Democrații, între reformă și riscul de a-și tăia creanga de sub ei

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

PDM a deschis cutia Pandorei. Liderul democraților a anunțat, astăzi, că începe mare curățenie în partid. Mai exact, Plahotniuc a declarat că vrea evaluarea deputilor, miniștrilor și a altor funcționari înaintați în funcții de PDM. Miroase a populism ieftin de la o poștă. Dar, în același timp, testarea anunțată poate responsabiliza democrații.

Furtul miliardului, condamnarea lui Vlad Filat, fuga lui Renaot Usatîi la Moscova, toate aceste a șifonat rău imaginea demnitarilor de stat, dar și a instituțiilor statului. Astfel, e nevoie ca niciodată de un purgatoriu, de un filtru ce ar separa grâul de neghină. Acest lucru îl înțelege și Plahotniuc și dacă mai are și voință de a face curățenie printre cadrele promovate de partid, nu văd nimic de condamnat. Dimpotrivă. Și ca vorbele să nu rămână doar vorbe, pentru asta există opoziția, presa aservită și alte instrumente care l-ar taxa pe Plahotniuc.

Ținând cont de evoluția liderului PDM, îmi vine greu să cred că nu va acționa. Incredibil, dar cel cărui până mai ieri i se incriminau toate problemele din țară, își schimbă imaginea. Percepția lui Plahortniuc se schimbă, odată cu stabilizarea situției în țară. Oamenii încep să-l privească altfel pe Plahorniuc și nu petru că ar simți schimbări radicale spre bine, ci pentru că se anunță pensii decente (refirma pensiei din 1 aprilie), cresc încasările la buget, sunt reținuți miniștri, judecători, vameși, etc. Astfel, vreau să cred că această epurare a demnitarilor se va produce.

Curățenia va avea loc și pentru că, ne place, sau ba dar PDM atrage ca un magnet oameni cu experiență, care ar putea lua locul miniștrilor incompetenți. Mai ales că prin crearea așa numitului consiliu de experți, PDM își sporește capacitatea de analiză, evaluare și, dacă vreți, de incubare a viitorilor demnitari de stat.

Privite la pachet, inițiativa de insitutirea a unui cod de stabilire a performanțelor pentru demnitarii PDM, dar și ideea democraților de a aboli imunitatea parlamentară, aceste nu pot fi atacate de oponenți. Și asta e cea mai mare problemă pentru Andrei Năstase și Maia Sandu. Pradoxul este că cei care strigă „Jos!” o fac nu pentru că ar contesta modelul de guvernare, ci pentru că fiecare se viseză un fel de Plahotrniuc.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole