Debilul şi limba

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Revelaţie…

M-am trezit de dimineaţă preşedinte de partid. Foarte bogat. Unica problemă era că trebuia să-l ling pe unul într-un loc… ştiţi voi, moldovenii. Dar nu aşa, de facto, ci mofturile acestuia. Adică, trebuia să promovez două lucruri – că suntem diferiţi de români şi vorbim limba… ştiţi voi, moldovenii (căzuţi în cap).

Cu banii celui lins, mi-am înjghebat un partid serios. De fapt, e partidul lui, dar eu sunt preşedintele. În fine, de curând am atras şi nişte separatişti, sau cum li se mai zice – autonomi – din sudul ţării. Aceşti autonomi vorbesc orice limbă, numai nu pe-a lor şi nu română. Am început să le fac şi eu pe plac, vorbindu-le într-a lor preferată. Rusă se cheamă. Numai am deschis gura, că m-au şi aclamat minute în şir. Uralele s-au intensificat când le-am precizat că o limbă trebuie să reiasă de la denumirea naţiunii, de la denumirea statului. Proştii, nici măcar unul nu mi-a replicat că naţiunile bielorusă, cipriotă, belgiană sau chiar elveţiană, nu reies din limba pe care o vorbesc.

Dar eu nu mă supăr, căci mie proşti mi-au trebuit în partid şi proşti am cumpărat. Da, aşa se face totul, din fericire, în ţara asta a mea. Dai un milion şi autonomia-i a ta. Bine că am nişte şmecheri prin partid, care m-au împins la timp să fac tranzacţia, astfel o scăpam pe mâna lui Filat. Oricum, ăstuia era să-i fie mai greu, probabil era să-l coste şi mai scump, deoarece el oleacă-şi face de cap cu termenii de naţiune şi limbă.

Pentru mine nu e o problemă – ce limbă vor s-audă, aceea aud. Căci doar pentru un debil, limba nu contează.

P.S. Sau poate debilii vorbesc limba debilească…

Comentarii

Nicolae Gârbu

Nicolae Gârbu

Născut la ţară, prin părţile Călăraşi-ului. Părinţii intelectuali mi-au insuflat dragostea de carte încă din copilărie. Gimnaziul l-am spulberat, mai degrabă cu mii de legende şi poveşti, decât cu matematică şi fizică. În perioada 1998-2001, am făcut...

Ultimele articole