desemnarea Premierului între încăpăţinare şi flexibilitate

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Preşedintele ţării Nicolae Timofti continuă să poarte discuţii cu liderii PL, PD şi PLDM cu privire la desemnarea unui candidat la funcţia de Premier. Deocamdată, acestea nu s-au soldat cu vrun rezultat pozitiv chiar dacă Timofti le-a pus ultimatum celor trei ca pînă la data de 5 aprilie acesta să fie anunţat. După întîlnirea de ieri, Preşedintele a spus că renunţă la ultimatum, astfel, ca liderii celor trei formaţiuni să se mai consulte, fără ca să anunţe o altă dată cînd va fi făcut public numele potenţialului Prim-ministru.

Bătutul pasului pe loc se datorează faptului că Ghimpu, Lupu şi Filat nu reuşesc să ajungă la un consens. Filat vrea să fie în continuare Premier, Ghimpu nu vrea, dar PD se gîndeşte că ar putea examina şi candidatura lui Filat, deşi anterior erau categoric împotrivă, dar revenim la asta.

Observăm că cei mai încăpăţinaţi sunt Filat şi Ghimpu. Fiecare stă ferm pe poziţia sa şi nu cedează. PLDM spune că anume Filat este omul potrivit, iar Ghimpu nu mai are încredere în acesta şi insistă că liberal-democrații trebuie să vină cu o altă candidatură. PD califică această situaţie ca fiind un blocaj şi aceştea doi trebuie să fie mai flexibili. Pe de altă parte, Ghimpu spune că PD-ul să nu încerce să pună pe umerii partidului său întreaga problemă, căci nu PL l-a demis pe Filat. În opinia lui Ghimpu soluția pentru evitarea alegerilor anticipate trebuie să vină din partea PLDM-ului și a șefului statului pentru că ei trebuie să desemneze un candidat.

Din declaraţiile lui Lupu, poziţia PD-ului pare a fi neutră ce ţine de numele viitorului Premier şi se arată interesaţi în găsirea unei soluţii. Pentru ei nu contează cine va fi numit, importatnt ca acesta să se bucure de susţinere a majorităţii parlamentare. Lupu spune că PD este gata să examineze candidatura lui Vlad Filat în cazul cînd acesta reuşeşte să-l convingă că nu va denunţa iarăşi acordul, că mecanismele pe care le vor stabili nu vor mai admite lipsă de transparență în acumularea şi cheltuirea mijloacelor bugetare. Achizițiile publice să fie făcute în mod transparent. Acelaş lucru la graniță, vamă şi FISC, iar reforma sistemului de drept să fie făcută cu adevărat şi doar atunci ei vor fi gata să examineze și candidatura dl Filat.

Cam asta

blog: vieru.eu

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii