Desființarea sistemului de partide prin atomizare

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Suntem martori trecerii la o nouă etapă în evoluția sistemului de partide în Republica Moldova, dar și țările din imediata noastră vecinătate. E vorba pulveralizare partidelor mari, cu rădăcini adânci, care mai reprezintă un garant al stabilității sistemului politic existent. O astfel de tendință poate fi urmărită în Ucraina, Republica Moldova, dar și România, unde „partidele tradiționale” sunt supuse unui atac intern și extern, însoțite cu lozincile “luptei cu corupția” sau luptei cu „trecutul comunist”. După două decenii de încercări nereușite de a înlocui partidele mari, cu rădăcini în trecutul socialist, cu alte partide mari, din rândul intelectualității liberale, factorii externi au adoptat o altă tactică: fărâmițarea întregului sistem de partide.

Aparent, această tendință ar avea efecte pozitive, întrucât ar oferi o posibilitate pentru reformarea radicală a întregii clase politice și reconstrucția statului după principii noi. Însă, moneda are și o altă față: lipsa unui centru dur, sporește riscurile instabilităților și crizelor politice. Dezechilibarea sistemului este o urmată de frământări îndelungate, până la cristalizarea unor jucători politici puternici, pe principiul selecției naturale. Există doar o singură condiție: capacitatea de dialog între actorii politici și lipsa unor factor externi, care ar fi interesați în menținerea permanentă a unor jucători mici, lipsiți de orice capacitate de a lua decizii politice autonome, decisive pentru politica internă și externă, fără a fi supuși influențelor din afară. Fără conștientizarea și asumare a intereselor naționale, fără o capacitate de dialog cu oponenții politici, clasa politică moldovenească nu va fi capabilă să depășească această criză.

E mai ușor să dirijezi și să joci cu 7 partide, dintre care niciun nu are posibilitatea de a influența viața politică, fără a se coaliza cu 3-4 formațiuni, decât să mizezi pe 2-3 lideri politici, conectați la anumite grupuri de interese monolite. Pulverizarea partidelor tradiționale și înlocuirea lor cu o multitudine de “partide de buzunar” este echivalentă cu lichidarea întregului sistem de partide. Un astfel de stat, devine incapabil să mai funcționeze fără un protectorat extern. Pe tabla de șah a spațiului politic apar mai mulți jucători, iar partidele de șah devin anevoiase, fără a reuși să ducă la bun sfârșit vreun proiect. E un proces similiar demonopolizării în sfera economică și delăsarea vieții politice pe seama unui „laissez-faire” politic. În condițiile imposibilității de a avea o temelie politică puternică, niciun guvern nu va putea rezista fără o masivă susținere din afară.

În condițiile unei guvernări externe, metoda atomizării vieții politice și slăbirea tuturor actorilor politici, ar putea avea efectul scontat pe un anumit termen. Cu toate acestea, un astfel de model suportă și niște riscuri majore: țara devine mult mai vulnerabilă la schimbările pe plan internațional, iar orice schimbare survenită în relațiile dintre marile puteri regionale și mondiale ar putea provoca conflicte locale majore sau instaurarea unor regimuri autoritare, pe fonul inexistenței unor instituții politice durabile și a unei administrații centrale puternice.

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole