De la MAIDAN spre PMAN

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Acum un an (21 noiembrie 2013) zeci de mii de ucraineni s-au adunat în centrul Kievului pentru a protesta împotriva lui Yanukovici, care peste noapte a pus cruce pe vectorul european al Ucrainei. Atunci, nimeni nu bănuia că o acțiune nevinovată va rămâne în istorie ca și o mișcare ce a determinat declanșarea unui adevărat război în estul țării. Nimeni nu credea că în câteva luni “fratele mai mare”, va ocupa Crimeea, fără nicio victimă omenească, iar pentru Donbas ucraineii vor lupta cu armata lui Putin și vor vărsa mult sânge. Kievul nu putea preveni nimic, întrucât toate serviciile de securitate erau controlate de Moscova.

Ironia sorții face, că exact la un an de la declanșarea Maidanului, pe yotube să apară în aceeași zi două înregistrări, care, cel puțin, ar trebui să ne pună pe gânduri. De fapt, două filmulețe cu un singur mesaj – forțe extremiste pregătesc un nou Maidan. Doar că la noi, cel mai probabil va fi numit PMAN (Piața Marii Adunări Naționale). Cât privește credibilitatea autorilor anonimi, mă tem că au vorbit prea în detaliu. Din acest motiv avertizările lor nu pot fi neglijate.

În primul film (vedeți aici) un necunoscut susține că o organizație extremistă pregătește acțiuni violente după alegerile din 30 noiembrie. Bărbatul afirmă că vorbește în cunoștință de cauză, întrucât, în trecut, a făcut și el parte din organizația Antifa, condusă de Tkaciuk și Petrenco. Și dacă în ultima perioadă au tot apărut știri despre antrenamentele unor structuri paramilitare prin condrii Moldovei, ceea ce ar trebui să ne pună în gardă este că momentul loviturii este tot mai aproape. Anonimul din cadru ne spune că luna decembrie va fi fierbinte, întrucât cei 600 de membri Antifa vor instiga lumea la ură, încercând să provoace o revoluție artificială. În aceste condiții, mă tem că 7 aprilie 2009 va fi floare la ureche în comparație cu violențele care se pun la cale.

În filmul doi (vedeți aici) o voce necunoscută vorbește despre Forumul Social al Moldovei, o altă structură similă cu Antifa. Se camuflează ca și îngeri care detestă războiul și luptă pentru pace, deși, chipurile lor trădează ură. Știm că săptămâna aceasta SIS a expulzat câțiva cetățeni ruși și ucraineni, activiști ai acestei structuri, dar asta nu înseamnă că și grupările extremiste au fost anihilate. Din film aflăm că nu este vorba de amatori. În Moldova activează agenți cu securitatea, care au încercat să preia controlul asupra regiunii Harkov din Ucraina. Vorbim despre așa-numitele organizații Borotiba și Levîi Front, care luate împreună cu Antifa, reprezintă un pericol real pentru suveranitatea Republicii Moldova.

Butonând televizorul am dat peste emisiunea fabrica de la Publika, unde era pus în dezbatere același subiect – pericolul extremismului. Mi-a atras atenția Valentin Dediu, fost șef la SIS. Și dacă dumnealui a fost mai atent în declrații, atunci cineva a spus-o pe șleau că deși deși s-au divizat în mai multe structuri, toate organizațiile au același părinte – Dmitrii Rogozin. Este omul căruia Putin i-a spus că va răspunde cu capul dacă Moldova aderă la UE. Astfel, Rogozin este gata să scoată bani și din propriul buzunar doar ca să-și păstreze imagine aîn fața șefului său cu tendințe imperialiste.

Deși pare incredibil, astăzi, trebuie să recunoaștem că noi, cetățenii, putem face mai mult decât SIS-ul. Dacă ne vom mobiliza și vom vota forțe pro-europene, astfel încât coaliția să câștige detașat alegerile, forțele de stânga nu vor mai avea nicio șansă. Atunci nu le vom da motive de a inventa pretexte pentru a înscena pseudorevoluții. Dacă nu vrem ca frații și copii noștri să fie luați la război, atunci pe 30 noiembrie să le mai dăm o șansă celor care s-au angajat să ne facă protejații Uniunii Europene.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole