DE CE NU VA FI ŞCOALĂ MILITARĂ RUSĂ ÎN TRANSNISTRIA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Alianţa Nord-Atlantică pregăteşte şi va desfăşura exerciţii de mare amploare menite a demonstra capacitatea sa disuasivă – de descurajare – şi de reacţie rapidă, masivă şi fermă, la orice situaţie de criză, ce ar determina implicarea militară graduală a NATO.

În acest sens, generalul Philip Breedlove, comandantul suprem aliat din Europa/SACEUR – în imaginea alăturată – a declarat că „Forța de Răspuns a NATO/F.R.N. este o componentă-cheie a capacităților de apărare colectivă ale Alianţei. Forța de Răspuns a NATO este, de asemenea, esențială în menținerea și consolidarea capacității forțelor, din întreaga Alianță, pentru a lucra împreună, aspect ce va fi tot mai important, pe măsură ce se diminuează misiunea noastră în Afganistan și ne pregătim pentru a face față provocărilor viitoare.”

Ce este F.R.N.?

O forță multinațională modernă, temeinic instruită și cu tehnică de luptă de ultimă oră, ce are componente terestre, aeriene, maritime și ale forţelor speciale, pe care Alianța o poate trimite rapid acolo unde este nevoie.

Pentru anul 2015 este prevăzut un exerciţiu de mare amploare al NATO, în care va evolua şi Forţa de Răspuns a Alianţei.

De altfel, perioada anilor 2015-2020 va include succesive aplicaţii terestre, navale şi aeriene, la nivelul structurilor militare ale statelor membre ale NATO.

Forţa de Răspuns a NATO are un comandament, o forţă gata de luptă, de 13.000 de luptători profesionişti, trecuţi anterior prin teatrele de operaţii ale ultimelor două decenii, şi o rezervă substanţială, care poate suplimenta imediat efectivele trimise într-o zonă de confruntare militară.

Contrar celor care cred că F.R.N. este destinată doar apărării colective, această forţă este gata să execute şi operaţii de răspuns la criză, în arealuri de interes strategic, pentru securitatea NATO, cum sunt, de pildă, regiunile limitrofe graniţelor actuale ale Alianţei.

Forța de Răspuns a NATO se bazează pe un sistem de rotație, conform căruia statele membre furnizează succesiv unităţi terestre, aeriene, navale şi de forţe speciale, pe o perioadă de un an de zile, acesta fiind termenul introdus în anul 2012.  

Forţa de Răspuns a NATO este, de asemenea, deschisă participării țărilor partenere, după aprobarea candidaturii lor, de către Consiliul Nord-Atlantic.

Asta înseamnă că Ucraina, Georgia şi Republica Moldova au uşa deschisă pentru a deveni părţi ale unui organism militar modern, eficient, cu scop disuasiv.

Componenta terestră a F.R.N. este o brigadă aliată bazată pe trei grupuri de luptă şi alte elemente de sprijin.

Componenta navală are grupuri navale capabile să intre rapid în marş, spre zona indicată.

Componenta aeriană are escadrile de luptă, aeronave de transport şi alimentare în aer, menţinute operaţionale 24 de ore din 24 posibile.

Pe lângă componenta forţelor pentru operaţiuni speciale mai există o structură specializată în detectarea pericolelor chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Forța de Răspuns a NATO este capabilă să efectueze orice misiune, oriunde, dovedind coeziunea aliaţilor şi angajamentul lor, pentru descurajarea oricărei agresiuni și apărarea colectivă, a statelor membre ale NATO.

Şi, la cerere, şi a statelor partenere.

Dintr-o asemenea perspectivă, F.R.N. contribuie la păstrarea integrității teritoriale, inclusiv prin periodice demonstrații de forță, implicare în operațiuni de menținere a păcii, protecția infrastructurii, operațiuni critice de securitate și, ca parte dintr-o forță aliată mai mare, la efectuarea de operațiuni inițiale de intrare, în teritorii controlate vremelnic de agresori.

Forţa de Răspuns a NATO va fi testată la Exerciţiul Arrow Brilliant, programat a se derula între 25 august şi 5 septembrie 2013, în centrul Norvegiei.

NORWAY

Acolo vor lua parte 50 de avioane militare şi 800 de profesionişti ai componentei aeriene a F.R.N., coordonată de comandamentul NATO, de la Baza Aeriană de la Ramstein, din Germania.   

Au confirmat participarea Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Belgia, Polonia, Portugalia, Turcia și Marea Britanie.

Ulterior, la finalul lunii septembrie şi debutul lunii octombrie, vor fi efectuate manevre maritime, cu numele de cod  Brilliant Mariner.

Momentul de mare angajament al F.R.N., în acest an, va fi exerciţiul Steadfast Jazz, care are loc la începutul lunii noiembrie, într-un număr de națiuni aliate, inclusiv statele baltice și Polonia.

Acestea fiind la nordul flancului răsăritean al NATO, ceea ce constituie România şi Republica Moldova, la sud. Cu diferenţa că Al Doilea Stat Românesc este doar stat partener al NATO.

Vor lua parte, la Steadfast Jazz, componentele aeriene, terestre, forțele maritime și speciale, precum și personalul Comandamentului Forțelor Întrunite, de la Brunssum, care din anul 2014 va conduce operaţiunile aliate.

Scenariul exerciţiului Steadfast Jazz porneşte de la ipoteza că o putere răsăriteană a ameninţat integritatea teritorială a statelor baltice şi a Poloniei.

Context în care se va recurge la aplicarea articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic:

„Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul său individual sau colectiv la autoapărare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Natiunilor Unite, va da asistenţă Părţii sau Părţilor atacate, prin luarea în consecinţă, individual şi concertat cu celelalte părţi, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forţei armate, pentru a restaura şi a menţine securitatea zonei Nord-Atlantice.”

poland

La Moscova s-a înţeles mesajul.

Implicit faptul că gogoriţa lui Dmitri Rogozin, privind ipotetica amplasare a unei şcoli militare ruse în Transnistria,  nu este doar o încălcare a suveranităţii Republicii Moldova, ci şi a status quo-lui actual, al teritoriului dintre România şi Ucraina, unde orice suplimentare unilaterală, răsăriteană, de fonduri cu destinaţie militară şi de profesionişti ai armelor, nu va fi lipsită de o reacţie aliată adecvată.

 

 

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole