Decriminalizarea contrabandei: Filat vrea de la AIE garanţii de securitate personală?!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Să fiu sincer, când am aflat despre iniţiativa care prevede decriminalizarea contrabandei N-AM CREZUT! N-am crezut că într-un stat afectat grav de acest flagel care-i macină economia şi imaginea în exterior este posibil aşa ceva. Mâinile-n cap mi le-am pus doar când am  văzut proiectul pus pe hârtie, ba chiar şi fiind însoţit de o notă informativă semnată de Tudor… Bandiţchi. Ca să vezi, acest proiect de lege mai poate fi şi… explicat!

Iniţial ştirea mi s-a părut neverosimilă, ba chiar imposibilă şi am crezut că e vorba de o „puşcă” cu… conţinut de PR negru pe domeniul care este cel mai vulnerabil pentru actualul premier de la Chişinău. Şi dacă totuşi „imposibilul e posibil” la Chişinău (vezi documentele de mai jos), proiectul de lege care în versiunea Cancelariei de Stat cică se referă la „optimizarea sistemului de sancţionare pentru fraude vamale”  a „şuierat” prin şedinţa Guvernului din 10 octombrie, miniştrii ridicând mâinile „ca oile”, fără nici o obiecţie sau cel puţin… behăitură…

Nu ştiu dacă faptul că mega-proiectul s-a împotmolit miercurea trecută în Comisia Economie, buget şi finanţe a Parlamentului ne oferă suficiente motive să fim liniştiţi. După blocarea proiectului de către deputaţii PL, PLDM-ştii au blocat imediat în Comisia juridică un alt proiect de lege al „colegilor de alianţă” , deja din PDM. Respectiv, după cum ne-au obişnuit deja în situaţii de „blocaj”, cei din AIE probabil discută acum despre „principii şi valori”, adică negociază de fapt interese şi… pârghii. Cumva à la Freud a confirmat aceste negocieri şi deputatul Guma, care a menţionat în cadrul dezbaterilor din Comisia economică, că „chiar dacă o să zică Partidul Democrat să susţin acest proiect, eu nu o să susţin până când nu văd (ATENŢIE!!!) acel proiect de lege pus pe rol, care nu este mai puţin important (referindu-se probabil la proiectul democraţilor, blocat de liberal-democraţi).

Vă propun totuşi să încercăm, împreună cu Tudor Baliţchi (vezi motivaţia lui în documentele de mai jos) să găsim explicaţii pentru această disperare, cu care Guvernul şi generalul Bandiţchi în particular şi PLDM-ul şi deputatul Ioniţă  în general promovează acest proiect.

După cum a observat şi Ion Dron într-una din emisiunile de la unul din posturile TV private de la Chişinău, este foarte puţin probabil ca această iniţiativă să le aparţină de fapt lui Baliţchi şi Ioniţă, proiectul fiindu-le „pus pe masă” de către şeful lor de partid. De ce oare premierul uită şi de criză economică, şi de integrare europeană, şi de problema transnistreană şi iată preferă să se ocupe în regim de URGENŢĂ de acest proiect care prevede excluderea din Codul Penal a componenţei de infracţiune de contrabandă, astfel încât această infracţiune să fie pasibilă în Moldova doar de răspundere… administrativă?!!!

Şi… staţi, nu Vă grăbiţi să Vă şocaţi, că nu e tot! Autorii proiectului ard de nerăbdare şi să coboare termenul de prescripţie aplicat la atragerea la răspundere legală a delicvenţilor vamali de la 15-20 de ani, cum e în prezent, sub un plafon de… (ATENŢIE!!!) 4 ani, adică exact cât durează… un CICLU ELECTORAL! Deci, simplu vorbind, esenţa proiectului constă în faptul că se vrea ca în Moldova să poţi face contrabandă cu un TIR plin de ţigări (ca în cazul de răsunet din 4 martie 2010) şi pentru asta să primeşti… o banală amendă şi… aia dacă ţi se incriminează atâta timp cât… tot tu eşti la guvernare! Îndrăzneţ, nu?! Chiar tupeist şi obraznic! Şi avem tot dreptul moral să formulăm această concluzie.

Foarte straniu pentru exponentul unei alianţe de guvernare proclamată a fi şi „pentru integrare europeană”, în nota explicativă a lui Baliţchi se face trimitere la practica… Ucrainei (!!!), care ar fi aprobat aceleaşi amendamente legislative, fiind aplicate (din nou ATENŢIE!!!) începând cu 1 iunie 2012, adică chiar în pragul alegerilor în Rada Supremă de la Kiev. Observ în aceste legături cu practica Ucrainei cel puţin doi „câini îngropaţi” la suprafaţă în motivarea proiectului. Primo, cariera Iuliei Timoşenko, care iată că a evoluat în doar câţiva ani de la premier la… deţinut, cu articole grele din Codul Penal în background. Sunt sigur că distanţa dintre Kiev şi Chişinău nu este atât de mare ca soarta ex-omologului său să nu-i dea de gândit lui Filat şi ca el să nu-şi pună întrebarea: „Quo vadis?”. Dacă Vă pare puţin probabil, Vă propun să Vă aminţiţi şi de cele relatate anul trecut de Procurorul General în timpul audierilor din plenul Parlamentului. Ei, acum ipoteza se conturează mai bine, nu?! Nu vrea oare cel „supranumit” de unii bloggeri „Vova Chiştoc” să iasă de sub „şah” continuu, pus pe „rege” de Procuratură?! 😉

Şi secundo, relaţia personală de prietenie strânsă între generalul Vămii moldoveneşti Baliţchi şi generalul Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei Igor Kaletnik. Se spune că recent acesta chiar ar fi primit cadou din partea lui Bandiţchi două arme de foc, trecute ilegal peste frontiera de stat. Să fie oare aceste manevre prin care Kaletnik şi-a asigurat „fundul” înainte de alegerile din Ucraina, care iată cel mai probabil l-au şi detronat de la conducerea Vămii ucrainiene, un transfer de know-how către prietenul său, destinat să-i salveze lui şi şefului său de partid… siguranţa personală şi libertatea? Nu e de exclus!

Poate chiar Vă pare straniu, dar observaţi că în toate cele 4 pagini pe care este redactată nota lui Baliţchi chiar nici vorbă de experienţă sau normă europeană, sau cel puţin aplicată eventual în vreun stat asociat cu UE?! Chiar a ajuns Ucraina, cu tot respectul pentru  vecini, să fie etalon şi exemplu pentru un stat care vrea să se integreze în UE? Mai mult decât atât, am scotocit prin practica statelor europene şi chiar n-am găsit nici un stat care n-ar conţine pedeapsă penală pentru contrabandă. Am avut şi schimburi de păreri cu experţi EUBAM şi ai altor instituţii occidentale, care în mare parte au aflat în premieră de la mine despre proiect, „căzându-le mandibula”. În toate statele europene legislaţia este una deosebit de dură în privinţa infracţiunilor care atentează la securitatea economică, în unele existând chiar şi o derogare de la principiul universal acceptat, aplicându-se prezumţia vinovăţiei pentru infracţiunea de contrabandă, confiscarea mărfurilor şi a mijloacelor de transport fiind dispusă chiar de organul constatator, fără ca să fie aşteptată sentinţa instanţei de judecată.

Deci, care poate fi motivaţia unui guvernant cu scaun la cap, a unui stat în care nu mai puţin de 40% din totalul mărfurilor care ajung pe piaţa internă sunt de contrabandă să motiveze un asemenea proiect?! Şi asta într-o contradicţie directă cu practica şi normele europene, ataşamentul pentru care este atât de tare ţipat la Chişinău?! Cum se poate în asemenea condiţii să renunţi la măsuri cu… caracter penal şi să tratezi exclusiv contravenţional, adică prin simplă amendă schemele de contrabandă, care includ elemente de crimă organizată tutelate de funcţionari publici de rang înalt?! Cum să tratezi cu o banală amendă contrabanda, care reprezintă una din cele mai complexe componenţe de infracţiune, cu un grad sporit de pericol social şi care implică de fapt un cumul de infracţiuni: corupţie, uz de fals, trecerea iliicită a frontierei? Eu nu văd decât un singur răspuns la aceste întrebări: interes personal şi de grup!

Nu, scopul adevărat al acestui proiect NU este şi nici NU POATE FI cel „behăit” de „oile” cărora li s-a pus pe masă proiectul: fixarea amenzii pentru contravenţii de contrabandă în cuantum de 100% din valoarea mărfii, or şi acum amenda prevăzută pentru asemenea contravenţii este de la 40 până la 100% din valoarea mărfii traficate! Deci, cine şi ce împiedică Vama, care tot de către autorii proiectului este administrată, să aplice cuantumul maxim prevăzut al amenzii, de 100%? Oile de obicei nu-şi motivează behăiturile, tot aşa cum nu poţi explica, dacă tot vrei să măreşti amenda pentru o infracţiune, de ce nu combini aplicarea sancţiunii penale cu majorarea amenzii, dar mai ales de ce să micşorezi termenul de prescripţie pentru aceste infracţiuni? Nu mai căutaţi răspunsuri, or ăstea deja au fost întrebări retorice, prieteni!

Bandiţchi se laudă pe culoarele din Columna 30 că proiectul VA FI aprobat până la sfârşitul actualei sesiuni a Parlamentului. Totuşi, mi-ar place să cred că la baza blocării proiectului de către deputaţii liberali au stat cel puţin câteva din raţionamentele abordate în acest articol. De asemenea sper că ecuaţia „blocajului” la promovarea acestui proiect nu va fi şi de această dată rezolvată prin intermediul unor târguri, şantajuri şi… în termeni economici – clearinguri. Aseară, în cadrul unei emisiuni de la unul din posturile private de televiziune, Igor Dodon a promis întregii ţări că nu va susţine proiectul năstruşnic al liberal-democraţilor. În această situaţie tare sper să nu ajungă unii deputaţi democraţi să se alăture celor din PLDM în a pune presiune asupra liberalilor, pentru a obţine pe principii de reciprocitate promovarea propriului proiect! Nu de alta, dar dacă AIE o ţine tot aşa, degrabă rămânem doar cu două articole în Codul Penal: trădarea de Patrie şi… dezertarea…

Nu că aş avea ceva cu problemele de imagine şi siguranţă personală a politicienilor de la Chişinău. Mă interesează în calitate de cetăţean imaginea acestei ţări, altădată asociată cu barza, strugurele de poamă şi hărnicia, ajunsă în ultimul timp să fie văzută pe plan internaţional ca un gen de Columbie a Europei… Se merită oare în situaţia asta să mai aruncăm gaz pe foc cu acest proiect scandalos şi să ne compromitem definitiv nu doar securitatea economică, dar şi imaginea? Astfel încât nu că la Bruxelles dar nici măcar la Minsk să nu mai fim luaţi în serios? Pentru ce? Sau mai bine zis pentru… cine?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole