Despre Acordul de Asociere RM-UE, introducerea sistemului electoral mixt, alegeri parlamentare anticipate si altele

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Roman Mihăeș a vorbit despre conceptul lumii politice bipolare, șansele anulării Acordului de Asociere RM-UE, introducerea sistemului electoral mixt sau uninominal, alegeri parlamentare anticipate, cum va fi anul 2017 din punct de vedere politic, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Mihăeş, ce părere aveţi despre conceptul lumii politice bipolare, despre care mai mulţi analişti politici afirmă că s-a instaurat în Moldova, la un pol fiind socialiştii şi Igor Dodon, iar la celălalt – actuala echipă de guvernare? E bine aceasta pentru Moldova?

R.M.: Așa cum Dodon a cîștigat alegerile prezidențiale, el venind din opoziția dură pro-rusă, avem una din cele trei cele mai importante funcții de stat, și anume Președinția, deținută de adversarii actualei majorități parlamentare.

Acum s-au evidențiat doua poluri importante: Președintele Dodon, care este pro-rus și pledează pentru abandonarea cursului proeuropean și pentru federalizarea țării, și actuala guvernare pro-europeană, în special Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, ca pilon și principala forță a guvernării pro-europene.

Este bine că există majoritatea parlamentară, condusă de PD, care nu a permis stîngii pro-ruse, după victoria lui Dodon, să preia întreaga putere, fiind o contrapondere și ținînd sub control mișcările antieuropene  ale Președintelui Dodon.

Asta e situația de moment, care va dura pîna la alegerile parlamentare, atunci cînd vom vedea ce vor decide cetățenii.

T.: În general, credeţi că relaţiile dintre Preşedinţie, pe de o parte, şi echipa de guvernare pe de altă parte, vor fi bune sau vor fi caracterizate de confruntare în perioada următoare?

R.M.: Eu aș vrea să văd o colaborare între instituțiile puterii în interesul cetățenilor. E nevoie de consens, sper să se identifice multe teme comune de colaborare. Totuși, vedem că sunt subiecte în care pozițiile diferă total și asta e normal. Important e ca lupta politică să se ducă în cadrul legii, al normelor democratice și, de ce nu, al bunului simț. Foarte mult aici depinde de Președintele Dodon, el ar trebui să revină în albia constituțională, care îi definește foarte clar împuternicirile, și să nu le depășească.

Avem o republica parlamentar/prezidențială, în care împuternicirile Președintelui sunt limitate. Parlamentul are pîrghii constituționale să verifice activitatea Președintelui și să-l sancționeze, în caz de depășire a împuternicirilor, în cazuri de abuzuri sau  infracțiuni savîrșite etc.

Oamenii deja au obosit de atîta confruntare și își doresc stabilitate și îmbunătățirea condițiilor vieții.

T.: Preşedintele Igor Dodon pledează pentru anularea Acordului de Asociere RM-UE. Ce şanse de reuşită are intenţia sa?

R.M.: Președintele are anumite competențe legale, constituționale. E suficient să le consultăm pentru a afla că politica externă, în principal, este competența Guvernului și Parlamentului. De aici și putem trage concluzii despre reușita în intențiile schimbării vectorului politic. Actuala majoritate parlamentară, Guvernul și Parlamentul se opun, iar intențiile Președintelui Dodon vor rămîne la nivel de declarații.

Dodon a declarat în fața lui Putin că speră ca PSRM să obțină majoritatea parlamentară după alegeri pentru a denunța Acordul de Asociere. De fapt viitoarele alegeri parlamentare vor fi cruciale, și, în funcţie de rezultate și de componența viitoarei majorități parlamentare, vom ști și soarta Acordului de Asociere cu UE.

T.: Credeţi că e posibilă varianta alegerilor parlamentare anticipate, despre care, de asemenea, vorbeşte Igor Dodon?

R.M.: Cetățenii au nevoie acum de liniște și de condiții de trai mai bune. Vedem că în sondaje cel mai mult îi îngrijorează pe oameni prețurile, locurile de muncă, viitorul copiilor. Apropo, anul trecut a fost cea mai mică inflație din 2009, s-au deblocat relațiile cu FMI, UE și alți finanțatori. Premise pentru alegeri anticipate nu sunt, Guvernul Filip este stabil, are recunoaștere externă și este susținut de o majoritate parlamentară suficient de mare și stabilă. Cred că eventualele alegeri parlamentare anticipate doar va arunca din nou țara într-un haos politic.

Există și riscul să cîștige forțele antieuropene. Partenerii de dezvoltare  vor stabilitate în țara noastră. Dar totul depinde de negocierile dintre Președinte, putere și opoziție şi nu exclud că pot conveni să fie și alegeri anticipate, de exemplu în primăvara sau vara anului 2018.

T.: Pe cît de oportună vi se pare ideea introducerii sistemului electoral mixt sau uninominal, despre care vorbeşte tot mai multă lume?

R.M.: Ambele sisteme, majoritar și proporțional, au plusuri și minusuri. Minusul cel mai mare al actualului sistem este ca cetățenii și regiunile nu au legătură cu deputații aleși, ei sunt subordonați conducerii de partid. Sondajele arată că cei mai mulți oameni doresc să-și cunoască deputatul, să voteze persoana, nu lista de persoane, multe dintre care nu le cunoaște. De altfel, este pe larg răspîndită practica alegerilor directe sau mixte în statele europene.

Cînd votezi persoana, investeşti încredere în el. Iar cînd e o listă de necunoscuți, se pierde legătura directă între alegător, adică cetățean și deputat. Așa cum cetățenii au dorit alegerea directă a Președintelui țării, la fel doresc să aleagă și deputații. Cred că e bine ca politicienii să examineze la modul serios acest subiect. Personal, sunt adeptul sistemului electoral mixt, jumătate din deputați urmînd să fie aleși pe liste de partid, iar cealaltă – de către cetățeni direct în circumscripții uninominale.

T.: Ce şanse de reuşită credeţi că are tentativa liberalilor de a-l demite pe Igor Dodon?

R.M.: Unele declarații ale Președintelui Dodon contravin, altele sunt la limită – să vedem dacă a semnat ceva la Moscova. Oricum toate actele semnate de Președinte trebuie să ajungă în Parlament pentru a fi examinate. Vom ști mai multe doar după ce va fi o decizia comună a consiliului alianței de guvernare.  Acum e prematur să discutăm despre șansa de a suspenda Președintele.

Cred că soluția suspendării Președintelui va fi examinata mai serios, în caz de derapaj major al Președintelui, care ar pune în pericol imediat pacea sau integritatea teritorială a țării. În caz că Președintele nu se conformează rigorilor constituționale, el poate fi suspendat și petrecut un referendum de demitere în aceeași zi cu alegerile parlamentare, astfel închît să nu se cheltuiască bani în plus.

T.: În general, cum credeţi că va fi anul 2017 din punct de vedere politic? La ce să ne aşteptăm?

R.M.: Pe de o parte va fi un an al confruntării dintre Preşedinție și guvernare, majoritatea parlamentară. Pe de altă parte, ar trebui să fie un an al constructivității și colaborării, ca cetățeanul să simtă că trăiește mai bine și să nu vrea să emigreze.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Comentarii