De de Țurcanu părăsește în grabă Președinția?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cel puțin pe rețelele de socializare Vlad Țurcanu a devenit erou național după ce și-a dat așa numita demisie de onoare. Cei mai anticipați tineri vorbesc despre un gest rar, caracteristic culturii europene și nicidecum oficialilor de la Chișinău. Eu, cel puțin, nu am văzuut vreodată ca un funcționar sau altul să iasă în fața presei și să declare că a mințit, fără să știe, publicul, motiv pentru care își dă demisia.

Totuși, dezinformarea a trei televiziuni e un motiv prea subțire pentru obrazul gros al demnitarilor de pe Bîc. Nu ține, domnule Țurcanu. Adevăratul motiv al demisiei e altul. Este o tenatativă de a ieși basma curată din jocurile din culise avute cu forțele politicie care și-au dorit declanșarea alegerilor anticipate. Pleacă pentru a nu fi demascată colaborarea lui cu platforma DA și, indirect cu Renato Usatîi, care i-a promis președintelui o pensie lunară de 2000 de dolari dacă refuză candidatura lui Plahotniuc. Acum că planul de declanșare a alegerilor anticipate a eșuat, Țurcanu părăsește rapid Președinția.

Între timp, învestirea, chiar și nocturnă, a Guvernului Filip, este calificată drept „un pas înainte” pentru Moldova. Președintele român, Klaus Iohannis decalră că “Republica Moldova a realizat un pas important în depășirea crizei politice. Stabilitatea acestui stat este importantă atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană”. Și ex-președintele roman, Traian Băsescu, care până mai ieri era sceptic în privința Guvernului Filip, aseară la un post TV a spus că “odată cu învestirea Guvernului Filip, situația de pe Prut se poate normalize”. Nici Bruxelles-ul nu a trecut cu vederea evenimentele de la Chișinău. Comisarul UE pentru Extindere, Johannes Hahn, a declarat că votarea executivului la Chișinău este un prim-pas pentru readucerea Moldovei pe calea reformelor şi a agendei europene.

În schimb tac rușii. Moscova are altă treabă. Are linie verde cu Dodon, Usatîi și Natalia Morari, care, aseară, la TV 7 au instigat lumea la ură și proteste. Și Jurnal TV toarnă conștient apă la moara Kremlin-ului. Aseară, cel puțin, pe prima pagină a site-ului chema lumea în stradă. Dacă în Moldova s-ar fi respectat legea, atunci TV 7 și Jurnal TV ar fi trebuit să rămână fără de licență. La noi însă e diferit. SIS nu reține organizatorii protestelor violente, iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu retrage licențe și toate aceste de frica susținătorilor lui Dodon, Usatîi și platform DA. Dar cu legea cum rămâne?

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole