De ce propunerea PPDA-ului a trecut neobservată?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În 2012, PL, prin deputații Valeriu Munteanu și Ion Hadîrcă,   a înregistrat în Parlament  inițiativa de  creare a unei Comisii de anchetă pentru examinarea situaţiei arhivelor Comitetului Securităţii de Stat (KGB) al RSSM.

Autorii solicitau ca „respectiva Comisie  să prezinte Parlamentului pînă la 1 noiembrie 2012 un raport cu privire la numărul şi gradul de secretizare a dosarelor de agentură şi de informatori ale fostului KGB al RSSM, aflate în arhivele Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Arhivei Naţionale a Republicii Moldova şi alte instituţii ale statului”.

În 2012, Filat era chipurile și el pentru adoptarea Legii Lustrației.

Adică era contra sa.

(Rîsete în jur).

Atunci el își sfîșia hainele de pe el și le arunca la picioarele Olguței Roman.

(Rîsete în jur).

Tot în 2012, Filat mințea că PLDM avea elaborat deja un proiect de lege al Lustrației, pentru a anula inițiativa PL-ului, ceea ce s-a și întîmplat. 

Atunci Filat, dublu agent(în KGB–Gabar, în SRI–Kant) a zis, cu fruntea sus, ca un ditamai erou național: „Proiectul PLDM nu este un proiect fugitiv, ci un document la care s-a muncit foarte mult timp, inclusiv cu atragerea experților străini. Cît despre proiectul liberalilor, trebuie să spun că nu l-am văzut și nu am avut discuții în acest sens. Nu este cazul să avem competiție. Eu cred că este un proces absolut vicios, atunci când recurgem la maniera de a promova un proiect de lege sau altul. Este important să avem un compromis necesar pentru ca acest proiect de lege să devină lege. Documentul nostru va fi prezentat public, iar colegii de partid vor vorbi despre prevederile acestui document.”

A mințit, este clar.

Legea a dispărut înainte ca să apară.

Vladimir Voronin, declara și el atunci:  „Formațiunea noastră  va vota pentru legea lustrației, dacă o componentă a AIE va elabora documentul”.

Adică și el avea să voteze contra sa.

Ca Filat.

Anatol Plugaru, fost șef al KGB-ului moldovenesc era sincer, în felul lui, în 2012: „Avem nevoie de o asemenea lege, mare nevoie, dar la adoptarea ei trebuie să ţinem cont de câteva principii. În primul rând, în ţările normale e o onoare să colaborezi cu serviciile statului, dar la noi a devenit o chestie compromiţătoare. O lege a lustraţiei duce la slăbirea capacităţii de apărare a statului.  Nu cred că în prezent e posibilă adoptarea unei astfel de legi”.

Ați înțeles?

KGB-ismul la noi a fost o chestiune de onoare și colaborarea cu poliția secretă așa trebuie să fie catalogată.

Eroi, nu altceva!

Cavaleri ai Ordinului Republicii Moldova!

Marcante Personalități!

Sorosiste!

Numai bune de angajat în Birourile Europei Libere din fostele republici sovietice, care după ce-au promovat asiduu Comsomolul și Comunismul iată că-i învață de zor pe toți și ce sunt valorile democratice europene și occidentale.

Pentru aceste prostituate KGB-ul este sinonim cu Libertatea unei Europe care-i hrănește, plătindu-le voma lunar în valută forte!…

Grigorii Petrenco, deputat comunist la 2012, zicea: „PL și PLDM  trebuie să facă în primul rînd lustraţie în rîndurile lor. Filat a fost membru al PCUS.  Și PL are deputați–foști comuniști. În AIE sunt mai mulţi membri ai PCUS decît la noi, în PCRM. Voi, partidele din Alianță, în primul rînd trebuie să vă condamnaţi. Aţi insultat în primul rând oamenii simpli, din care doar cîteva procente au fost membri de partid. Nimeni n-a impus pe nimeni să devină membru de partid comunist, a fost alegerea lor. Regimul comunist din perioada sovietică nu a fost un regim criminal. Toţi cetăţenii R. Moldova au fost cetăţeni sovietici, au lucrat inclusiv pentru instituţii secrete”.

 Valeriu Munteanu, reitera ceea ce se știe, tot de la Plugaru, din 1991:
„Dosarele agenţilor secreţi nu pot fi examinate, pentru că se află la Tiraspol.”
Petru Lucinschi, tatăl politic al lui Filat, adeverea, în cunoștință de cauză:

„În Moldova nu poate fi adoptată Legea Lustraţiei, pentru că atunci ţara va rămîne fără intelectuali”.

 Viorel Cibotaru, pe atunci doar analist politic, recunoștea:
„Nu există nici o persoană din politică, care să nu fi fost suspectată că a colaborat și că a fost agent.”

Acum 5 zile PPDA-ul ce s-a născut din mantaua lui Filat & Lucinski a propus același lucru, zicînd: „Noi vrem să fim lustrați, nu lustruiți, de alegători.

Lustrația noastră va fi realizată prin intermediul aprobării și implementării stricte a Legii, care va interzice pe viață ocuparea unor funcţii publice, de demnitate publică și elective de către aceste categorii de persoane, precum și a persoanelor din domeniul politic și administrativ, care au fost complicii poliției politice în perioada sovietică. În acest context, vom cere desecretizarea arhivelor Securității și asigurarea unui acces neîngrădit al cetățenilor la documentele respective.
În vederea implementării acestor propuneri, va fi creată Comisia Națională pentru Lustrație, care va reprezenta autoritatea responsabilă de implementare a Legii Lustrației. Comisia va evalua conformitatea cu realitatea a declarațiilor de lustrație ale persoanelor, care urmează să ocupe un grup de  funcții publice și demnități publice în baza noii Legi. Membrii acestei Comisii vor fi persoane cu o înaltă autoritate morală, fiind din afara sferei politice și având o reputație ireproșabilă.

 O activitate de importanță aparte va fi crearea unei Comisii naționale pentru investigarea crimelor  regimului oligarhic în cele două faze ale sale: comunistă și pretins pro-europeană. În urma prezentării publice a raportului acestei Comisii, vom insista asupra condamnării oficiale a regimului oligrahic”.

PPDA a propus Legea Lustrației, exact ca și  Filat.

N-a promovat-o mai deloc, după care a uitat.

Iar proiectul Legii, ca și cel al lui Valdimir Vasilevici din 2012, așa și nu l-a văzut nimeni.

Fiindcă NU este!

Fiindcă n-a fost și nici nu va fi.

Fiindcă cine este prost să se lustreze pe sine însuși?

(Rîsete în jur).

 

Cade cortina.

 

Sfîrșit.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole