Despre 13 si 16 mai, despre conjuratia antiunionista

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Inca o dovada ca discursurile de aderare la UE sunt doar povesti pentru neinitiati.

Azi unimedia anunta ca UE isi securizeaza frontiera pe Prut – “pe segmentul frontierei de stat vor fi instalate 63 turnuri de telecomunicatii pentru grăniceri”.
http://unimedia.md/?mod=news&id=47961

Prin anii ’97-98 la Vama Albita (Romania) incepu construirea masiva a unor terminle uriase. Atunci era clar: UE si NATO urmau sa se opreasca la Prut.
Azi situatia se reconfirma prin instalarea acestori turnuri de telecomunicatii pentru grăniceri.
E inca un motiv pentru intensificarea actiunilor de reunificare cu Romania – alta solutie chiar nu exista.

Dupa manifestarile de 13 si 16 mai nu am mai apucat sa imi astern impresiile. Pentru ca aveam deja bilete de avion sa plec la fiica, ginere si nepotica in Germania. Acolo, in locul meu, in rol de bunica, s-a aflat aproape trei luni sotul – ca eu sa ramin la Chisinau si sa ma dedic, alaturi de colegii din PNL si din Consiliul Unirii, pregatirii manifestarilor legate de implinirea a 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica. Intre timp, pe exact 16 mai, am onorat si invitatia venita de la Bucuresti – de a participa la Conferinta pe subiectul acestei triste date din  incinta Legislativului de la Bucuresti, unde Comisia parlamentara condusa de senatorul Viorel Badea si Fundatia pt romanii de pretutindeni, condusa de Eugen Popescu, au desfasurat o dezbatere consistenta despre ce s-a intimplat acum doua secole cu teritoriul dintre Prut si Nistru, dar, mai ales, despre intreg calvarul basarabean. Pe 18 mai eu eram deja in Germania, unde ramin o luna.

Cea mai elocventa apreciere a actiunilor de la 13 mai a fost reactia alogenilor neintegrati in societatea celui de-al doilea stat romanesc, apreciere inclusa de tinerii din Actiunea-2012 in debutul unui filmulet despre Marsul Demnitatii Nationale. – “Priveste – ei sunt tot mai multi…” Este o apreciere si in spiritul in care scria Constantin Tanase – de acum inainte nu-si vor mai putea permite “analistii politici” si antiunionistii, – alias “pragmaticii” de pe stinga, dar si de pe dreapta, – sa spuna ca participantii la Marsul Unirii de la 25 martie si participantii la Marsul Demnitatii Nationale de la 13 mai ar fi grupuri “extremiste”, “marginale” etc. Ca stiti cum e cu cei platiti sa “analizeze” – ori spun neadevar, ori tac. Acum, unii au tacut… Altii au facut ce au putut contra. Dar nu mai e cazul… La Marsul de la 13 mai si la Teatrul de Vara a fost floarea intelectualitatii romanesti din Basarabia, oricine se respecta ca roman.

Altii nu au participat din doua motive: 1. Nu au stiut, ca presa noastra este ticalosita, in mare parte, controlata de “pragmatici” antiromani, si nu informeaza. 2. Unii nu au avut cu ce veni, ca populatia a fost rau insaracita cu buna stiinta in acesti ani. Si a mai fost o categorie care nu au venit – ei vorbeau la telefon cu “ministrii” trimisi sa le spele obrazul politic fariseic.   

Dupa o cooperare benefica de o vreme dintre experienta membrilor Consiliului Unirii si elanul, entuziasmul tinerilor din Actiunea-2012, rezultatele au aparut si decizia ca fiecine sa vina la actiune cu propria identitate a da deha doua Marsuri frumoase, mobilizatoare, care ii fac pe cei ce sovaie ori sa se alature, ori sa faca si ei ceva, pentru ca simt ca politica de a lasa o impresie, dar a face altceva ii duce la esecul gruparii. Si e timpul sa se defineasca in raport cu niste actiuni si pozitii. Desigur, e vorba aici, in primul rind, de Partidul Liberal.

Partidul National Liberal, care a venit in mare parte cu ideea de a coagula o platforma unionista, ofera ce poate, ca partid extraparlamentar, in promovarea obiectivului si a contribuit masiv la Marsul Demnitatii Nationale de la 13 mai, venind activistii formatiunii din 26 de raioane. Asta s-a vazut in PMAN, unde, bineinteles erau si membri ai PL, pentru ca membrii simpli sau votantii acestui partid au niste convingeri, niste aspiratii, au idealul reintregirii neamului romanesc – vorbim de oamenii sinceri, nu de profitorii  care ieri erau comunisti, iar azi sunt liberali…

Cei sinceri nu mai pot astepta pina cind sefii lor de partid, pe alocuri pierzind cu ei legatura (avem o sumedenie de plingeri si regrete expuse noua dupa aceste actiuni), vor decide – sunt mai importante rinza politica, invidia si gelozia sau dezideratul si obiectivul Unirii, firesti pentru poporul roman nedreptatit.

Ca presedinte al formatiunii pe care o conduc al saselea an, am scris suficient si voi reitera doar urmatoarele: PNL, de la formarea sa, desi a dorit inca atunci coagularea fortelor liberale, respinsa de Ghimpu, este constant obstructionat de PL chiar mai mult decit a fost de comunisti. De ce? Din concurenta politica neonesta. Cum? Pe toate caile, dar mai ales prin Primaria pretins liberala a Chisinaului, pentru care nu comunistii, din pacate, ci PNL este dusmanul numarul unu. De aceea, principala noastra suparare pe zisii liberali e ca ne impiedica, ne interzic sau ne confisca dreptul de a ne organiza actiuni, de a ne plas apublicitatea unionista s.a si asta de ani buni. De fiece data PL spune ca si ei au depuse cereri – obligatoriu inaintea noatra – privind actiunile preconizate de PNL sau de prietenii nostri. Exact asa ca si comunistii, cu vreo doua-trei registre de inregistrare a instiintarilor prealabile, “pentru orice eventualitate”. Si toate actiunile “nationale” facute de PLnu sunt din convingere, ci din concurenta cu PNL, care le face sincer, cu sacrificiu, asa cum poate.

Exact acelasi lucru s-a intimplat si anul acesta, in cazul Consiliului Unirii, cind – in loc sa isi defineasca limpede atitudinea fata de obiectivul unionist, care, in opinia falsilor liberali “nu aduce voturi” deocamdata, – PL isi mobilizeaza toate arsenalele mucegaite impotriva CU, PNL, Pavlicenco si a altora care muncesc onest.

Din imputernicirea Consiliului Unirii doua asociatii obstesti – Asociatia Veteranilor Razboiului 1992 “Tiras-Tighina” si Forul Democrat al Romanilor, au depus oficial cereri de organizare a actiunilor, cei doi presedinti – Anatol Caraman si Nicolae Dabija – stiind bine asta, ca asa ne-am inteles. Cind colo – ba direct, ba indirect, ba sub diferite influente – a inceput sa se tot vehiculeze ca nu are nimic in comun acest Consiliu al Unirii cu actiunile de la 13 si 16 mai, ca doar aceste doua asociatii obstesti (adica societatea civila!) au organizat actiunile si – culmea cinismului! – ca PNL le-a politizat, iesind cu drapele si alte insemne.

Cind, de fapt, PNL e motorasul platformei, a putut mobiliza si solidariza peste 50 de asociatii romanesti si unioniste din toata lumea, pregatind, impreuna, si banerele lor, purtindu-le si ale celor care sunt azi in SUA sau Canada, Italia sau in alta parte.

PNL promoveaza consecvent Unirea de cind exista, deschide calea juridical pentru acest obiectiv unionist fixat in Statutul si Programul formatiunii, adoptate la Congresul al III-lea de la 3 decembrie 2011, fapt pentru a caror inregistrare se judeca – fiti atenti! – cu Guvernul AIE, din care face parte si PL-ul, caruia i-ar tot conveni sa insele lumea ca, uneori e unionist, iar uneori nu. De fapt, am vrea sa stim daca e unionist PL sau lasa Unirea in sicriul in care a spus Ghimpu ca trebuie sa o punem sis a uitam de ea. Adica sa o ingropam.

Credem ca ar fi mai bine daca PL ar cere Ministerului Justitiei sa inregistreze Statutul PNL cu obiectivul programatic si statutar unionist, pentru ca – mine-poimiine, cind PL va fi debarcat de fortele prorusesti mascate sau fatise d ela Putere – parca vedem ca va avea nevoie si el de acest obiectiv.

Ca sa fie clar: totul ce a fost pe 13 si 16 mai in PMAN a fost parte a planului elaborat de Consiliul Unirii, ce include doua partide – PNL si PNR, pe ultimul, deja, PL incepind sa il curteze ca sa il desprinda din CU, desi, pe de alta parte, lui Chirtoaca Dorin, ca sa vezi, “nu-i place” nici Noua Dreapta, inregistrata oficial in Romania, nici Miscarea National-Crestina, inregistrata oficial in cel de-al doilea stat romanesc. De ce? Se teme de rusi si le vrea voturile? Ca de aia si-o fi prins Panglica antiTRICOLOR a Sf.Gheorghe in Piept, nu?!

Toti servilii lui Ghimpu, inclusiv istorici neapreciati in breasla profesionala, fiind prezenti in Romania prin toamna lui 1989 (am aflat acum si mai multe despre niste istorici gen Platon, prieteni cu Pasat, asa ca ii sfatuim sa se potoleasca…), s-au apucat cu zel sa falsifice situatiile legate de 13 si 16 mai. Au inceput sa plagieze fara rusine ideile din documentele inaintate oficial de Consiliul Unirii, prin conferinte de presa publice, conducerilor celor doua state romanesti, inclusiv propunerea cu declararea Zilei de Doliu National pe 16 mai, pe care Ghimpu a promovat-o cum face PL cu toate ideile si actiunile PNL pe care le confisca. Precum a incercat pe 13 mai cind nu i-a prea reusit, dar si pe 16 mai, cind i-a reusit. Imi trezeste repulsie minciuna presei care scrie ca “au venit in PMAN pe 16 mai simpatizantii PL” cind acolo erau cei invitati de PNL prin SMS-uri trimise, zile intregi, la mii si mii de oameni. Nu mai spunem de plagierea cu baloanele negre…

Impreuna cu vicepresedintele PNL Anatolie Revenco, am participat pe 16 mai la Bucuresti la o conferinta consistenta, nu ca cea de la 27 martie, unde reprezentanti directi si indirecti ai PL cereau nervos retragerea partidelor din Consiliul Unirii. Asta fac unii sponsori ai PL si azi, care “sugereaza” retragerea PNL din Consiliul Unirii, pentru ca: 1. Se doreste anihilarea Consiliului Unirii, daca inca nu a fost confiscat de PL, acesta urmind sa ii anihileze mesajul ce arata ca “regele liberal” e gol. 2. Exista o conjuratie foarte dubioasa contra PNL, din care fac parte niste adunatori de gunoi in urechi de pe la Bucuresti, servilii din presa antiunionista si antiromaneasca de la Chisinau si toata tagma de profitori din romanism si fals unionism care se tem sa nu-si piarda troaca. Stati linistiti, ne-am propus sa promovam obiectivul unionist fara bani din Romania, ci doar cu saracia noastra.

Pe 13 mai zisul primar nehotarit si cu scopuri de cariera politica magistrale astepta sa vina si sa confiste actiunea CU pt PL doar pentru ca a platit niste artisti la Teatrul de vara. De parca a facut-o din salariu sau din pensia mosului. In discutiile avute de noi la CU s-a spus clar – adera PL la Consiliul Unirii, facem impreuna actiuni de demnitate, dupa care poti sa iti doresti sa acumulezi – si de aici! – imagine politic ape munca altuia. Dar fiind si un populist incurabil – trebuie sa ai bun-simt si sa nu iti doresti in mod immoral sa iti cumperi aparitiile in public. Adu-ti oamenii de partid sip e prietenii lor, depune efort sa vina nu numai bugetarii care se tem sa nu fie dati afara din intreprinderile municipale, si – apari in public sa le spui ce vrei.

Nu a venit nimeni de la PL sa vorbeasca pe 13 mai pentru ca “nu au vrut sa fie linga Noua Dreapta” – asa am auzit. Dar poate si pentru ca a tinut Primarul si cei carora le fardeaza imaginea, sa fie cu orice prêt in frunte sis a vorbeasca “primul” la Teatrul de Vara. Ambitii si rinza mai mari decit obrazul si bun-simtul liberal.

Pe 16 mai, cum spuneam, membrii activi ai CU au fost in PMAN, venind de la Parcul Valea Morilor si de la Cladirea unde Sfatul Tarii a votat, pe 27 martie 1918, Unirea cu Patria-Mama, trecind pe la Ambasada Romaniei, intrind in Piata si cu 40 de torte ale membrilor CU, cumparate cu suportul PNL, care si-a indeplinit programul preconizat. In conditiile, insa, cind PL, care a confiscate ziua de 16 mai de la Consiliul Unirii si i-a permis sa vorbeasca numai lui Nicolae Dabija, copresedinte al CU, dar care nu a amintit de Consiliul Unirii, probabil – sa nu-l supere pe maria sa Mihai Ghimpu si ciracii – lumea nu a inteles ca organizatorul a fost Consiliul Unirii, cel care a anuntat la Teatrul de vara despre actiunea de la 16 mai.

Nu a fost in cuvintarile de linga piatra comemorativa nici un cuvint liberal despre Romania, romanism, Unire si unionism. Probabil, la rindul lor, liberalii nu au vrut sa-i supere pe partenerii prorusi din AIE, pe care din cind in cind, in scop populist, Ghimpu ii mai pisca. Dar voi, PL, de cine va temeti? Nu tot de Kremlin si de Nariskin care, venit la Chisinau, v-au amenintat cu suficient material compromitator din dosarele unora pe care ii tot promovati ca martiri? Intrebati-va prietenii, ca ei ne-au spus si noua ce “dialog” a avut Nariskin cu Ghimpu si ce dosar al neamurilor este tinut ascuns de opinia publica…

Acum ne intrebam – cine politizeaza situatiile? PNL care a sprijinit Actiunea – 2012 pe 25 martie si a venit doar cu tricoloruri si esarfe, iar, ulterior, cind a fost manifestarea organizata deja de Consiliul Unirii (prin doua depuneri formale de instiintari la primarie de catre doua componente ale platformei unioniste) s-a convenit ca fiecare asociatie si partid sa vina cu tot ce are fiecare? Sau PL care – ca sa vezi – nu adera la CU ca acolo e PNL si Pavlicenco?

Pai, nu tot vorbea istoricul vostru despre nu stiu care front – de ce nu l-ati deschis voi, acest front unionist? Pentru ca Puterea e dulce? Nu e nici o problema, noi activam si faca a fi la putere, dar daca PL nu stie ce sa faca azi cu obiectivul unionist si crede ca el trebuie promovat numai cind ii va veni lui apa la moara, noi va spunem: Consiliul Unirii are si va avea tot mai multe partide si ar fi bines a va dumiriti si voi ce aveti d efacut sip e care drum vreti sa mergeti. Sa demonstrate oamenilor ca puteti comunica, discuta, conlucra, solidariza etc. Asa cum face PNL, ca a munci pe orizontala e cu mult mai greu decit a lovi cu pumnul in masa si a demonstra badaranism.

Avem o rugaminte – lasati-ne in plata noastra. Voi cautati-va de schimbarea pina la capat, de electorat, ca va fuge pamintul de sub picioare, in pofida sondajelor false ce va bucura. Ca, iata, capatul se vede, el va fi unul unionist, iar schimbarea – nu prea. Ne-ati plictisit amarnic deja cu aceasta pozitie – ori noi, ori nimeni. Ati confiscat actiunea Consiliului Unirii de la 16 mai, ati incercat si nu ati reusit sa o confiscati pe cea de la 13 mai. Veti continua la fel?

Da, apropo, si sondajistii sunt parte a conjuratiei antiPNL si antiConsiliul Unirii.

Ne scrie un prieten: “Iata ca CU s-a inchegat si e capabil sa faca actiuni de amploare din ce in ce mai mare… “si ar fi cazul” – se vede bine ce se doreste – sa lipim CU la imaginea PL-ului, ca sa mai imbunatatim imaginea cam sifonata si tot mai stearsa a PL…, de aceea trebuie sa scapam de PNL din structura CU.” Cum credeti – are dreptate acest prieten al nostru, care vede asa lucrurile tocmai de peste ocean sau nu? Si mai departe: “Chestia cu „sa nu fie partide in CU” este o capcana pentru organizatiile civile….Odata aprobat asta, CU va fi folosit apoi la propaganda PL.” Va redau intreg mesajul care m-a facut sa scriu acest articol lamuritor si de atitudine fata de cinismul conducerii PL. “Cred ca ar trebui scris despre ceea ce a fost pe 13 si 16 mai: pentru ca si tineri PL au participat la marsul din 13 mai, desi sefii PL nu au fost… si ca si CU a fost present in Piata pe 16 mai, desi nu a vorbit nimeni din CU alaturi de Ghimpu si Chirtoaca. Trebuie laudat Chirtoaca si PL ca au propus ziua de doliu de 16 mai, dar trebuie spus raspicat ca asta a fost de fapt cererea CU din scrisorile adresate la Bucuresti si Chisinau….Trebuie expuse clar faptele reale si, ca o concluzie, sa le cereti deschis si categoric celor de la PL sa-si clarifice atitudinea fata de CU. Criticati discursul lui Ghimpu si Chirtoaca de pe 16, cand nu au spus raspicat ca vor Unirea cu Romania”.

Asta se pare ca am facut – poate nu mi-a reusit cum am dorit, dar am scris sincer ce s-a intimplat.

Iata opiniile altor prieteni, implicati in actiunile din 25 martie si 13 mai.

“Daca vreti sa se reuseasca sigur Consiliul Unirii trebuie sa nu bagati in seama incercarile unora de deturnare. Unii incearca sa impace si capra, si varza, doar ca jocul dublu si politica de acest gen nu se pupa cu unionismul. Fara trei-patru persoane dedicate lucrurile nu se vor misca inainte. PNL va are pe Dvs., (…) ne are pe noi, altii au pe altcineva. Aici e nevoie de oameni avind cap si de persoane dedicate, nu de persoane cu interese private meschine.

Chiar daca uneori acceptati compromisuri ce aduc beneficii, trebuie sa ii criticati pe cei care nu vorbesc pe fata. Nu acceptati sa scoata cineva PNL din CU, ca nu are cum – e o prostie sa spui asta. Si noi avem multi membri, unii chiar cu multa implicare, dar daca nu ar fi o mica mana sa impinga totul, nu se facea nimic. Mergem inainte.”

As adauga ceva de viitor. CU incepe extinderea in teritoriu. II invitam pe liberalii din raioane sa se alature CU, dar nu ca unii de la Orhei… De voi, membrii responsabili ai PL, depinde daca PL va avea o atitudine corecta sau va umbla cu tertipuri si obstructionari contra unionistilor. Acum o luna a fost creat Consiliul teritorial al Unirii din Orhei, unde si liderul local pelist a aderat. Peste o sedinta-doua s-a pus toata artileria pe acest consiliu si pe Gheorghe Maxian, membru si al Forului Democrat al Romanilor, dar si presedinte al PNL-Orhei, incercindu-se o obstructionare masiva pina cind au ajuns ca pe 16 mai, dupa ce s-au inteles sa faca o actiune comuna, iata ca gruparea liberala rupe marsul si pleaca la biserica, luind o alta grupare, in loc sa defileze pe strada. Se ascund liberalii – deocamdata in biserica, pentru ca le e rusine de oameni. De Dumnezeu – se vede – inca nu le este rusine. La ce sa ne mai asteptam?

Despre tipurile de unionisti si corelarile dintre cele doua state romanesti in planul omogenizarii spatiului politic si impactul fenomenelor asupra politicii de pe Bic vom vorbi alta data.

Vitalia Pavlicenco

Comentarii

Vitalia Pavlicenco

Vitalia Pavlicenco

Preşedintele PNL. Născută la 29 octombrie 1953, Grinăuţi-Bălţi, Republica Moldova Contacte: 069111682, 069119118, tel.german – +491605702646 Distincţii: Ordinul Naţional al Romaniei „Pentru Merit” în grad de Comandor Starea civilă: căsător...

Ultimele articole