Despre discuțiile cu Victor Ponta şi senatorii români

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Miercurea trecută am avut ocazia, alături de analiști politici din Moldova și reprezentanți ai mass-media, să discut cu senatorii români, precum și cu premierul român Victor Viorel Ponta. Vizita în România se datorează aportului Dlui Victor Alexeev, Președintele PSD România Filiala Moldova.

Am găsit la București oameni deschiși la minte, primitori și amabili. Însă aceasta nu spune nimic despre starea de fapt a relațiile dintre Republica Moldova și România. Senatorii români, membri ai Comisiei pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, au apreciat vizita noastră la Palatul Poporului și au notat despre cele discutate acolo.

În primul rând, senatorii s-au arătat deschiși pentru colaborare, însă sunt nedumeriți de faptul că la Chișinău încă nu a fost formată acea Comisie de colaborare cu senatorii români pe segmentul integrării Moldovei în Uniunea Europeană. Aceștia speră, că în curând va fi formată Comisia nominalizată, iar lucrul comun va fi dus până la capăt.

Am discutat inclusiv și despre libertatea presei, precum și despre trecerea Prutului de către posturile TV din România. După cum era și de așteptat, senatorii au confirmat că decizia este de partea stângă a râului, nu la București, iar deciziile trebuie luate la Chișinău, de către politicieni și Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Am intervenit la această temă cu mențiunea că avem acces nelimitat la sursele online din România și că suntem mulțumiți măcar de faptul că putem citi liber mediafax.ro, realitatea.net, digi24, alte siteuri de știri. La fel, am menționat în fața senatorilor că decizia de retransmisie a postului public din România trebuie să fie examinată și luată doar de către cele două partide partenere din Moldova și România – PD și PSD.

Evident, nu a lipsit numele Plahotniuc de la întâlnirea cu senatorii Români. Un blogger, membru totodată și al Partidului Democrat, a încercat să le spună senatorilor că Vlad Plahotniuc a înregistrat un proiect de lege prin care să se interzică retransmisia posturilor rusești pe teritoriul Republicii Moldova. Sesizând acest lucru, am concretizat faptul, că un așa proiect de lege nu este înregistrat în Secretariatul Parlamentului, iar cele spuse de Veaceslav sunt doar niște discuții de pe holurile celor trei partide care formează noua coaliție de guvernare de la Chișinău – PD, PLDM și PCRM.

După discuțiile oficiale, transmise online pe site-ul Privesc.eu, am luat masa cu câțiva senatorii români. Am apucat să discut cu Dna Gabriela Crețu, senator PSD, care ne-a spus că integrarea Republicii Moldova în NATO nu va fi nici peste 1000 de ani, că noi discutăm prostii la această temă. Pe scurt, Dna senator nu consideră că Moldova ar putea fi vreodată membru al blocului militar. Probabil are dreptate, atâta timp cât la hotarul nostru avem România, stat membru NATO, care ne poate asigura protecția necesară, în caz de necesitate.

Începând cu ora 15.00 ne-am așezat la masa unde Victor Ponta petrece uneori ședințele de Guvern, precum și alte ședințe cu președinții de Consilii județene. Nu știu cine a aranjat locurile, însă eu am stat în capul mesei de lucru, în locul lui Ponta, după cum a menționat și Premierul român.

Discuția cu premierul a fost destul de deschise, pentru că nu știa despre LIVE-ul de pe privesc.eu, unde s-au uitat peste 30 de mii de oameni. Respectiv, Ponta a discutat foarte deschis despre relațiile România-Moldova, colaborările cu PD și Iurie Leancă, precum și, după câteva ezitări, a vorbit și despre importanța securizării Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul aderării la blocul militar NATO.

Întrebat fiind dacă susține aderarea Republicii Moldova la NATO, premierul Ponta a ținut să transmită mesajul puțin codificat, motivând că este premier în funcție și ar trebuie să fie mai atent la ce spune, pentru a nu ridica un scandal diplomatic. Premierul român a spus că este mulțumit de faptul că România este parte a NATO, astfel se simte în siguranță față de amenințările din afară. A mai precizat că, dacă până la aderarea la NATO țara sa era pusă în situația să se apere singură, fără muniții și cu o armată slabă, acum știe că toți colegii din NATO vor veni să ajute România în cazul unor atacuri străine. Menționez la acest capitol, că NATO are baze și armament militar pe teritoriul României.

După cum am menționat mai sus, premierul român a acceptat să vorbească și despre relația politică cu Partidul Democrat din Moldova, precum și despre legătura cu Iurie Leancă. Dumnealui a menționat că are o relație politică cu PD, pe care dorește să o dezvolte în continuare. Cu referire la Iurie Leancă, premierul român a spus că bagă mâna în foc pentru aspirațiile pro-europene ale fostului premier, precum și pentru sinceritatea acestuia. Pe scurt, Ponta a transmis că susține noul proiect politic ce urmează să fie lansat la Chișinău.

Ascultând atent ce spune Victor Ponta despre ce ar trebui să facă Republica Moldova, am constatat, că prin intermediul celor prezenți a transmis mesaje importante în Republica Moldova, inclusiv și partenerilor politici de aici. Respectiv, Ponta a spus că România nu intervine la moment, însă o va face în cazul dacă Chișinăul deviază de la parcursul de integrare europeană. Totodată, premierul român a subliniat importanța aderării Republicii Moldova la blocul militar NATO.

Am scris pe Facebook că Victor Ponta a tras de urechi PD-ul și pe Vlad Filat, însă textul meu s-a lăsat criticat de către susținătorii PD, încercând să-mi explice că nu a fost așa ceva. Am recomandat acestora să citească printre rânduri și să înțeleagă faptul că partenerul politic al PD a transmis clar următorul mesaj – Integrarea în UE și aderare la NATO. Dacă analizăm situația din Republica Moldova, atunci vedem că PD-ul nu se grăbește prea tare spre integrarea în UE, precum și se împotrivește vehement aderării la NATO. Or, acțiunile PD sunt împotriva sfaturilor venite de la partenerul din România. Dar, deja asta e problema lor. Să se lămurească între ei. Cert este faptul că Bucureștiul nu va sta departe în cazul dacă politicienii de la Chișinău vor încerca să facă altceva decât ceea ce au stabilit cu partenerii europeni.

Prin urmare a celor discutate la București, consider că Republica Moldova nu utilizează nici 10% din tot ce oferă România pentru noi, precum și nu pune preț pe ajutorul venit din partea fraților de peste Prut. Aici aș sublini ajutorul anunțat privind Acquis comunitar, tradus și sistematizat, precum și delapidările de fonduri din ajutorul acordat de către România. Problema furtului banului poporului românesc a fost sesizată și de către Dl Victor Alexeev, care a înmânat premierului român o notă informativă în acest sens. În concluzie, cred că este necesar de creat la Chișinău și o asociație care să promoveze investițiile românești. Pentru că banii se acordă, însă în campaniile electorale se spune altceva. Exemple de acestea sunt multe.

Din punct de vedere economic, România ar putea deschide la Chișinău o proprie Agenție de investiții, prin care să acorde ajutor inclusiv și în economia reală, nu doar pentru proiecte sociale, așa cum este în prezent. Propunerea deschiderii Agenției a venit din partea unui membru al delegației, iar premierul român a garantat că dă propunerea în lucru, iar în scurt timp vor fi luate măsuri concrete în această privință.

Mulțumesc Dlui Alexeev pentru vizita la București, precum și, nu în ultimul rând, mulțumesc senatorilor români și premierului pentru tot ajutorul și deschiderea pentru Republica Moldova. Cer scuze din partea acestui popor rătăcit că nu știm să valorificăm eficient tot ce primim și putem primi de peste Prut.

Comentarii