Demnitate si Adevar marca Jurnal TV

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Imaginea de mai sus mi-a trimis-o un prieten, pe care eu îl cred un adevărat guru în domeniul IT. Cei din on-line înțeleg despre ce este vorba, iar necunoscătorilor trebuie să le spun că poza de mai sus e dovadă a faptului că trustul Țopilor ne minte, atunci când afișează audiențele. Problema este că numărul click-urilor de pe jurnal.md e umflat artificial. Aceste includ și vizualizările de pe jurnaltv.md.

Dar, ca să fiu explicit, vedeți un exemplu. Să luăm o știre nevinovată în care jurnal.md ne anunță despre faptul că trecem la ora de vară. Aici, mai exact pe jurnal.md vedem că aceasta a avut peste 10700 de vizualizări. În realitate au fost puțin peste 9 000. Diferența dintre cifra afișată și cea reală e pe jurnaltv.md. – 1584. Acestă însă a fost contorizată ca și accesări pe jurnal.md.

Manipularea ia amploare în fiecare duminică, atunci când trustul ne oferă o știre cu titlul sugestiv “TOP-ul acestei săptămâni; Cele mai accesate ştiri de pe Jurnal.md”. Autorii “uită” să informeze publicul că, de fapt, e vorba de vizualizările adunate de pe două site-uri, adică și de pe jurnaltv.md.

În schimb, atunci când când nu prea au motive de laudă, preferă să uite de măsurători. La noi există o singură companie, specializată în măsurarea audienței TV – AGB. Aceasta este lider în domeniu la nivel modial și calculează audiența pentru 16 televiziuni moldovenești. Printre clienții AGB Moldova s-a numărat și Jurnal TV, doar că a renunțat la servicii, după ce patronii s-au prins că afișarea audiențelor modeste îi dezavantajează.

Problema este că Victor Țopa nu și-a tras televiziune pentru afaceri. El și-a cumpărat bâtă pentru guvernare. Și parcă nu-i rău. Avem nevoie de câini de pază ai societății. Doar că nu de câini de buzunar, care să promoveze interesele înguste de clan. Că doar nu suntem naivi să credem că Țopii și Năstașii se gândesc la popor.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole