De ce Năstase își dorește ca Plahotniuc să fie în continuare o figură politică importantă?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Liderul „demnității și adevărului” din Republica Moldova a acordat recent un interviu trustului media pe care-l conduce prin cumul. Chiar dacă nu a avut nimic de spus, Năstase a ținut să apară acest interviu mai mult ca o replică a recentelor ieșiri în presă a principalului său oponent politic – Maia Sandu. Pentru că nu a avut nimic să comunice oamenilor, Năstase a comentat tema lansată de Vlad Plahotniuc – necesitatea schimbării sistemului electoral din Republica Moldova și trecerea la votul uninominal.

În acest interviu s-a simțit cel mai mult influența lui Renato Usatâi asupra lui Năstase, principalul său partener politic. Din cauza comunicării intensive, balabolismul lui Usatâi l-a infectat și pe Năstase. Dacă de la început, când a fost lansată ideea, liderul suprem al adevărului spunea că votul uninominal reprezintă ultimul „colac de salvare” pentru Plahotniuc, acum Năstase declară deja că Plahotniuc nu mai vrea implementarea votului uninominal, cel mixt fiind ținta lui principală. Năstase a accentuat că la mijloc ar fi o înțelegere între Plahotniuc cu Dodon, al cărui partid a inclus în programul electoral schimbarea sistemului de vot încă din decembrie 2011, când puțini analiști politici dădeau șanse socialiștilor ca să acceadă în Parlament. Mai mult, la alegerile locale din același an PSRM s-a ales doar 11 mandate de consilieri în Comrat și alte câteva sate din UTAG și 2 mandate de primar din aceeași regiune. Cu așa o forță politică, în cadrul congresului al X-lea, socialiștii unelteau cu Plahotniuc schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. Totuși e nesimțit acest lider al demnității când ne vorbește despre Dodon, de dragul căruia punea în 2016 batista pe țambal ce ține de vectorul european al țării.

Argumentul lui Năstase ar fi că Plahotniuc nu ar avea nici o șansă să ajungă deputat, dacă s-ar implementa votul uninominal. Și eu mă întreb, de când Năstase îți face griji de viitorul politic a lui Plahotniuc, care apropo, nici în prezent nu este deputat. 🙂

Sau dacă adevăratul scop a lui Năstase este să-l distrugă pe Plahotniuc, iar votul uninominal l-ar lăsa în viziunea lui Năstase pe Plahotniuc fără mandat de deputat, atunci Platforma DA ar trebui acum să strângă semnături pentru susținerea acestei inițiative. Și cum anterior de dragul „salvării țării” Năstase și-a unit forțele cu Igor Dodon și Renato Usatâi, exact același lucru ar trebui să-l facă și acum. Mai ales că acești trei crai foarte mult țin la doleanțele moldovenilor care acum în proporție de 80% doresc să-și aleagă direct deputații, precum anterior 90% și-au dorit să-și aleagă direct președintele de țară.

Tind să cred că Năstase îți dorește în realitate ca Plahotniuc să fie în continuare o figură politică importantă. Pentru că asta îi permite lui Năstase și partidului pe care-l conduce să nu facă nimic, să nu prezinte cetățenilor proiecte de dezvoltare a țării, să nu vină cu inițiative legislative, sau cu o altă viziune de dezvoltare a țării. Năstase nu trebuie să explice acum ce va face când va veni, dacă va veni vreodată la guvernare, sau cum va rezolva problema transnistriană. Singurul lucru pe care-l repetă Năstase de când crede că a devenit politician, este că-l va pune pe Plahotniuc la pușcărie. Exact așa cum Vlad Filat îl punea la pușcărie pe Voronin încă din 2008. Tot Plahotniuc este cel care asigură Jurnal TV cu raiting bun, lucru care face ca prețul unui minut de publicitate la acest post de televiziune să coste cel mai mult în Republica Moldova. Tot pentru că sunt „în luptă” cu Plahotniuc și „statul captiv”, alte zeci de ONG-uri și asociații de presă satelit ale Platformei DA și aliaților, pot spăla milioane de euro primiți de la europeni și americani. Fără de Plahotniuc, Năstase ar fi pus în situația să gândească proiecte de țară. Totuși îi este mai convenabil să gândească cum și de unde să mai transfere pe conturile mamei sale niște milioane.

În concluzie, dacă Năstase ar dori cu adevărat eliminarea politică a lui Plahotniuc, ar susține votul uninominal, despre care spune că nu-l vrea implementat coordonatorul majorității parlamentare.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole