Demiterea guvernului Filat – parte a unei strategii preelectorale a PLDM?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Demiterea guvernului ar putea însemna startul campaniei electorale parlamentare, în care cel mai avantajat jucător ar deveni PLDM, care ar putea deveni peste noapte „principala forţă de opoziţie”, strâmtorând sau eliminând de pe această felie PCRM şi partiduţele pitice care au sperat că vor putea să profite de lipsa unei opoziţii solide şi credibile.

Să ne amintim de situaţia din 2000-2001, când toate formaţiunile politice existente (o bună parte din ele lipsite de credibilitate) s-au aliat tacit împotriva „pericolului comunist”. Rezultatul îl cunoaştem – la alegerile din februarie 2001, PCRM obţine o victorie zdrobitoare nu pentru că ar fi fost o forţă credibilă, ci din cauza unei campanii agresive ai celor mai compromişi politicieni din acea perioadă. Comuniştii preluau putere nu din cauza calităţilor sale „excepţionale” (pe care nu le aveau), ci din cauza putreziciunii şi corupţiei guvernării din perioada 1998-2000.

Prin demisia sa, Filat ar face un pas destul de şmecher: a) se distanţează de rezultatele unei guvernări proaste, b) devine ţinta atacurilor din partea politicienilor cu cea mai mică credibilitate, ceea ce îl va face mai credibil în faţa publicului. În acelaşi timp, PL, PD, PCRM şi restul „piticilor politici”, se pomenesc într-o singură barcă, având foarte puţin spaţiu de manevră, în timp ce Filat va avea liber pentru o partidă „împotriva tuturor”. Probabil, din aceste considerente, Filat a făcut totul pentru a provoca oponenţii săi politici să treacă la procedura de demitere a Guvernului.

Oponenţii PLDM-ului, încrezuţi în propriile forţe, au fost lăsaţi să treacă la o ofensivă, pentru a fi atraşi într-o mocirlă în care vor putea fi uşor contra-atacţi. O eventuală demitere a actualului guvern va crea mai multe probleme, în primul rând, celor care vor vota pentru demiterea lui. Chiar dacă nu îşi doresc acest lucru, PCRM, PD şi PL vor fi cei care vor trebui să-şi asume colectiv responsabilitatea pentru noua criză politică – fie prin crearea unei „monstruoase coaliţii” (variantă care pare utopică, dar realizabilă), care ar alege un guvern de paie, fie prin provocarea unor alegeri anticipate, de care cetăţenii au nevoie cel mai puţin în aceste momente.

Aş îndrăzni să spun că începând cu 2013, PLDM se află într-o situaţie similară cu cea în care se afla PCRM în anul 2000.

Ca rezultatul al acestor răzmeriţe, în faţa partenerilor externi şi în faţa societăţii, PLDM va apărea ca un „factor de stabilitate” politică.  Nu pentru că aşa ar fi, ci pentru că ceilalţi actori politici au făcut tot posibilul pentru a se ajunge la o astfel de situaţie. Plus, să nu uităm că ultimele sondaje de opinie plasează pe Vlad Filat drept politician cu cea mai mare încredere („Barometrul Opiniei Publice” din noiembrie 2012).

Lui Filat nu-i mai rămâne decât să realizeze încă odată planul de campanie de doi ani, similar celui din 2007-2009, lăsând oponenţii săi să se autodesfiinţeze în cel mai penibil mod, revenind victorios într-o nouă formulă guvernamentală. Da, PCRM ar putea reveni în forţă la guvernare, dar cu o altă culoare şi alte acronime: verde şi PLDM.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole