Declinul unionismului în Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Au devenit un fel de modă, au devenit un fel de strigăi care sunt gata să latre și să urle a zbierăt la fiecare care în orice fel și chip a arătat că nu este deplin de acord cu ei. La începuturi prin anii 89-90 erau un fel de minoritate pe care o izolau de public autoritățile sovietice și de care se amuzau marii patrioți de la 89-91 adică de la declararea independenței. Se amuzau deoarece undeva se întîlneau cu ei și se declarau cît de sus și de tare se consideră ei români, iar cînd se luau deciziile mari inclusiv independența, limba, constituția, i-au kidanit foarte repede pe prietenii lor unioniști.

Unioniștii au ajuns dintr-o clasă asuprită și alungată în una asupritoare și agresivă față de tot restul, față de oricine care nu este unionist. Și vor găsi milioane de porecle și epitete, injurii și amenințări la adresa oricărui om sau grup care nu este deacord cu ei. Unicul mijloc care-i mai ține în viață este lupta cu eternul dușman. Dușmanul acesta se schimbă foarte des, ba este Voroniv, ba este Dodon, ba Usatîi acum, și în general Mîna Moscovei care după opinia lor este foarte puternică și peste tot prezentă, împinge milioane și miliarde însă se teme de un singur lucru: anume de Unioniștii din R. Moldova. E caraghioasă opinia și nu rezistă nici unei critici de om treaz la cap dar, asta e. Daca încerci să explici ceva unui unionist fii sigur că vor mai apărea cîțiva lătrăi în jur care vor face ca discuția normală se degenereze în scandal, înjurii și chiar vor sări și la bătaie. Cînd nu au ce spune unioniștii moldavi foarte ușor trec la atacuri verbale la persoană și la acțiuni agresive.

Basarabia-e-Romania

Ei bine ca și orice mișcare care pledează pentru lichidarea statului aceasta ar trebui să fie interzisă și căutată de serviciile speciale ale acelui stat, dar nu și în cazul Moldovei. Aici unioniștii se pun chiar în centrul capitalei cu mesaje agresive și literatură propagandistică, fac acțiuni și marșuri, lipesc afișe și scriu ce vor în tot orașul. Ba mai mult au și întreprins acțiuni provocatoare la adresa SIS-ului, au venit la poarta lor cu trîmbițe și tobe din butoaie ca să-i pună la treabă, dar mai precis au venit ca să-i sfideze, să-i sperie să le arate ofițerilor și colaboratorilor SIS că ei nu se tem de dînșii și că SIS-ul ar trebui să se teamă de ei. Le dau de înțeles cine este stăpîn în țara asta.

Au făcut atîtea texte și reportaje lacrimogene despre expulzarea unui oarecare Simion Gheorghe din Moldova că mai să întreacă după importanță știrea cu miliardele furate din MD.

Pactul puterii cu Unioniștii – acordul cu Mikea.

Puterea actuală, la vremurile cînd era în opoziție era gata să facă alianță cu oricine și în orice condiții doar ca să acceadă la guvernare. Erau gata să semneze și pactul cu Diavolul pentru asta.

Și au făcut-o, au semnat, acorduri secrete cu partenerii occidentali pentru care s-au obligat să le dea țara pe bucăți și reforme de îndobitocire a populației. Au semnat pacte și cu unioniștii care le-au organizat parțial revoltele de pe 7 Aprilie 2009, și au facilitat primirea banilor de la București pentru „cauza românească”. Bucureștiul mai mereu a dat-o în bară cu oamenii prin care încerca să-și facă politica de unionism. De fiecare dată în barca aceasta intrau aventurieri, oameni de o reputație proastă, simpli escroci sau proști care nu înțelegeau nici 2+2 cît face. Și de fiecare dată aceștia înțelegeau cum să poată scoate foloase în special economice prin vînzarea patriotismului românesc în Basarabia. Treaba cu unirea era o jucărie scumpă pentru București, dar banii de cele mai multe ori s-au dus pe umplerea buzunarelor, construcții de vile și alte cheltuieli neraționale. De aici și-au făcut capital politic și nu numai unioniști sadea ca Pavliceanca, Ghimpu, Chirtoacă și alți jokeri care au știut foarte bine să se prefacă de dragul banilor, dar au fost aruncați din barcă unii unioniști sinceri precum Ilie Bratu, Iacob Golovo și alții.

Puterea actuală este în datorie morală și cu legăminte politice față de unioniști, aceștia sunt ca un fel de bîtă sau Sabia lui Damocle deasupra guvernării. Și dacă guvernarea va intra cumva în dezgrația unioniștilor aceștia vor face tot posibilul ca dosarele pe numele multor guvernanți moldavi actuali să ajungă sus în structurile UE. Atunci nici Pirka Tapiola și nici alți clovni locali nu vor putea spăla fața guvernării. Unioniștii țin în șah guvernarea, și de aceea aceasta le permite orice, le permite să se cațăre pe masă și chiar să-i amenințe cu legi ale lustrației, e ca și un fel de Raket care a venit să-și ceară partea lui din afacere. Guvernarea nu face decît să răspundă foarte vag și neinspirat la provocările unioniștilor.

Unioniștii au și Cardinalii lor care lucrează pe frontul media dînd o aură intelectuală și încercînd să justifice dispariția acestui stat. În deosebi aceștia sunt jurnaliștii foarte bine plasați în funcții de zombare a populației și denigrare a oricăror oponenți au unionismului. Aceștia nu se ascund de nimeni, pribeagul Doru Dendiu și răspopitul Cristian Tabără.

Platforma DA nu este decît un instrument foarte comod care ține în șah guvernarea, un instrument care a pornit de la furtul miliardelor dar de fapt foarte repede i-a ieșit la iveală fața adevărată a acestuia, unionismul. Se vrea un fel de bîtă sau alternativă care în orice moment poate schimba guvernarea încă mai violent ca pe 7 Aprilie 2009.

Degradarea.

Platforma aceasta (DA) și mișcările organizate și instituționalizate ale unioniștilor doar la început a fost un fel de mobilizare a forțelor. Acum este un instrument care îi roade pe ei din interior. Ei nu au înțeles un lucru: făcînd mișcări publice și de amploare nu obțin decît cheltuieli sporite și o precipitare a publicului care se cam ferește deja să fie unionist. De la acțiune la acțiune numărul unioniștilor este mai mic. La ultimele acțiuni din Aprilie și Mai cu greu se mai adunau 18 mii. Oamenii s-au săturat de această idee, mai ales dacă o văd în fiecare zi, lozincile se învechesc, fundamentul se macină, activiștii obosesc, imaginația pentru noi surprize și acțiuni seacă, și în final tot mai mulți oameni înțeleg că este sau vrăjeală sau conducătorii au alte interese.

Odată cu precipitarea acțiunilor unioniștilor prin platforma DA și trecerea la acțiuni concrete care se opresc doar la declarații pline de patos și spune la gură pe toate microfoanele, mișcarea slăbește, oamenii pleacă acasă pînă la o nouă întrunire și toate devin o rutină. Deci peste o săptămînă iar va mai fi un miting unionist, peste 2 iar și așa mai departe. Aceleași idei, aceleși istorii despre gulaguri și Mîna Moscovei de care lumea deja prinde a se plictisi și toate acestea nu se canalizează nicăieri decît în a mai organiza un miting sau 2 cu cîntece din Ardeal și dansuri din Banat pe scena din Chișinău. Poate aceste acțiuni de inhibare și erodare a unionismului sunt făcute și gîndite de SIS, poate în spatele conducătorilor platformei DA stau exponenții actuali ai guvernării, dacă este așa atunci bravo lor au găsit metoda cea mai bună să-și prostească inamicii. Dacă nu poți învinge o forță direct atunci preia conducerea ei și prefă-te mai unionist ca Simion și Băse și te vor pune în frunte. Iar dacă este guvernarea(Filat) atunci este cel mai bine cînd hoțul începe a urla: Prindeți hoțul.

Oricum să vedeți ce urmează: Aceste mișcări vor degrada treptat, se vor împuțina iar pasionarii se vor sătura de aceste palavre și vor fi puși în fața unor realități economice și politice nu ceele mai ușoare. Nu au înțeles unioniștii că cele mai multe șanse și cele mai multe ajutoare le veneau pe vremea comuniștilor (2001-2009) cînd aveau și frontul de luptă (contra călăilor neamului românesc cum le place să speculeze) și banii necesari. Dar se vede că sacii cu bani au socotit că e mai ieftin să schimbe guvernarea decît să mai plătească acestor iubitori de palavre deșarte.

Se termină mișcările lor, nu-s decît un FÂS cu puțină muzică.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Mihail Lozovanu

Mihail Lozovanu

Absolvent de stiinte exacte, cetatean al Moldovei, doresc sa aduc o schimbare spre bine in tara mea, sunt conservatorist mai mult de opinii si imi place sa analizez lucrurile din mai multe puncte de vedere inainte de a face o concluzie. Iubesc tara ...

Ultimele articole