Debutul campaniei electorale, alegatorul trebuie sa aleaga intre promisiuni desarte si realizari concrete

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ieri, a inceput oficial campania electorala si principalele partide si-au prezentat sloganele, programele electorale si echipele.

Blocul electoral Acum , a fost criticat de multi comentatori politici dar si de simpatizanti de-a lor, ca au mimat un concurs si un filtru asa zis de integritate, pentru a alege candidatii pe liste si circumscriptii.
In rezultat, avem de fapt o lista compusa din membrii si activistii celor doua partide si analisti politici de curte.
Iar la Chisinau, unde Blocul spera sa obtina un rezultat bun, majoritatea celor care candideaza sunt anonimi. Posibil sa fie o intelegere cu socialistii.
Faptul ca in spatele Acum, ar fi oligarhii, Filat, Topa, Paton se discuta de mult timp in presa.

Recent, asociatia Zeppelin a dat publicitatii un material, care dezvaluie amanunte legate de finantarea campaniei prezidentiale a Maiei Sandu, conform carora, ea de fapt ar fi beneficiat de ajutorul oligarhilor, si ar fi fost folosita de Platon si Topa  impotriva liderului PD, Vlad Plahotniuc.
Replica Maiei Sandu nu a fost convingatoare.
Iar contrareformele Maiei Sandu , de atunci cind a fost in functia de Ministru al Educatiei, nu o recomanda pentru promovare in viitorul Guvern.
Andrei Nastase, finul lui Topa, declara peste tot unde poate, ca in cazul venirii la putere vor fi reexaminate toate dosarele penale ale oligarhilor.
Tipul e sincer, nici nu ascunde interesul de clan.
In conditiile cind Blocul Acum este ghidat de interese de a reabilita unii oligarhi care stau la puscarie, altii fugari, care ar fi sensul pentru alegatori sa-i crediteze cu votul lor?

https://www.timpul.md/articol/investigaie-bomba-veaceslav-platon-i-a-asigurat-maiei-sandu-consultana-politica-la-alegerile-prezideniale-139124.html

Partidul Socialistilor, a debutat cu stinga in electorala, incasind citeva lovituri dure .
Fapt simtomatic, la lansarea partidului nu au fost prezenti, nici Igor Dodon , nici Zinaida Greceanii.
Prima lovitura a venit chiar de la Putin si Medvedev, care la 28 decembrie au stabilit interdictia de a tranzita marfurile moldovenesti prin teritoriul ucrainean si prin asta au naruit toata constructia de mesaje a partidului, care a dorit sa apara ca salvator al exportatorilor moldoveni de mere si prune.
Astfel s-a dovedit , Cremlinul l-a mintit pe Dodon si socialisti, si ca interesele nationale ale Rusiei nu coincid cu cele ale R.Moldova.
Dodon ar trebui sa invete din greselile predecesorilor,  Lucinschi si Voronin, care au servit cu rivna si au fost obiedienti, dar Kremlinul i-a folosit si aruncat la cosul de gunoi politic .
A doua lovitura dura socialistilor le-a aplicato chiar Igor Dodon, care a refuzat sa mai candideze pe lista PSRM.

Asta inseamna, ca Dodon joaca o partida de sah politic la mai multe mese, nu-si leaga viitorul politic doar de PSRM, si ca se tine de scaunul de presedinte.
Unii comentatori chiar declara ca Dodon ar fi tradat si chiar vindut interesele PSRM.
Un fapt e cert, fara Dodon in frunte, PSRM pierde citeva mandate de deputat.
Iar la modul pragmatic, PSRM nu are ce oferi tarii si cetatenilor, caci pune miza doar pe regimul lui Putin, care a demonstrat ca este antimoldovemesc, a instituit interdictii economice si sustine separatismul transnistrean in mod deschis.

Programul social-economc al socialistilor este populist, iar cererea lor de a retrage RM din Acordul de asociere cu UE, este una care poate duce la lichidarea statalitatii RM, care se tine azi doar pe acest Acord, pe linia de plutire si nu are alternativa reala.
Plus ca Presedintele Dodon si-a creat o Garda militarizata, unii declarind ca este semn de inceput de mineriada cum a fost cindva in Romania, sau chiar scenariul ucrainean cu garzile populare din Donbas.
Iarasi cetatenii trebuie sa analizeze bine daca voteaza socialistii, care ar putea aduce  confruntari de strada si anarhie in tara.

Tot ieri s-a lansat in campanie si PDM cu sloganul: Fapte , nu vorbe.

Cu lozinca Pro Moldova si doctrina social-democrata, PDM se situeaza in centru spectrului politic, intre Blocul AcuM de centru-dreapta si PSRM de stinga.

Avantajul PDM si a liderului sau Vlad Plahotniuc, este ca au demonstrat in cei trei ani de guvernare, in care au oprit criza economica si politica, ca sunt capabili sa gestioneze eficient.
Astfel salariul mediu a crescut de la circa 4500 lei la circa 7000 lei, ceea ce nu este putin. Au fost reformare domenii sociale importante, ca cel de pensii si cel de salarii.
Salariile si pensiile au crescut cu circa 50% in cei trei ani de guvernare a Premierului Filip si a cabinetului sau de ministri.
Relatiile cu vecinii, Romania si Ucraina sunt excelente, acordul de Asociere cu UE este implementat destul de reusit.

PDM vine cu un Manifest Electoral, cu promisiuni sociale importante, astfel promite ca vor fi majorate salariile,  încât salariul mediu pe economie să crească de la aproape 7000 de lei (360 euro) astăzi, la peste 12600 de lei (650 euro) în următorii 4 ani.

Comparativ cu opozitia parlamentara, socialista si cea extraparlamenta care formeaza Blocul Acum, cei din PDM au un avantaj, si anume faptul ca ultimii trei ani au obtinut rezultate palpabile, atit in domeniul social-economic, cit si in ceea ce tine de stabilitatea politica si apararea interesului national, inclusiv in problematica transnistreana.

Daca apreciaza stabilitatea politica, cetatenii in cazul PDM pot sa voteze , avind in fata indicatori reali, stiind ca acest partid nu minte si se tine de promisiuni.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii