De ce Rusia şi PCRM doresc destabilizarea situaţiei şi alegeri parlamentare anticipate ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Până la următorul scrutin parlamentar ordinar mai rămâne aproximativ un  an. Se vorbeşte că viitoarele alegeri legislative vor fi organizate în noiembrie 2014. Dacă e să admitem un scenariu care prevede organizarea alegerilor parlamentare anticipate, atunci scrutinul ar putea avea loc nu mai degrabă de primăvara-vara anului viitor, adică cu doar 4-6 luni mai degrabă decât scrutinul ordinar. Nu vi se pare ciudat acest lucru ? Strategii comunişti ştiu foarte bine acest lucru, însă ei au nevoie de o destabilizare a situaţiei în ţară şi OBLIGATOR de alegeri parlamentare anticipate. Interesul coincide cu cel al unor cercuri din Federaţia Rusă, care doreşte să deturneze parcursul european al Republicii Moldova.

Luni, 30 septembrie, am trăit o experienţă ciudată. Aproximativ la ora 11.00 am fost sunat de la un important post de televiziune din Rusia şi am fost întrebat dacă am filmat protestele comuniştilor pentru a le vinde imagini. Am rămas surprins pentru că deputaţii comunişti ne-au spus, duminică şi luni dimineaţă că NU organizează proteste în această zi. Nicio instituţie media din Moldova nu a difuzat la acea oră informaţii despre protestele comuniştilor, care au blocat „stihiinic” drumurile naţionale în diferite localităţi ale ţării. De unde ştiau cei de la Moscova despre proteste şi care e interesul lor să pună pe post protestul a 30 de oameni ? Răspunsul l-am primit mai spre seară de la un coleg de breaslă, care are relaţii în cercurile media (şi nu doar) din capitala rusă. „Toate instituţiile media importante din Rusia au primit o directivă ca să reflecte pe larg protestele comuniştilor din Moldova”. Am şi văzut ştirile la câteva posturi TV din Rusia cu cele câteva zeci de protestatari comunişti. Strategii comunişti au ascuns de presa de la Chişinău conştient acţiunile de protest pentru că, în mod normal, jurnaliştii ar fi arătat şi nemulţumirea sutelor de şoferi, care au fost blocaţi de câteva zeci de protestatari.

De ce comuniştii şi Rusia doresc destabilizarea situaţiei din Moldova şi reorientarea politicii externe a ţării noastre, prin organizarea alegerilor parlamentare anticipate ? La sfârşitul lui noiembrie, la Vilnius, Moldova şi UE cel mai probabil vor parafa Acordul de Asociere, care conţine şi prevederile Acordului de liber schimb şi a celui privind liberalizarea regimului de vize. Tot mai mulţi europeni sunt convinşi de faptul că Acordul de Asociere RM-UE va fi semnat cel târziu în toamna anului viitor, astfel ca Parlamentul de la Chişinău să-l ratifice până a pleca în alegeri. Experţii susţin că aproximativ 80 la sută din prevederile Acordului de Asociere vor intra în vigoare la data semnării, celelalte 20 la sută urmând să intre în vigoare după trecerea unei proceduri interne, care diferă de la stat la stat. Deci, de ce comuniştii şi Rusia doresc să provoace haos în ţara noastră şi să fie organizate alegeri parlamentare anticipate ?

Deci, actualul Parlament ar putea ratifica Acordul de Asociere până a pleca în alegerile ordinare, în toamna anului viitor. Documentul respectiv are forma juridică a unui tratat internaţional semnat între doi actori de drept internaţional (la fel ca şi acordurile interstatale). De obicei, documentele de acest fel prevede şi anumite obligaţii, inclusiv modalităţi de soluţionare a litigiilor în instanţele juridice internaţionale. Potrivit unor surse oficiale, în cazul în care Acordul de Asociere RM-UE nu va fi respectat, una dintre cele două părţi poate să apeleze la Curtea Europeană de Justiţie (a nu se confunda cu CEDO). Prin urmare, dacă documentul va fi ratificat de Parlamentul de la Chişinău, Moldova va fi OBLIGATĂ să-l respecte, iar schimbarea cursului politicii externe va fi extrem de greu de realizat. Iată şi răspunsul de ce comuniştii şi Rusia doresc organizarea alegerilor parlamentare anticipate cu jumătate de an înaintea scrutinului ordinar. Miza e de doar câteva luni.

PS Acţiunile coordonate ale Rusiei şi ale PCRM vor deveni tot mai agresive nu doar până la summit-ul de la Vilnius, ci până la ratificarea de către Parlamentul de la Chişinău a Acordului de Asociere. Care este scenariul acestora puteţi să afla în articolul precedent de pe vox.publika.md. Acum Moldova şi cetăţenii noştri trebuie să aleagă: doresc să trăiască  la fel ca şi în Uniunea Europeană sau ca şi în Rusia asiatică (Rusia nu este doar Moscova şi Sankt Petersburg).

Comentarii