De râsul întregii Europe

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe data de 4 mai, 2016, cetăţeanul european Igor Dodon, deputat în Parlamentul de la Chişinău, a postat, pe blogul său, o solicitare privind “convocarea ședinței extraordinare plenare a Parlamentului, pentru data de 10 mai 2016, începînd cu ora 10.00 cu prezența la ședință a Președintelui în exercițiu a țării, Primului Ministru și altor responsabili de domeniul securității din RM.”

Din start este de observat tonul ultimativ, tipic celor ce visează la o nouă dictatură, de tip stalinist, într-un areal european unde dreptul forţei de ocupaţie sovietică a ucis ieri, cum pare a încerca şi azi, forţa dreptului.

Ca parlamentar, europeanul Igor Dodon, poate cere ce crede că este util carierei sale politice. Şi dreptul la exprimarea liberă a opiniei sale, după cum se vede, a fost respectat.

De aici, până la chemarea la raport, în stil NKVD, a “miniștrilor apărării, de interne, afacerilor externe și integrării europene, șefului serviciului de informații și securitate pe subiectul traversării frontierei și aflării ilegale pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor și munițiilor, tehnicii militare a SUA” este o mare distanţă.

Într-un stat de drept normal, pentru folosirea abuzivă, mincinoasă, a cuvântului ilegal, cetăţeanul Dodon putea fi dovedit că a calomniat public oficiali care au respectat înţelegeri bilaterale cu un alt stat.

Igor Dodon nu este decât un candidat la alegerile viitoare prezidenţiale, care încearcă să îşi maximizeze şansele de a deveni preşedintele landului dintre Prut şi Nistru, în cel mai bun caz, pentru dânsul, pe termen scurt, datorită utilizării unei conduite publice care nu are nimic în comun cu uzanţele europene.

Ar fi de râsul întregii Europe, ca la ameninţarea puerilă a europeanului Dodon să fie convocat, cum cere, cu o aroganţă de tip sovietic, acelaşi personaj, taman “consiliul suprem de securitate înainte de şedinţa parlamentului sau nu mai târziu de data de 6 mai 2016.”

Acest imperativ este tipic celor care, în condiţii comparabile, pe alte meridiane, sugerau că au forţa de a se instala la putere, prin asalturi ale unor detaşamente de simpatizanţi, cărora, în cazul susţinătorilor lui Igor Dodon, li s-ar potrivi svastica lui Hitler.

Propunerea de interzicere imediată a dislocării ”trupelor, manevrele planificate, inclusiv expunerea pe 9 mai a tehnicii militare în Piaţa Marii Adunări Naţionale” este descalificantă pentru parlamentarul Dodon, care s-a făcut recent de râs şi când a organizat o conferinţă de presă, cu câţiva jurnalişti, la porţile Uniunii Europene, certând public, ca un Führer, pe oficialii de la Bruxelles pentru că nu gândesc şi nu acţionează ca el.

Recenta votare, de către Parlamentul de la Chişinău, a “Declaraţiei politice privind inviolabilitatea suveranității, independenței şi neutralității permanente a Republicii Moldova” este o opţiune de uz intern, a autorităţilor din stânga Prutului, care nu are nicio legătură cu parteneriatul dintre armata SUA şi Armata Naţională a Republicii Moldova.

Igor Dodon a mai afirmat, la încheierea mânioasei sale postări:

“Dăm asigurări că pe 9 mai în orice caz nu vom permite ca tehnica militară să defileze în Piața Marii Adunări Naționale. Avem pregătite numeroase acțiuni în acest sens.”

Întrebarea, de interes public, este dacă oficialii de la Chişinău vor tolera ameninţarea de tip fascist şi vor permite acţiuni menite a incita la violenţă, într-un areal european unde comunismul a adus foamete, moarte, sărăcie, umilire naţională şi acum a îmbrăcat hlamida socialismului cu faţa lui Igor Dodon.

Există totuşi o limită a toleranţei faţă de bufonii publici, în statele cu adevărat democrate.

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole