Declarație referitor la situația privind alegerile din municipiul Chișinău

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În legătură cu situația actuală privind contextul alegerilor primarului general de Chișinău și caracterul nelegitim al rezultatelor turului II de alegeri, vreau să declar următoarele. Noi vom continua să apărăm opțiunea politică a chișinăuenilor, pe cale legală și potrivit rigorilor demoсratice, în mod civilizat. Fără a utiliza scenarii proprii liberalilor și democraților, cum ar fi organizarea de violențe, de tipul celor din 7 aprilie.

Insistând pe desfășurarea unui format pur juridic, noi avem speranța că instanțele judecătorești își vor face datoria și vor adopta unica decizie legală corectă privind anularea turului II de alegeri în municipiul Chișinău.

În același timp, vreau să atrag atenția opiniei publice la faptul că Partidul Liberal face presiuni politice asupra instanțelor judecătorești, cu scopul de a compromite triumful justiției. Liberalii se tem de alegeri repetate, se tem de al III-lea tur de scrutin, pentru că ei înțeleg că le va fi dificil să pună din nou în funcțiune același instrumentar de falsificare a alegerilor.

Totodată, cunoaștem că în prezent se pregătesc două proiecte de legi care presupun, în primul rând, abolirea funcției de președinte al Consiliului Municipal Chișinău, unde PCRM deține majoritatea, iar în al doilea rând – prelungirea cadrului legal de organizare a alegerilor repetate de la două săptămâni la trei luni. În așa mod, în eventualitatea turului III, liberalii își pregătesc teren pentru a se menține cât mai mult timp la cârma Primăriei, cu scopul de a acumula capital politic și administrativ necesar pentru campania electorală.

Ceea ce se întâmplă ultimele câteva săptămâni noi putem califica doar ca o imixtiune în actul judiciar din partea reprezentanților AIE, ca o încercare de a schimba regulile jocului în timpul jocului. Cu părere de rău, liberalii utilizează fără jenă pârghiile administrative și resursele politice pentru a-și promova interesele de partid, în detrimentul legii, al democrației și al bunului simț.

Comentarii

Igor Dodon

Igor Dodon

-Deputat, preşedintele Partidului Socialiştilor- Date personale: Data naşterii: 18 februarie 1975 Lucrări Ştiinţifice: Articole ştiinţifice în revistele ştiinţifice. Programe pentru disciplinele de specialitate în cadrul ULIM şi IMI....

Ultimele articole