De ce PL si PLDM, partenerii politici a Maiei Sandu și Andrei Năstase, au refuzat sa susțină integrarea europeana în Constitutie

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ieri in Parlament au avut loc dezbateri privind introducerea sintagmei de ‘integrare europeana” in Constitutia R.Moldova.
Dezbaterile au oferit un tablou clar, dar straniu.
Reprezentantii PD si PPE, au oferit suficiente motive,  pentru ca sa fie introdusa in Constitutie sintagma de integrare europeana.

Miza reala a Kremlinului este sa blocheze  proiectul de modificare a Constituției, sa nu fie integrarea europeană, constituțională.
Deoarece , în caz de victorie a stîngii proruse la alegeri , ei nu vor putea schimba Constitutia cu 2/3, adica mai mult ca sigur nu vor avea 67 de mandate si nu vor putea sa duca tara in Uniunea Eurasiatica.
Pe cînd Acordul de Asociere poate fi denunțat cu doar 52 de voturi.

Astfel, introducerea sintagmei de integrare europeana in Constitutie inseamna securizarea cursului de integrare europeana si neadmiterea schimbarii vectorului extern, oricine ar cistiga alegerile parlamentare in viitorii  ani.

Era de asteptat ca PCRM si PSRM, partide de stinga , proruse, sa se pronunte impotriva.

Dar a socat pozitia PL si PLDM, care ambele s-au pronuntat categoric impotriva,  dar au facut parte anterior din AIE-1, 2 si 3, tot ele au mers in campaniile electorale din 2009, 2010 si 2014 si au cerut voturile cetatenilor pentru integrare europeana.

Vineri,  PL, PLDM , Ghimpu si altii, au fost de aceasi parte a baricadei cu Dodon si Voronin si au murit ca lideri si partide proeuropene.

Avem deja in R.Moldova, partide pro Unire cu Romania, cum mai recent sunt autodeclarate PL si PLDM, dar impotriva integrarii europene.

De ce PL si PLDM, partenerii politici ai Maiei Sandu și Andrei Năstase, au refuzat sa susțină integrarea europeana în Constitutie?

Asistam la o partida clasica de sah politic, se cedeaza nebunul, in cazul dat PL si PLDM, care oricum sunt moarte politic, pentru a cistiga meciul.

Ar fi citeva explicatii, in primul rind de natura electorala si postelectorala.
Ambele partide PL si PLDM, dupa esecurile din anii precedenti nu mai au electorat, o arata sondajele si se cer insistent in alianta preelectorala  cu PAS si PPDA.

Iar Maia Sandu si Andrei Nastase nu vor sa ofere PD-lui meritul de a merge in alegeri cu integrarea europeana in Constitutie, caci asta ar oferi acestui partid aureola de principal partid proeuropean din tara si iar creste cu mult scorul electoral.
Ar fi catastrofal pentru Sandu si Nastase, ca PD sa mearga la alegeri cu lozinca :Pro Moldova si Pro Europa.

Este evident ca liderii PLDM si PL vor primi niste bonusuri pentru blocarea integrarii europene in Constitutie, posibil locuri pe lista electorala sau functii si  protectia afacerilor dupa alegeri.

In rindul doi, refuzul PL si a PLDM de a vota, inseamna un pas a intregii echipe, inclusiv PAS si PPDA, in directia PSRM, care va acumula un scor mare in alegeri.
E clar ca intre Dodon si curatorii aliantei PAS cu DA au avut loc negocieri privind un plan comun de actiuni preelectorale si vineri am vazut in Parlament primul pas impreuna.
Altfel zis, se pregateste Marea Alianta  de interes national, intre PSRM, PPDA si PAS.

Cui convine? Este clar că numai partidele ce fac jocul Kremlinului vor sa blocheze integrarea europeana a R.Moldova.

Saptamina viitoare va fi pusa la vot modificarea Constitutiei, prin introducerea sintagmei de „integrare europeana”.
Momentul adevărului, vom vedea cine sunt deputații și partidele controlate de Kremlin.
Conteaza faptele, nu vorbele
E posibil ca PL si PLDM sa revina si sa voteze pentru?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii