De dragul supraviețuirii noastre, partidele trebuie să dispară

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Constat cu amărăciune starea morală și materială la care a ajuns societatea și clasa noastră politică în ultimele două decenii.  În pofida așa-numitor cuceriri democratice, perioada prin care trece generația actuală este una din cele mai vitrege din întreaga noastră istorie. Cauzele acestui dezastru trebuie căutate în însăși ordinea socială și politică din țară, precum și în starea noastră spirituală.

După căderea URSS, instituțiile statului, economia națională a ajuns în mâinile unui grup restrâns de oameni, iar populația a devenit o captivă care are de ales între două opțiuni: sclavie sau moarte. În cazul în care lucrurile nu se vor schimba rapid, ci vor continua în același hal, în câteva decenii Republica Moldova are toate șansele să devină un pământ nepopulat.

Pentru a consolida și menține această mașinărie a exploatării, nomenclatura de atunci a impus un sistem în care monopolul luptei politice a revenit în exclusivitate partidelor politice și patronilor săi. Cetățeanul a fost exclus din procesele de luare a deciziilor, fiindu-i rezervată participarea formală la „alegerile democratice”, odată la patru ani, prin ștampilarea unui buletin de vot.

Astfel, partidismul și electoralismul au devenit mijloace de legitimare a unui regim oligarhic criminal. Iluzia pe care au menținut directorii de opinie și așa-numita “societate civilă”, în toată această perioadă, a constat în convingerea oamenilor că neajunsurile democrației vor putea fi depășite prin participarea activă a cetățenilor în campaniile electorale sau prin crearea unor noi partide politice. Efectul a fost cu totul invers: viața socio-economică și culturală a degradat în mod îngrozitor, iar puterea clanurilor oligarhice a devenit tot mai evidentă.

Ceea ce începe să înțeleagă tot mai multă lume este faptul că soluțiile la problemele noastre nu pot fi identificate în cârpirea unui sistem devenit putred, ci prin respingerea lui totală și identificarea unor noi forme de organizare, care ar fi compatibile cu specificul poporului nostru.

De dragul viitorului nostru și al copiilor noștri, partidele politice, indiferent dacă sunt de dreapta sau de stânga, trebuie să devină o parte a trecutului. Trebuie să înțelegem că orice susținere și participare la jocurile lor politice înseamnă menținerea și reproducere a stării de haos și mizerie. A venit timpul ca oamenii care mai au energie, inteligență și voință pentru o schimbare, să preia inițiativa în mâinile sale. A venit vremea.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole