De ce sunt împotriva Rusiei

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Îmi plac dezbaterile. Dezbaterile civilizate, în care opinii diferite pot fi argumentate. Prin dezbateri ies la iveală unele adevăruri sau minciuni. Prin dezbateri putem găsi soluţii şi răspunsuri. Din păcate însă, mulţi iau dezbaterile şi argumentele aduse împotriva opiniilor lor ca pe un pumn în nas. Devin foarte agresivi, înjură şi ameninţă. Când am parte de un asemenea interlocuitor, încerc să-l provoc la o discuţie calmă şi productivă.

Recent, pe o reţea de o socializare a fost postat un video cu un politician de la noi, care susţine mai mult Rusia decât ţara pe care încearcă să o reprezinte. În acel video, politicianul în cauză avertiza că ofiţeri americani instruiesc armata moldovenească să lupte împotriva ruşilor. Evident că nu am putut sta deoparte şi am intrat în dezbateri cu un comentator al acestei postări. După ce am recitit dezbaterile noastre, am înţeles că a ieşit un articol într-un limbaj mai simplu. Iată video postat şi dezbaterea mai jos:

Constantin
 
18:43
O sa văd, măi Şelin, cât de „нейтральный” o să fii când ruşii o să declare că Moldova e „русская земля” şi o să-ţi aducă armata din Tiraspol la Chişinău. Moldova are dreptul să se apere. Americanii ne învaţă să ne apărăm de armata rusească, nu să-i atacăm la Moskova sau Soci. Sau tu numai şi aştepţi să-ţi vină fraţii ruşi cu armata la Chişinău? Acum avem nevoie de susţinere de oriunde, armată inclusiv. E foarte binevenit parteneriatul cu SUA în aceste momente, ţinând cont de ce face Rusia în Ucraina.
 
игорь 
 
19:10
УНИКУЛ Штефан а кондус попорул,яр вой пынэ ши дупэ ел сынтець ниште лингошиторь,фрикошь ш.м.а,мереу кэутаць сэ фиць ажутаць-мычилор путреде,мереу ынвэцаць требуиць-сингурь блежь ла карте,чинева сэ вэ айбэ орь турк,орь ромын,орь американ,орь рус-фииндкэ фэрэ сэкс ши $ ну путець-проституатэ адевэратэ.
 
Constantin
 
19:30
Aşa a făcut istoria să fim o ţară mică care nu poate face prea multe de una singură şi are nevoie de aliaţi. De ce suntem vinoveţi? Că suntem mici? Sau vreţi să spuneţi că trebuie să ne autoizolăm, să nu colaborăm cu nimeni, şi când ne atacă cineva să fim singuri şi neputincioşi? Iată că mergem spre UE acum, şi atunci, într-o familie, nu vom avea nevoie de ajutoare, înafară de cele de la membrii „familiei”.
 
Constantin
 
19:31
Până şi Ştefan a cerut ajutorul ţarului rus în lupta cu turcii.
 
игорь
 
19:50
Еуропэ коруптэ ши депендентэ ну дореск аша ,,мамэ”,сунт зечь де цэришоаре ка а ноастрэ,каре о дук бине ши фэрэ арматэ ши фэрэ ,,фамилие”,дакэ бэрбатул деворцэ де социе,ел че ну трэеште,орь еа ну май поате фи фэрэ ел?
 
Constantin
 
20:05
Care ţări? Elveţia, care e înconjurată de ţări europene şi membre NATO? Norvegia care are propriul petrol şi nu mai are ce face cu banii? Ca să ataci aceste „zeci de ţări” de care spuneţi, trebuie să treci prin Europa şi NATO. Sau poate aveţi exemple de alte ţări prospere, mici şi independente care trăiesc bine singure? Inforaţi-mă şi pe mine, poate eu într-adevăr nu cunosc bine viaţa.
 
игорь
 
20:30
Нато е блок пур американ ши локул лор е песте очеан,орь вин ла тине ын касэ ши фак кум ымь вине мие,ну зик сэ ну колаборэм ку еуропа,америка,чи спун кэ мулць дин вой дежа сунтець рэу зомбаць,педофилие,наркотик,порно,проституцие,минчунэ,фалситате ын тотул,дублэ дебилоитате ши алте,ам лукрат ын италия 3 ань,сингурь немций,франчезий ши алте нациунь спун-циганий еуропей,италиений понегреск алций ши спунець де фамилие просперэ…
 
Constantin
 
20:37
Este vrio lege în Europa care protejează pedofilia, care promovează narcomania? Oameni răi şi făţarnici sunt peste tot. În Rusia sunt toţi sfinţi? Nu am fost noi pentru ei întotdeauna „Тупые молдовани”? Dacă vorbeai în Uniunea Sovietică în rusă erai deştept. Dacă vorbeai româna (sau cum ziceau ei moldoveneasca) erai тупой молдован. Sunt în UE oameni care nu ne agrează, şi sunt care ne respectă. Şi în Rusia sunt oameni care ne dispreţuiesc şi care ne respectă. Nu putem judeca o alianţă cu o ţară sau un grup de ţări după ce spun unii cetăţeni din acele ţări despre moldoveni. Părerile sunt diferite şi aşa e normal să fie.
 
Constantin
 
20:43
Apropo, nu vă supăraţi, nu vreau să discriminez, dar menţionez un lucru simplu pe care l-am observat: aproape toţi homosexualii şi boschetarii din Moldova sunt de etnie rusă (vrio 70%) . Încă o dată, nu discriminez, dar e o simplă constatare. Dacă vă uitaţi la organizaţiile care luptă pentru drepturile homosexualilor în Moldova, în conducere şi ca membri aproape toţi îs ruşi. Am locuit 2 ani în Sankt-Petersburg. Acolo după orice colţ găseam seringi aruncate de narcomani. Narcomania e peste tot, nu doar în Europa sau America. Am impresia că în Rusia e chiar mai multă.
 
игорь
 
21:32
Дрептате авець,ынсэ ну уйтэм де унде а венит тоатэ ,,боала” аста!?ши де че сунтець ымпотрива русией,фииндкэ ау конструит фэбричь,узине,неау фурнизат професорь ши мултеле дупэ рэзбой,ам фост историк ШОВИНИШТЬ,ка ниште тырфе трэдэтоаре…дече нау ажутат ромынии фраць атунч,унде ера еуропа,америка неынфрикошатэ,,кынд неа фост греу ам плекат ку тоций ла максимум ын русия дупэ $,де че ын 90_96 нау сэрит ла ажутор шоймий дин ес ши америка,акум кынд стэм май бинишор вин а не фрека минциле ши ну нумай…..
 
Constantin
 
22:28

Sunt împotriva Rusiei pentru că zice că Moldova trebuie să rămână o ţară neutră, în timp ce ţine de 23 de ani armata în Transnistria. Sunt împotriva Rusiei pentru că ne şantajează că dacă nu le facem pe plac, impun embargouri. Sunt împotriva Rusiei pentru că ne consideră un frate mai mic care trebuie pedepsit, şi nu un prieten egal cu care trebuie de discutat. Sunt împotriva Rusiei pentru că mi-a schimbat limba natală din română în chirilică, ca să-mi şteargă adevăratele rădăcini. Sunt împotriva Rusiei pentru că mi-a trimis buneii în Siberia pentru că nu vroiau ca ruşii să le stăpânească moşiile. Sunt împotriva Rusiei pentru că susţine separatismul în Ucraina şi a anexat Crimeea. Şi încă pentru multe altele sunt împotriva nu a ruşilor (vorbesc rusa de la 4 ani), dar împotriva politicii imperialiste a ţarului rus Putin şi a ruşilor care îl susţin.

Rusia a construit fabrici şi uzine în Moldova nu ca să ne fie nouă bine, dar ca să avem cum produce marfa pe care o exportam în toată Uniunea Sovietică. Moldova era numita „кормушка” Uniunii Sovietice, o ţară agricolă care hrănea uniunea. Acest lucru este stabilit şi pe stema RASSM.

Europa nu ne-a ajutat până acum pentru că nu am cerut ajutorul ei. De la independenţă şi până în 2009 niciodată nu am spus direct şi clar că vrem să fim membri ai UE. Voronin vroia ba în UE şi împotriva planului Kozak, ba era împotriva UE. El era împotriva tuturor. Agrarii din politica de dupa 92 erau şi ei comunişti până în 92. O conducere care să spună clar că drumul nostru e în UE nu am avut până acum, deaceea şi nu ne-au ajutat, pentru că nu am cerut ajutorul. Exportam majoritatea mărfurilor în CSI. Noi practic nu mai aveam mai multă marfă pentru UE.

Cu ce nu pot să nu fiu deacord, este cultura vestică, de unde au venit drogurile, homosexualitatea şi restul murdăriilor. Aici nu prea am contraargumente, pentru că nu ştiu prea multe la acest capitol. Dar fiecare om e o individualitate şi singur decide pentru sine dacă fumează sau nu, se droghează sau nu, etc. Nimeni nu ne impune. Cred că şi în Uniunea Sovietică erau homosexuali şi drogaţi, doar că atunci nu-i arătau la TV.

În concluzie, m-am născut creştin. Majoritatea creştinilor fumează şi se îmbată, unii curvăresc, alţii ucid şi fură. Adică, dacă creştinii păcătuiesc înseamnă că creştinismul nu e bun? În Europa şi peste tot sunt răi, asta nu înseamnă că Europa e rea. Suntem răi nu pentru că Europa sau Rusia aşa ne învaţă, dar pentru că nouă aşa ne place.

игорь

 
08:36
Спунець бине,ынсэ ну русия е виноватэ ын челе дескрисе ши алтеле,чи гуввернаря де атунч,ачей ынфомэтаць ши вешник несэтураць комуништь советичь,апропо,принтре ей ерау ши украинень,белорушь ши молдовень,бадетоатэ мына идиоць,попорул рус,сау украинян,чечен сау молдян ну е виноват ши рэспунзэтор де челе фапте але гувернэрий.Ымь паре фоарте рэу,кэ ридикэм вочя ла унул дин чел май бун попор де пе планетэ,ши сунтем муць ши бэлигаць ла фунд,кынд вине тимпул сэ спунем таре гувернэрий ноастре проасте ун дур НУ,орь ДА,дар ной алежем. Дештепций ши режий нациуней марь,дакэ сунт непутинчьошь,атунч ши ной сунтем аша,дакэ сунт фэцарничь-ши ной,дакэ мерг ка оайя дупэ тырг,ши ничкынд ну ва фи ын тырг,атунч ши ной….

Comentarii