DE CE OPOZIȚIA STĂ ÎN CARANTINĂ? LA MULȚI ANI PUBLIKA TV!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Deputații fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, au depus, la data de 7 aprilie 2020, două sesizări la Curtea Constituțională a Republicii Moldova în legătură cu intrarea în vigoare a legii asumate de Guvern „privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență”. Potrivit celor doi, Cabinetul de Miniștri condus de Ion Chicu  ar fi introdus zeci de măsuri care nu au nici o legătura cu combaterea COVID-19, iar unele dintre aceste măsuri ar dăuna grav interesului public. De aici.

Voi aminti că, la data publicării proiectului de lege prin care Guvernul Republicii Moldova și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului, 2 aprilie, toate formațiune parlamentare din opoziție au declarat că măsurile prevăd  puține acțiuni referitoare la criza epidemiologică, afirmând că 90% din acestea ar conține prevederi pentru promovarea unor interese de afaceri. Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, a calificat acțiunile guvernării ca fiind o „batjocură la adresa cetățenilor și a mediului de afaceri”. De aici.

Rezultă că opoziția parlamentară moldovenească și-a manifestat, în spațiul public neîncrederea în fața acțiunilor guvernării. De ce nu a făcut acest lucru și prin alte mijloace?

Afirmam într-o notă de blog plasată în aceiași zi că, asumarea responsabilității este periculoasă, fiind o măsură care deschide calea către lansarea unei moțiuni de cenzură la adresa Cabinetului de Miniștri. Adăugam că, în timpuri obișnuite opoziția nu scapă asemenea momente și că ar fi o eroare dacă opoziția parlamentară, care chiar dacă nu dispune de suficiente voturi pentru a demite Guvernul Chicu, să nu încerce lansarea acestei proceduri. De aici.

Tot la 2 aprilie, partidele de opoziție parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, dar și fracțiunea Pro Moldova, au anunțat că nu vor depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ion Chicu. De aici.

Partidele din opoziția parlamentară au greșit tactic atunci când au anunțat că nu vor depune moțiune de cenzură la adresa guvernului Chicu – anunțul făcut de aceste formațiuni politice a făcut posibil ca atât Partidul Socialiștilor cât și Partidul Democrat din Moldova să facă uz de dreptul regulamentar de a nu participa la ședința legislativului moldovean în care premierul Ion Chicu urma să prezinte în fața deputaților motivațiile pentru care Cabinetul de Miniștrii își asuma răspunderea.

În lipsa de cvorum, ședința legislativului nu a avut loc, iar primul ministru a prezentat motivațiile doar în spațiul public. Mulți dintre deputații opoziției au fost extrem de vocali în manifestările lor de nemulțumire la adresa gestului politic al majorității parlamentare.

Am fost convins că urmare a acestui gest – despre care continui să afirm că a fost unul nefiresc – triumviratul opoziției parlamentare, Maia Sandu, Andrei Năstase, Andrian Candu, vor depune o moțiune de cenzură la adresa Cabinetului Chicu. M-am înșelat! Duminică, 5 aprilie, data  expirării timpului necesar depunerii unei moțiuni – 72 de ore – triumviratul opoziției moldovene,  Maia Sandu, Andrei Năstase, Andrian Candu, nu a depus moțiune. De ce stă opoziția moldoveană în carantină?

Care este importanța depunerii unei moțiuni de cenzură?

Potrivit  articolului 106 din Constituția Republicii Moldova, moțiunea de cenzură, este acțiunea politică de exprimare a neîncrederii în Guvern. Inițierea acțiunii de exprimare a neîncrederii se face la propunerea a cel puțin o pătrime din deputați iar inițiativa de exprimare a neâncrederii se examinează după trei zile de la data prezentării în Parlament. De aici.

Din prevederea articolului 106 al Constituției Republicii Moldova rezultă că inițierea unei moțiuni de cenzură este singura procedură constituțională legală prin care opoziția parlamentară își exprimă neîncrederea în Guvern. Asta înseamnă că alte acțiuni publice, la fel de legale, ca proteste, greve, demostrații, au o importanță politică mult mai mică decât acestea.

Logica politică spune că opoziția parlamentară folosește orice portiță deschisă de majoritatea parlamentară pentru a își manifesta constituțional neîncrederea în Guvern. Lipsa acestei manifestări maxime de neîncredere este un semn de slăbiciune.

Repet, mecanismul de asumare al răspunderii Guvernului în fața Parlamentului a fost o posibilitate pentru opoziția moldoveană de a își sublinia, la nivel constituțional, neîncrederea în Cabinetul de Miniștrii condus de Ion Chicu. De ce opoziția moldovenească preferă să stea în carantină?

Moțiunea de cenzură putea fi propusă de ¼ din numărul deputaților aleși. Modul de prezentare al moțiunii este prezentat în Regulamentul de funcționare al Parlamentului Republicii Moldova.De aici

Lipsa inițierii unei moțiuni de cenzură din partea opoziției parlamentare conduse de Maia Sandu, Andrei Năstase, Andrian Candu este semnul clar, fără posibilitate de negare, că opoziția moldovenească este slabă /bolnavă și stă în carantină.

Înțeleg că, aritmetic, în Parlamentul Republicii Moldova nu există suma necesară de voturi pentru demiterea Cabinetului de miniștri. Dar, gesturile politice, contează. În condițiile în care opoziția moldoveană nici măcar nu a încercat să mimeze exercițiul democratic de depunere al unei moțiuni, orice pretenție de participare la alegerile prezidențiale din toamnă va fi doar o glumă.

Între timp, datele Barometrului Electoral 2020, prezentat luni 6  aprilie de iData arată că Igor Dodon este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației.

Post Scriptum

La mulți ani Publika TV! Vă doresc să realizați cât mai multe emisiuni de analiză politică – poate, formațiunile politice aflate în opoziție vor afla importanța acțiunilor adevărate prin care se poate critica guvernarea. Toate formațiunile politice trebuie să vă mulțumească că existați. La mai mult și la mai mare!

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole