De ce nu am putea utiliza oficial numele de Basarabia?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Una din soluțiile la problema identitară ar fi oficializarea numelui de Basarabia alături de cel al Republicii Moldova. Știu, unii ar zice că e o idee prea exotică și prea utopică, care totuși merită să fie pusă în discuție. Propunerile legate de utilizarea a termenului de „moldovean” doar în sens civic este și mai utopică din câteva considerente.

Primul: prin moldoveni se înțelege un grup etnic, din care minoritățile etnice nu fac parte. Mai exact, când spunem „moldoveni” înțelegem un grup etnic distinct (fie el și românesc). Găgăuzii, rușii, ucrainenii și bulgarii se percep drept grupuri diferite față de „moldoveni” (care sunt percepuți ca „națiune titulară”). E vorba de o percepție adânc înrădăcinată în conștiința populației, care nu va putea fi modelată prin niște decizii arbitrare sau prin formule abstracte.

În al doilea rând, termenul de moldovean a fost compromis într-un hal fără de hal de către promotorii moldovenismului, încât a ajuns să trezească repulsie la moldovenii care se consideră români. Mai ales când vine vorba de utilizarea termenului de «națiune moldovenească», «popor moldovenesc».

În schimb, termenul de «basarabean» ar putea fi unul consensual pentru toate categoriile etnice și politice. Chiar și utilizarea conceptului de „națiune basarabeană” nu ar trezi repulsie nimănui. Pe lângă aceasta, indicarea – Republica Moldova (Basarabia) ar putea indica foarte clar identitatea, succesiune istorică și legală a Republicii Moldova, începând cu înființarea oblastei, mai apoi guberniei Basarabia, urmând Republica Democrată Moldovenească și mai târziu RSSM.

Clarificarea succesiunii istorice ne-am permite să revalorificăm trecutul nostru, pe care prea mult l-am ignorat. În primul rând e vorba de perioada țaristă și cea interbelică. Cândva erau vremuri în care ne mândream cu numele de «basarabeni» („бессарабец”).

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole