii de tot felul, încearcă să mobilizeze toată dreapta să-și dea votul pentru Andrei Năstase.

Doar că.

Despre proeuropenismul și unionismul lui Andrei Năstase, dacă e de discutat și descusut, se descoperă ușor că lucrurile stau complet diferit.

Unu la mână, anume liderul PPPDA, a fost alături de Dodon și Usatîi, a spus ferm că e gata cu colegii săi de proteste sus-numiți să stopeze cursul proeuropean al țării, folosind expresia „batista pe țambal”. Ceea ce arată clar, indiferența lui Năstase față de vectorul țării, atât timp cât urmărește interesele personale sau personale de clan(anume personale, căci dacă vă informați corect, antioligarhismul lui Andrei e doar o poveste de adormit moldovenii).

Doi. Andrei Năstase chiar dacă era doar coleg de proteste cu socialiștii, în nenumărate rânduri a demonstrat o simpatie vădită față de acest partid și liderul său Dodon. În video de mai jos, vedeți și strângerea de mână și îndemnul de „unire” a socialiștilor cu platforma sa. Față de comportamentul săi de azi, politicianul Năstase e cam prea nonșalant în gusturi.

Trei. Tot liderul platformist, a fost acela care împreună cu același Ceban(!) a avut momentul de discurs colectiv și alungare a unioniștilor din mulțimea prostestatarilor din PMAN. Poza lor comună, vedeți tot aici.

Patru, același lider DA, declarat atât de proeuropean, caută ajutor în diaspora rusă, unde însă nu este deloc binevenit și cetățenii în cauză îl blochează prin elementarele întrebări retorice: „De ce ați venit aici? Ce căutați la noi, dacă familia vă este în Germania? Iar nașii unde? Tot în Germania? Al vostru Vlad Filat? În închisoare!” În video, se observă clar momentul când Năstase se pierde și evită răspunsurile clare la întrebările de facto, cele mai ustutăroare pentru dânsul, dar întrebarea mea este, ce în genere a căutat acolo, proeuropeanul Andrei?

Cinci. Să nu uităm că majoritatea capitalului politic al lui Năstase din alegeri, este „împrumutat” de la controversata Maia Sandu, în ceea ce ține de unionism, or avem și declarațiile dumneaiei, în cronologie cu referire la Unire, în care conceptul Maiei oscilează de la Unirea a fost o „înghițire” în trecut și este un „fapt irealizabil” în prezent la doar „România ne va salva”. Afirmațiile fiind făcute anume în scopul de ademenire electorală a unioniștilor și „trădarea” lor ulterioară când nu mai prezintă interes pentru binumul PAScuDA.

 

Concluzie: Având aceste lucruri la mână, devine clar și tranparent faptul că Andrei Năstase, NU reprezintă deloc un candidat proeruropean, cu atât mai mult, unionist. Accederea în turul doi, a căpătat-o DOAR datorită susținerii PAS(necomplete), și unei ample campanii de victimizare după vechea schemă „jertfa a regimului’. Diferența dintre Ceban și Năstase devine practic, invizibilă. Și pentru alegerile din 3 iunie, pentru cetățeni întrebarea corectă constă în: Să votez un socialist prorus sau un pseudoproeuropean, condus STRICT de propriile interese? Banala vorbă: Alegerea vă aparține!

 

Comentarii