De la miezul nopţii, Croaţia este parte a Uniunii Europene

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După  Slovenia, Croaţia a devenit al doilea stat desprins din ex-Iugoslavia, care a intrat în Uniunea Europeană.

Ce au câştigat ţările est-europene, care au aderat la U.E., în anii anteriori, 2004 şi 2007?

Bani pentru infrastructura proprie, un standard de viaţă ridicat, libertate de mişcare şi ieşirea din sfera de influenţă a Federaţiei Ruse.

Duminică, 30 iunie, Croaţia a marcat intrarea sa istorică, în comunitatea europeană.

Mai concret, la miezul nopţii trecute, însemnul pe care scria VAMA a fost eliminat de la un punct de trecere spre Slovenia.

Acelaşi semn va fi pus la graniţa cu Serbia, stat cu care Uniunea Europeană urmează să deschidă negocierile de aderare, posibil până la finele acestui an.

Comparativ, dintre statele care au aparţinut arealului socialist, din răsăritul continentului nostru, Polonia este cel mai mare beneficiar al fondurilor structurale și de coeziune, cu o alocaţie 67,3 miliarde de euro.

Bani cu care, în perioada  2007-2013, a construit sau reînnoit peste 10.000 de km de drumuri și 1.600 km de cale ferată.

Reformele judiciare și presiunea continuă de la Bruxelles, chiar și după intrarea în bloc, au ajutat la eradicarea corupţiei, inclusiv prin condamnarea unor politicieni cunoscuţi şi a unor oameni de afaceri, din state precum Bulgaria şi România.

Ca urmare, încrederea în instituțiile europene este uneori mai mare, decât în guvernele naționale.

Un alt beneficiu a fost dreptul de a circula liber, în comunitatea europeană.

Două milioane de polonezi și mulți români, maghiari, lituanieni, bulgari lucrează în prezent și trăiesc în străinătate, trimiţând miliarde de euro acasă.

Pentru țările mici, mult timp dominate de Uniunea Sovietică, aderarea la UE a însemnat recunoașterea lor ca state democratice, dobândirea unui rol sporit, în problemele internaționale și independenţa de Moscova.

În plus, beneficiile economice, politice şi de securitate, care decurg din apartenenţa la Uniunea Europeană imprimă un curs pozitiv al evoluţiei noilor state membre.

Miilor de croaţi, adunaţi în Piața Ban Jelacic din Zagreb, pentru a sărbători aderarea la Uniunea Europeană, Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European le-a spus:

„Acest eveniment va schimba viaţa acestei naţiuni pentru totdeauna. Vă salut din toată inima!”

Croaţia are o populaţie de 4,4 milioane de locuitori, deci cu 500.000 mai mult decât Republica Moldova.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole