DE UNDE APARE NEÎNCREDEREA ÎN ACȚIUNILE SECURITĂȚII MOLDOVENEȘTI

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mai mulți lideri de opinie moldoveni au declarat că decizia de expulzare a șapte cetățeni turci de pe teritoriul Republicii Moldova a încălcat normele dreptului internațional.

Între timp s-a aflat, că Ambasada și Consulatul Republicii Moldova din  Germania au fost evacuate. Potrivit diplomaților moldoveni măsura a fost necesară în urma amenințărilor cu moartea primite din partea reprezentanților unei grupări islamiste, din care ar face parte și cei șapte cetățeni turci expulzați din Chișinău. De aici.

Reacția agresivă la adresa diplomaților moldoveni este o confirmare a faptului că cetățenii turci expulzați din Republica Moldova ar putea avea conexiuni ori face parte dintr-un grup islamist radical. Potrivit unor surse din interiorul Ministerului de Externe de la Chișinău, amenințări de acest gen au venit și la ambasadele Republicii Moldova din alte state.

Presa din Republica Moldova a relatat faptul că șapte cetățeni turci au fost expulzați, ca rezultat al unei operațiuni complexe, sub coordonarea Serviciului de Informații și Securitate. Cetățenii turci erau angajați ai liceului turcesc privat “Orizont” din Chișinău. Serviciul moldovenesc de securitate a oferit explicații suplimentare în care s-a spus că persoanele extrădate erau suspecte de legături cu o grupare islamistă, potrivit procedurilor în vigoare, însă nu au fost nici reținuți, nici arestați. Declarațiile comunicatorilor SIS nu au fost crezute.

Între timp, la București, șeful Mișcării Gulen Romania, directorul Liceului Lumina,  Mustafa Oz, a declarat pentru Mediafax că expulzarea cetățenilor turci ar fi un cadou oferit de autoritățile moldovene președintelui Erdogan care reconstruiește clădirea instituției prezidențiale din Chișinău și că persoanele respective au depus de şase luni cerere de azil politic în Republica Moldova şi nu cred că se pot expulza fără o hotărâre judecătorească. De aici.

Mustafa Oz minte. Consilierul președintelui Republicii Moldova, Maxim Lebedinschi, a declarat în spațiul public că nici unul din cetățenii respectivi nu a cerut azil politic în Republica Moldova. De aici.

De asemenea, sunt false informațiile potrivt cărora și copii ar fi fost expulzați din Moldova – nici un minor nu a fost expulzat.

Minciuna are picioare scurte dar penetrează bine.

Suma informațiilor operaționale, a acțiunilor de monitorizare și a evaluărilor de risc la adresa acestor cetățeni străni a demonstrat că acest grup de persoane poate constitui o amenințare la adresa securității naționale, ori a siguranței personale a unor cetățeni turci. Acesta a fost motivul principal pentru care acești cetățeni străini au fost declarați “indezirabili” pe teritoriul statului moldovean.

Potrivit Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova, (lege pe care o cunosc, dat fiind faptul că dețin cetățenia Republicii Moldova doar din anul 2004 ) un cetățean străin poate fi declarant indezirabil dacă în privința sa există indicii temeinice că intenționează sau desfășoară activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică. Dreptul de ședere al cetățenilor străini încetează de drept la data emiterii deciziei privind declararea sa persoană indezirabilă. Astfel, persoanele care au fost declarate indezirabile sunt îndepărtate sub escortă până la punctul de trecere a frontierei de stat ori până în țara de origine. În cazul în care străinul este declarat persoană indezirabilă, îndepărtarea este pusă în aplicare în termen de 24 de ore.

Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate nu au expus presei moldave toate informațiile de care au dispus. Nu au făcut publice dovezile clare, pe care le dețin, asupra activității desfășurate de acest grup. Greșind copilărește, au permis să apară neîncrederea în acțiunile lor. Profitând de această eroare opoziției extra-parlamentare i-a fost ușor să critice aceste acțiuni de prevenție desfășurând acțiuni de protest împotriva acestei acțiuni de anticipare a posibilelor pericole dar și împotriva coaliției de guvernare.

Evacuarea Ambasadei Republicii Moldova din Germania reprezintă o dovadă indirectă a faptului că expulzarea cetățenilor turci, acțiune de prevenire efectuată de SIS, a fost corectă.

În acest moment, Guvernul și Parlamentul moldovean sunt obligate instituțional să acorde încredere acțiunilor Serviciului de Informații și Securitate, care, la fel ca în cazul cetățenilor ruși declarați indezirabili pe teritoriul statului moldovean are dovezi fundamentate.

Nu vreau să cred că această neîncredere în acțiunile Serviciului de Securitate și Informații al Republicii Moldova, una care de la o vreme transpare în spațiul public, este indusă în societatea moldoveană de factori externi. Ar însemna că ne-prietenii statului moldovean au reușit să creeze o percepție care poate demola încrederea în funcționarea acestui stat. Neîncrederea în serviciul inteligent moldovenesc pleacă de la lipsa de comunicare cu societatea de care dă dovadă conducerea instituției secrete moldovenești. Conducerea serviciului ar trebui să găsească o cale de comunicare cu societatea – cetățeanul moldovean și-ar dori să afle pe ce sunt cheltuiți banii lui. Echipa lui Vasile Botnari ar trebui să construiască o strategie de comunicare, altfel neîncrederea în acțiunile SIS va crește.

Nota Bene

Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian, a anunțat că Ambasada și Consulatul Republicii Moldova nu au fost evacuate, dar că activitatea misiunii diplomatice a fost suspendată.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole