Despre „duşmanii” Republicii Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Revin la o întrebare mai veche: unde e planul diabolic al „imperiului sângeros” de „zădărnicire a parcursului european al Republicii Moldova”? Amintiţi-vă cum pe percursul a doi ani, întreaga mass-media, societate civilă repeta zilnic, de dimineţa până în seară despre un plan şi conspiraţie globală împotriva ţării noastre, în care sunt mobilizate toate pârghiile şi toată agentura Federaţiei Ruse.

Vă amintiţi cum în vara anului 2013 Oazu Nantoi, Arcadie Barbăroşie, Viorel Ciubotaru şi alţii, chemau societatea „să se mobilizeze” pentru a face faţă unui război cu Tiraspolul? S-a încercat isterizarea la maxim a publicului, în ajunul parafării acordului de asociere, evocându-se tot felul de scenarii, unul mai macabru decât altul. A trecut vara, toamna. A fost părafat acordul şi, aşa cum era de aşteptat, nu a mai urmat nimic. „Directorii de opinie”, care isterizau societatea, au luat apă în gură. A dispărut „pericolul” odată cu parafarea miraculosului acord? O fi având el calităţi magice, probabil.

A urmat anul 2014, când societatea civilă şi mass-media apropiată puterii a început din nou să ne povestească grav despre o oarecare „tentativă de lovitură de stat” pusă la cale de 3-4 beţivani la Bălţi, despre mii de oameni înarmaţi care sunt gata să declanşeze un măcel în toată republica, de dragul zădărnicirii semnării acordului de asociere. Cum? Pentru ce? De ce? Cum 2-3 gopnici de la Bălţi pot opri semnarea acordului? A rămas neclar pentru publicul larg.

De altfel, orice om cu scaun la cap îşi dă seama că „parcursul european” al Republicii Moldova nu este decis la Chişinău sau la Bucureşti, ci la masa de negocieri dintre Bruxelles şi Moscova sau ca să fim mai exacţi – Berlin şi Moscova. Kremlin nu are nevoie de conspiraţii locale, în târguşorul din fosta gubernie, pentru a-şi menţine frontiera de influenţă convenită cu Vestul. În general, procesele politice de la Chişinău nu contează la nivelul relaţiile Moscova-Berlin sau Moscova – Washington, exact aşa cum pe Leancă nu este preocupat de cearta dintre badea Vasile şi badea Gheorghe, dintr-un sat din fundul Moldovei, pentru o bucată de gard.  Acest lucru trebuie să-l înţelegem, odată şi odată, dacă vrem să ne debarasăm de mentalitatea provincialistă.

Republica Moldova va deveni membru UE atunci când asupra acestui lucru vor conveni liderii Germaniei şi Rusiei, restul e o chestiune tehnică şi nici o reformă nu poate grăbi sau tărăgăna acest moment. „Integrarea europeană” nu este o problemă de modernizare, democratizare sau culturalizare (toate acestea le putem face şi fără a ne integra în Europa). Integrarea europeană este un fenomen geopolitic, mai întâi de toate. Cel mai bine, acest lucru se observă în cazul aderării la UE şi NATO a României şi Bulgariei, care erau foarte departe de ceea ce numim „standarde europene”. Nu România a intrat în NATO şi UE, ci UE şi NATO au intrat în România. Diferenţa este enormă. Dacă astăzi Moscova a declarat embargo unor produse moldoveneşti, fiţi siguri, acest lucru nu avut loc fără o coordonare cu Berlinul, aşa cum nici trupele sovietice nu au căzut din cer în Basarabia anului 1940.

Isteria rusofobă de la Chişinău demult nu mai are nicio treabă cu geopolitica sau „idealul naţional”. E doar un business şi un motiv de a spăla creierii telespectatorului şi votantului naiv, pe care zi şi noapte îl conving că nu sărăcia, foamea şi depopularea reprezintă cel mai mare pericol pentru ţară, ci individul X-ulescu sau Y-eanu, care vrea să compromită „drumul sper viitorul luminos”. Exact aşa în URSS erau vânaţi „duşmanii poporului”, care zi şi noapte conspirau împotriva „construcţiei viitorului luminos” al norodului truditor.

Evocarea „pericolului rusesc” a devenit deja un obicei a „activistului societăţii civile” cu epoleţi şi politicianului şi de pe malul Bâcului. Atunci când acest pericol nu există, el trebuie inventat, atunci când e nevoie de o isterie colectivă care ar justifica nişte acţiuni ilegale şi abuzive ale Guvernării. Desigur, siguranţa publică este prioritatea priorităţilor şi în numele este permis orice, dar ce ne facem cu situaţiile în care pericolul este doar o născocire a televiziunii şi organelor represive? Închidem ochii şi ne lăsăm duşi de val? Dăm mână liberă şi undă verde guvernanţilor?

Fiţi siguri, când va mai fi nevoie, se vor mai inventa legende şi poveşti despre conspiraţii ale unor „bande de terorişti” şi „extremişti”, gopnici de la Comrat sau Bălţi, care „vor să compromită viitorul european şi democratic al statului”, atunci când va fi nevoie de adoptat nişte măsuri rapide şi radicale, ferite de ochii lumii. Să vedeţi ce spectacole şi circ va fi atunci când va începe marea campanie pentru privatizarea unor bunuri de stat, după alegerile parlamentare. Să nu vă miraţi când SIS îl va identifica undeva la Durleşti pe Osama ben Laden viu şi nevătămat, gata să devieze drumul nostru spre „mare standardizarea europeană”.

În campanie electorală se gasi ţapul ispăşitor pentru toate problemele: pentru atacurile raider, pentru devalorizarea premeditată a valutei naţionale, pentru scăderea nivelului de trai şi pentru neîncredere populaţiei în instituţiile de stat şi partidele politice. De toate se va face vinovată o „mână diabolică”, care caută cum să destabilizeze stabilitatea şi să ne violeze „sărăcia, nevoile şi neamul” (de parcă alţii nu ar avea din belşug astfel de „bogăţii”).

Adevărul e că Republica Moldova nu are alţi duşmani reali în afară de proprii săi cetăţenii şi clasa lor politică şi asta e tragedia cea mai mare. Dacă am fi avut un duşman extern real, care ar fi rădăcina tuturor relelor, am fi avut o societate solidară şi sănătoasă, iar lupta pentru o viaţă mai bună ar fi o nimica toată. Duşmanul extern este cel care defineşte sensul şi rostul de a fi a unui stat, iar noi nu ne cunoaştem nici rostul, nici nu vrem să recunoaştem duşmanul din noi.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole