declarația lui Dirk Schuebel și briefing-ul cu tentă electorală a lui Filat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nimic nou sub soare, nimic nou în declarațiile de azi ale liderul PLDM, Vlad Filat. Briefingul cu tentă electorală mi-a confirmat a nuștiu a cîta oară că demagogia din politicul moldovenesc nu are margini. Am obosit să-i tot aud pe politicieni că-i doare inima și sufletul pentru oameni. Că, zi și noapte ăștea se gîndesc la bunăstarea poporului și la viitorul european al acestei țării. Și, dacă tot faceți „spumă la gură” cu integrarea europeană a RM și nu vă puteți împărți meritele în acest sens, atunci să-mi spuneți, de ce acțiunile voastre din ultimul timp compromit acest proces? De ce deciziile pe care le luați în Parlament sunt criticate de către oficialii UE și nu numai? Dacă tot susțineți că ați procedat corect dle Filat și că partidul Dvs. „ […] a fost, este și va fi mereu dedicat necondiționat viitorului european al Republicii Moldova și procesului de integrare în Uniunea Europeană…” de ce v-au sărit în cap atîta lume, iar azi și ambasadorul UE la Chișinău, Dirk Schuebel a fost nevoit să spună că: „Promulgarea legilor votate vineri în Parlament ar însemna încălcarea Constituţiei Republicii Moldova, iar Curtea Constituţională trebuie să fie o instituţie independentă”. Ori Schuebel habar nu are despre ce vorbește și este departe de a cunoaște situația din RM sau totuși are perfectă dreptate și ar fi cazul să se țină cont de asta.

Filat și PLDM dau vina pe alții de situația creată în viața politică de la noi. Că parcursul european a fost compromis de cine doriți, numai nu și de ei. Și aici, nu vreau să zic că ceilalți sînt cheie de biserică, dar nu este demn să arăți cu degetul la cel din stînga sau dreapta că ar fi vinovat, pe cînd o bună parte din vină o porți chiar tu. Ba, Curtea Constituțională este de vină, ba, Plahotniuc este „talpa iadului”, că Lupu-i ‘nalt și Ghimpu josuț. Nu zic, o fi Plahotniuc răul relor  din țara asta, dar ce s-a făcut concret pentru al băga la dubă? A fost doar acuzat fără probe, lucru pe care Filat l-a recunoscut. Să fim serioși. Cum mai putem avea încredere în ceea ce spune acum Filat? De ce ar trebui să-l credem? De ce trebuie să-l cred că-mi vrea binele dacă o comună întreagă are de suferit de pe urma unui primar PLDM, care comite fărădelegi și nu-i este frică de nimeni și nimic pentru că este protejat de partid. De ce să cred că acțiunile PLDM vin să apere interesul cetățenilor dacă o persoană pe care o cunosc personal s-a adresat cu o problemă la unul dintre deputații PLDM unde este vizat și acest primar și în loc să ia măsuri, acesta i-a reproșat cu o voce ridicată: „Și ce vrei mata acum, să-l dau afară? Vă dau eu acești 700 de lei numai tăceți?”. (EXPICAȚIE: Suma de 700 lei este contribuția cetățenilor pentru construcția sistemului de canalizare din localitate. Această contribuție nu a putut fi justificată de autoritățile locale și persoana respectivă a refuzat să o plătească, fapt pentru care în mod ilegal i-a fost debronșată gospodăria de la apeduct).

Revenid la declarațiile lui Schuebel, acesta a mai spus în că UE vrea să asigure în continure sprijin țării noastre în parcursul ei european, dar cu condiția că vom asigura stabilitate politică în țară.
„Sperăm că la Chișinău va fi creat, în cel mai scurt timp, un nou Guvern și că acesta va promova aceleași idei și va avea aceleași priorități de integrare europeană a țării”, a precizat Shuebel.

Observăm că UE este răbdătoare cu  noi și ne oferă șanse și nu ar fi cazul să facem abuz de asta. Pe de altă parte, mă gîndesc că într-o țară ca RM cu atîtea partide politice cu lideri lacomi de putere nu ai cum asigura a cea stabilitate politică, nici măcar pe termen scurt, ne mai vorbind de un termen mediu sau lung.

Cam asta.

Comentarii