De vinerea neagră, PCLDRM pune cruce pe viitorul European al Republicii Moldova !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.


Azi, de vinerea neagră, ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos, a fost pusă crucea pe viitorul European al Republicii Moldova. Iuda (Filat) și-a îndeplinit misiunea, ne-a trădat pe toți și acum se bucură și numără „galbenii” primiți. Și cum nici un rău nu vine niciodată singur, pe lîngă șansa europeană pierdută, iată că noua majoritate Parlamentară, cu viteza luminii instaurează un sistem rigid și autoritar de guvernare. În ședința de azi a Parlamentului, încălcarea legislației, a Constituției fiind pe ordinea de zi.

Setea de răzbunare a lui Filat, a făcut ca (anti)legile să fie votate azi în bloc de deputații PLDM și PCRM. După ce acum o săptămînă, deputaţii din fosta AIE, votau un proiect de lege care interzicea votarea în baza paşaportului sovietic, azi PLDM a susținut comuniștii și deja au legalizat pașapoartele sovietice, a unui stat ce nu mai există de peste 20 de ani! Deputații PCLDRM au mai au votat pentru abrogarea Legii privind sistemul electoral mixt, cu toate că această inițiativă se regăsea și în programul electoral al fostului PLDM, pentru care oamenii și-au dat votul de încredere.

Fostul PLDM ținem minte cu toții cum ne promitea și reforma în justiție și asigurarea independenții acesteia. Azi însă, PCLDRM a îngenuncheat și justiția, noul procuror general, Corneliu Gurin, fiind revocat din funcție ilegal, iar judecătorilor Curţii Constituţionale le-a fost retrasă inamovibilitatea, cu încălcarea gravă a prevederilor Constituționale, unde scrie foarte clar:

Articolul 137
Independenţa
Judecătorii Curţii Constituţionale sînt inamovibili pe durata mandatului, independenţi şi se supun numai Constituţiei.

De acum, judecătorii Curții Constituționale, sunt obligați prin „lege” să se supună și Parlamentului, fiind de fapt la cheremul deputaților PCLDRM, deoarece demiterea unui magistrat va putea fi fi iniţiată de 25 de parlamentari, iar pentru retragerea mandatului, ar trebui să voteze 61 de deputaţi.

Președintele Comisiei de la Veneția a venit deja cu o reacție vis-a-vis de legea adoptată de PCLDRM:

„Am aflat astăzi despre adoptarea, în primă lectură, a proiectului de modificare a Legii cu privire la Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Conform acestui amendament, Parlamentul poate demite judecătorii Curții Constituționale cu votul a 3/5 din deputați în cazul în care judecătorii Înaltei Curți nu au „încrederea” Parlamentului.

O astfel de prevedere este în contradicție clară cu standardele europene în domeniul justiției constituționale și este o încălcare clară a articolului 137 din Constituția Republicii Moldova. O Curte Constituțională are sarcina de a controla activitatea Parlamentului.

Supunerea judecătorii la necesitatea de a fi „de încredere”, de către Parlamentul European este în contradicție evidentă cu scopul de bază a  Curții Constituționale.

Recomandăm insistent Parlamentului să nu adopte această lege. Aceasta ar fi sarcina ce ține de componența Curții Constituționale de a decide constituționalitatea acestei dispoziții.

Gianni Buquicchio”

Și alți oficiali europeni și-au arătat deja nemulțumirea. Din declarațiile lui Marian Lupu am aflat că aceștia au au solicitat deja să le fie prezentate proiectele care au fost votate de urgență în Parlament. Oficialii europeni au calificat acţiunile de azi ale PCLDRM, ca o abandonare definitivă a integrării europene! De asemenea partenerii externi nu înţeleg cum Republica Moldova are de gând să continuie implementarea proiectelor de pe agenda integrării europene.

Noi însă știm cum putem să mergem înainte, doar fără Vladimir Voronin și Vladimir Filat în politică !
Moldova fără PCLDRM, Moldova Europeană !

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole