DE LA PODURI ENERGETICE LA ROMÂNIZAREA SPAȚIULUI BASARABEAN

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Zilele trecute, un candidat socialist la funcția de deputat, a declarat public că, citez, ”deținerea cetățeniei românești nu îl transformă în român”.  Ipocrizie sau obraznicie? Candidatul socialiștilor afirmă că majoritatea moldovenilor care au obținut cetățenia statului român au făcut-o doar pentru a putea accesa locurile de muncă disponibile  în Uniunea Europeană.

Am afirmat de mai multe ori că dreptul la redobândirea cetățeniei statului român ar trebui să fie unul responsabilizator – a deține cetățenia română presupune obligația de a participa la viața social-politică românească. Critica fenomenului politic românesc, de la înălțimea unor fotolii deținute la Chișinău, presupune cunoașterea în detaliu a acestui fenomen. Nu poți avea opinii critice față de statul român dacă participarea la viața ei politică ori socială este egală cu zero.

Candidatul socialiștilor spune că deținerea cetățeniei române nu l-a transformat în român. Probabil, în calitate de cetățean al României, a avut acces la anumite drepturi și avantaje pentru el și copii domniei sale. Probabil, copii lui învață/au învățat

într-o instituție de învățământ din România și beneficiază de bursa de studii pe care România o acordă elevilor și studenților basarabeni – una destul de considerabilă.

Un activist unionist declara relativ recent că i se pare uneori că unii, la Chișinău, consideră autoritățile române naive. El argumenta că autoritățile române nu ar trebui să acorde finanțare factorilor decidenți de la Chișinău pentru că, Republica Moldova nu ar fi un stat românesc în care interesul românilor ar fi respectat. Activistul solicita închiderea tuturor proiectelor românești dedicate Republicii Moldova.

Nu cred că în relațiile oficiale dintre România și Republica Moldova s-a întâlnit hoțul cu prostul. Nu cred că proiectele de lungă durată, ca cel al burselor de studii pentru elevi, ar trebui sistate.

Cred că atât Bucureștiul, dar și Chișinăul, a conștientizat că o românizare completă a teritoriului dintre Prut și Nistru poate avea loc doar atunci când proiectele de interconectare ale infrastructurilor celor două state vor fi realizate în totalitate.

De asta, cele zece înțelegeri bilaterale semnate la sfîrșitul lunii noiembrie 2018 au conturat adevăratul proiect de țară al României dedicat Moldovei dintre Prut și Nistru.

Unirea, pe care o strigă unii, se face încet, fără multă vorbă, prin proiecte concrete.

Așa că, demararea lucrărilor de montare a conductei de interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din R. Moldova, pe direcția Ungheni – Chișinău, care au început în aceste zile trebuie să bucure. E semn că, în sfârșit, România are un proiect de țară pentru Basarabia. Unul care va fi dus la capăt.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole