De ce Plahotniuc nu vrea să fie al doilea Ștefan cel Mare, iar Filat nu denunță acordul despre crearea Coaliției pentru Integrare Europeană?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În timp ce R.Moldova ar trebui să ardă la propriu pentru semnarea Acordurilor de Integrare Europeană, Plahotniuc și Filat se piaptănă de la distanță.

Plahotniuc vrea introducerea sistemului de vot mixt, iar Filat consideră că societatea nu este pregătită pentru el. Nici unul, nici altul nu fac referință la sondaje care indică un adevăr incontestabil – cetățenii cu drept de vot vor să fie introdus votul uninominal.

Spus românește, înghețatul meu popor vrea să aleagă oameni de-ai lui, cărora să le poată suci gâtul dacă nu respectă promisiunile electorale.

Cei care se tem de banii lui Plahotniuc sunt niște demagogi. Mă irită mai ales, ortacii lui Vladimir Nicolaevici, care bat câmpii, simțind funia la gât.

Specimene gen Petrenco, Reșetnicov, se fac a uita că cel care va candida va spune unde trăiește, ce studii are, ce venituri are, unde îi învață odraslele și o va face în fața oamenilor, care au acumulat o masă critică de ură împotriva bandiților de la guvernare, ei, comuniștii, nefiind excepție.

De populism ieftin, de secesioniști, de hoți și corupți nu vom scăpa atât timp cât parlamentul va fi ca o mașină de vot.

Persoana concretă, dacă vreți personalitatea – întreprinzătorul care a reușit peste hotare, medicul de la un spital de urgență din Italia, unde tratează bătrânii străini în timp ce ai noștri mor cu zile de foame și frig acasă, inginerul de la uzinele Ford trebuie convinși să vină în țară și să pună umărul la reformele inițiate de Uniunea Europeană în R.Moldova.

Oricât ar părea de paradoxal am auzit despre vizitele la domiciliu a candidatului în deputați în două state cu sisteme sociale diferite – SUA și China.

Congresmenii americani îi obosesc deja pe alegători, cerându-le părerea într-o problemă sau alta. În statul Iowa, din SUA am mers cu un ales local din casă în casă și am asistat la discuții cu oamenii. Erau buni prieteni. Se știau de când lumea. Stăteau la o cafea și discutau de la egal la egal.

În China actualul președinte Xi Jinping și-a început activitatea în satele de munte din Vest. Nu a fost familie de chinezi pe care să nu o fi vizitat. Fiind ales deja în structurile de vârf, îi ținea minte pe oameni și îi ajuta cu ce putea, le trimitea utilaj agricol, îi interna în spitale.

China și SUA la ora actuală sunt motoarele planetei. China are o populație de 1 miliard 500 de milioane de oameni și are pus la punct un sistem electoral, bazat pe meritocrație care nu este nici capitalist, nici socialist, ci chinez. Omul stă la baza lui. Respectul pentru aproape, pentru neam e o obligație sfântă.

Acum imaginați-vă că deputații din legislativul moldovenesc merg săptămânal la oameni ca să-i ajute cu ce pot, să-i convingă că în UE va fi cu totul altfel.

Mulțumesc pentru faptul că mă numiți dement și nu cereți condamnarea mea la ani grei de închisoare!

Despre modificarea sistemului electoral verzii și albaștrii trebuiau să discute încă de atunci când au creat AIE.

Văzând, însă , că Filat și Plahotniuc fac schimb constructiv de opinii prin intermediul presei electronice, că nu se prezintă la emisiunile de dezbateri cu moderatori pregătiți dar nu cu niște cârpe mediatice, constat că RISCĂM SĂ AJUNGEM ÎN SITUAȚIA ÎN CARE NE VOM CONFRUNTA CU PROVOCĂRI MILITARE DUPĂ REFERNEDUMURILE DIN GĂGĂUZIA ȘI NU VOM SEMNA ACORDURILE DE ASOCIERE CU UE, IAR COMUNIȘTII VOR INTRA ÎN LEGISLATIVUL DE LA CHIȘINĂU PE CAI ALBI.

Cum se face că acest Corman trimite la Comisia de la Veneția un proiect de lege pe care nu-l discută în CIE?

De ce Filat le spune reporterilor că nu e timpul pentru modificarea sistemului electoral, dar nu convoacă ședința CAI și să decidă REDUCEREA PRAGULUI ELECTORAL PENTRU CANDIDAȚII INDEPENDENȚI PÂNĂ LA UN OBIECTIV REZONABIL.

Doar aceasta este unica soluție în cazul în care nu vor să facă o companie electorală iarna, când riscă să fie aruncați în sobe de către oameni!

De ce nu se discuta la modul serios despre televiziunile lui Plahotniuc și ale lui Lucinschi, despre epava din dealul Schinoasei cărora le revine un rol de primă mărime în procesul de alfabetizare a populației în materie de integrare europeană, DAR NU ROLUL DE PUPCURIȘTI GREȚOSI!

Interesul poartă fesul în țărișoară. Privatizările marilor obiective despre care nu se spune un cuvânt, dar care deja în luna martie trebuie să fie făcute publice la capitolul potențialilor ofertanți îi deranjează pe cei doi.

Acesta e motivul pentru care Plahotniuc nu vrea să fie al doilea Ștefan cel Mare, iar Filat nu denunță acordul despre crearea Coaliției pentru Integrare Europeană.

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole