deciziile PLDM și PCRM criticate de Comisia de la Veneția, UE, dar și de București

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După ce PLDM și PCRM și-au făcut ieri mendrele în Parlament, deciziile acestora au ajuns să fie criticate dur de către Comisia de la Veneția, UE, dar și de București.

Într-o declarație a Președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, se spune că decizia potrivit căreia Parlamentul poate revoca din funcție judecătorii Curții Constituționale (CC) în cazul cînd aceștia își pierd votul de încredere al Legislativului sau încalcă jurămîntul vine în contradicție cu standardele europene  și este o violare clară a art. 137 din Constituția R. Moldova.

„[…] O Curte Constituțională are sarcina de a controla munca Parlamentului. Prevederea privind necesitatea încrederii din partea Parlamentului este în evidentă contradicție cu scopul Curții Constituționale”, a mai spus acesta.

Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi vice-preşedintele Comisiei Europene, şi Štefan Füle, Comisarul European pentru extindere şi politică de vecinătate, susțin declarația lui Buquicchio și își exprimă îngrijorarea față de modificarea la Legea cu privire la CC a RM.

„Această lege, precum şi o serie de alte legi importante care privesc chestiuni fundamentale pentru asigurarea funcţionării democraţiei în Moldova, au fost adoptate cu o grabă extremă şi fără o consultare adecvată cu societatea din Moldova sau cu respectarea corespunzătoare a standardelor europene cu privire la reforma constituţională, în special ale celor de la Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei. […] noi împărtăşim totalmente îngrijorările exprimate de către Preşedintele Comisiei de la Veneţia în declaraţia sa de astăzi.”, se mai spune în comunicat. Totodată, ei îndeamnă liderii politici din Moldova să nu piardă din vedere impactul de lungă durată al deciziilor lor, inclusiv în ceea ce priveşte atingerea aspiraţiilor europene ale  Moldovei.

Consilierul preşedintelui român, Traian Băsescu, Iulian Chifu, a menţionat că „tăvălugul de la Chişinău nu se mai opreşte. […] Nici măcar faţă de Curtea Constituţională nu mai există respect. Drumul spre Uniunea Europeană pare definitiv compromis pentru Republica Moldova, prin atacuri fundamentale la adresa statului de drept”, se spune într-un mesaj al oficialului.

Acesta a mai declara că: „ Orbecăială fără ţintă şi legea bunului plac. Lipsă de respect pentru orice instituţie, creşterea artificială a pragului la orice nivel, mezalianţe şi răzbunări personale. Asta e iresponsabilitate calificată a oricărui om de stat. Iar Curtea Constituţională e intangibilă şi hotărârile sale sunt respectate. […] Şi asta nu e regulă europeană, ci profund ruptă din regula bunului plac al liderilor autoritari”.

Este îmbucurător faptul că reacțiile din exterior nu s-au lăsat așteptate. Poate aceasta va motiva cumva politicienii noștri să se abțină de la decizii ce vin să satisfacă niște mofturi și ambiții personale sau de partid și care contravin interesului cetățenilor. Și, cu siguranță, oficialii noștri cunosc foarte bine exigențele UE și sînt conștienți de consecințe în cazul în care sfidează legea. În pofida acestui fapt, ei continuă să-și satisfacă lăcomia personală și asta denotă că acum doar se mimează efortul creării unui viitor european al țării.

Cam asta.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii