De ce să cadă Guvernul

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
de ce sa cadă

”Actualul Guvern își va duce mandatul până la capăt, pentru că este susținut de o Coaliție stabilă, care nu mai este vulnerabilă la încercări de destabilizare”,a declarat ieri premierul Iurie Leancă în debutul ședinței Parlamentului. O declarație care a provocat controverse, iar mulți au început să se gândească ce motive ar exista ca acest Guvern să treacă in istorie înainte de vreme.

Adevarul este că motive ar putea fi multe și nu m-aș aventura într-un concurs de ingeniozitate emumerându-le. De la politica fiscală, care probează ”profesionalismul” multor angajați din serviciul public, până la distanța cam mare de la adoptarea regimului liberalizat de vize și data alegerilor. Faptul că libera circulație este principalul atu electoral al coaliției este probat inclusiv de declarațiile politicienilor, iar presiunile din exterior sunt niște evidențe care nu pot fi scoase din calculul electoral.
De ce NU va cădea Guvernul a spus-o chiar premierul: pentru că este susținut de o Coaliție stabilă. Sintagma de asemenea a fost ironizată de multă lume, dar paradoxul este că și de această dată haosul a născut ordinea. Putem vorbi despre instincte de autoconservare, dar niciodată până acum liderii politici nu au dat dovadă de pragmatism, de ce am crede că ar fi raționali acum? Cât de stabilă este astăzi Coaliția nu știu nici protagoniștii, cert este că această Coaliție se vrea stabilă.
Se trece cu vederea prezența bizară a fostului premier liberal-democrat alături de miniștri și, uneori demnitari de primă mână, la diverse evenimente cu tăieri de panglici pentru proiecte finanțate din bani fie publici, fie europeni. Se trec sub tăcere, asumându-și implicit o vină colectivă, gafele din politica fiscală, unele cu jumătate de gură atribuite comisiei conduse de un liberal-democrat, iar altele generate din oficiu de autorii din Guvernul Leancă. Se trec la diferențe ideologice firești declarațiile zgomotoase ale liberal-reformatorilor. Se luptă vehement cu corupția și abuzurile, însă plăcuțele de înmatriculare de pe mașina vicespikerului dispar imediat după producerea unui accident. Se trece în contul rușilor problema transnistreană, fără a observa gafa legată de accize pentru antreprenorii din stânga Nistrului. Se uită, se redactează, se schimbă, dar important în liniște și în pace.
Partidele se pregătesc de alegeri, dar în felul sau, probat in timp și testat în scrutinele precedente. PLDM își scoate în față liderii, încălzește publicul, ne servește discursuri în cele mai frumoase tradiții europene, face donații și trage plapuma integrării europene, dar din nou atent, să nu supere.
PDM scapă de balast, dar și formulează niște principii noi în acest vechi joc. De data aceasta găgăuzii demiși au fost selectați nu pentru ca au votat, ci în primul rând pentru că au votat dintr-o anumită funcție publică. Democrații după ce au încercat să ne deprindă cu o conducere în echipă a formațiunii, acum introduc termenul de democrație în partid, făcând distincție clară între poziție civică și poziția exprimată dintr-o postură oficială. Să vedem cât de convingători pot fi, în condițiile în care acționează și ei atent, lăsându-l pe Guma să iasă benevol din joc.
Totuși există și chestii principiale pentru care partidele luptă până în pânzele albe, dar tot atent, păstrând căi de retragere: votul pentru sistemul electoral mixt – în cazul PLDM sau dreptul la autodeterminare în probleme lingvistice – în cazul PDM. Despre PLR nu este cazul să vorbim mai mult decât despre o constantă cultural-socială în politica din RM care indiferent de nume și ideologie promovează un set de valori, asigurând o majoritate ”stabilă, care nu mai este vulnerabilă la încercări de destabilizare”.
…și numai Mihai Ghimpu, eliberat de jugul alianței, poate spune ce vrea și critica pe oricine. Deși, dânsul tot este atent uneori, pentru că speră să revină la conducerea colectivă după alegeri.
Dar cel mai important este că există un singur oponent pentru fiecare componentă a Coaliției – PCRM. Și există un singur lucru care le poate asigura victoria în această confruntare – să semneze și să ratifice Acordul de Asociere cu UE. ..Trei culori și-o singura credință…,ca să închei cu un citat din Grigore Vieru.

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole