De ce s-a speriat Filat de mandatul de arestare pe numele lui Saakașvili

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

PLDM a emis azi un comunicat în care anunță că se solidarizează cu fostul președinte georgian Mihail Saakașvili‎ și condamnă apariția unui dosar penal împotriva lui.

Adică, PLDM din Republica Moldova știe mai bine decât cei din Georgia dacă fostul lor președinte este sau nu vinovat. Adică, Vlad Filat e mai tare ca justiția din Georgia, chiar o substituie și îl declară nevinovat pe prietenul de suferință penală Saakașvili. Vlad Filat crede că poate influența instituțiile de drept din Georgia cum a făcut cu cele din Moldova, când și-a ascuns dosarele.

De ce face Filat asta? Credeți că din compasiune? Nu, Vlad Filat ar fi avut aceeași soartă dacă nu făcea înțelegerile politice pe care le știe toată țara și nu i-ar fi fost blocate toate dosarele penale. Filat se pregătește pentru viitor, el înțelege că dacă vor veni comuniștii la putere, de exemplu, ei vor reactiva dosarele penale pe care el le-a blocat, el nu are nici o garanție că până în campania electorală sau chiar și în guvernarea de după, fie ea și pro europeană, nu vor fi finalizate aceste dosare, pline de dovezi care îl incriminează pe Filat, așa cum am avut cu toții ocazia să vedem chiar public.

Vlad Filat se solidarizează cu Saakașvili pentru că, de fapt, vrea el să se victimizeze, să arate că toți politicienii acuzați de fapte penale sunt, de fapt, victime politice și că politicienii au voie orice, să ia de la țărani pământurile (pe numele nepotului milionar), să ia taxa de protecție de la firme prin Fisc (avem cazul recent cu Coca)‎, să creeze coridoare verzi pentru contrabandiștii care cotizează la înverzirea PLDM-istă a Moldovei și multe altele.

Iată de ce s-a simțit Vlad Filat obligat să-l apere public pe Saakasșili și să se pună în locul justiției din Georgia, să se amestece în treburile altei țări. Oare cum cataloghează puterea din Georgia un asemenea atac din partea lui Filat? Ce relații va avea Georgia cu Moldova dacă vor continua astfel de abordări iresponsabile din partea politicienilor de la Chișinău.

Dacă Saakașvili e nevinovat, să-și probeze nevinovăția, să se lămurească cu justiția din Georgia, să meargă la CEDO, cum a mers Filat, el poate să-l ducă de mânuță și să-i pună la dispoziție avocații care l-au ajutat și pe el.

După debarcarea lui Mihai Saakașvili acesta a fugit din Georgia și s-a ascuns la Bruxelles. Inițial, liderii UE au căzut în capcana victimizării lui și au emis o declarație publică în care cereau justiției din Georgia să asigure o anchetă corectă și să nu existe imixtiuni politice. Destul de corectă abordarea. Dar liderii UE nu și-au permis să atace justiția din Georgia sau să o substituie, așa cum face Vlad Filat. Mai mult, presa georgiană nota că liderii UE au renunțat să se mai pronunțe pe marginea acestui caz după întâlnirea avută cu procurorul general al Georgiei, care a prezentat dovezile din dosarul Saakașvili. Liderii UE au cerut doar ca fostului președinte georgian să i se asigure un proces corect și au anunțat că vor monitoriza în continuare evoluția acestui caz. Pe de altă parte, având în vedere că Saakașvili a fost o piesă importantă pentru SUA și UE, e de așteptat ca el să primească azil politic undeva. Faptul că a comis acte penale ar putea fi acoperit de faptul că a luptat împotriva Rusiei, iar asta să-l salveze, pentru că el chiar a luptat, nu s-a dat doar în spectacol prin declarații politice ridicole, cum face protectorul său moldovean, care azi îl imită pe Putin și se pupă cu rușii, mâine îi înjură. Problema lui Saakașvili cu justiția, nu e tema Moldovei și țara noastră nu trebuie să-și afecteze relațiile cu actuala putere din Georgia din cauza unor politicieni iresponsabili și plini de emoții.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii