De ce moldovenii isi doresc mereu un stapan din exterior?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Istoria ne arata ca pamantul nostru frumos si rodnic a fost dorit mereu de altii, care au venit sa cotropeasca, anexeze, asimileze, sa ne aduca fericire si noi legi, religii “mai drepte”, becul lui Ilici, camioane, macarale, manuale, investitori si securisti. In acelasi timp, bastinasii cu paine si sare ii asteapta si se uita la ei ca la actori de circ … le plac uniformele, masinile, vorba, portul. Populatia se imparte mereu in doua tabele: cei care ii asteptau de-o viata si in sfarsit au gasit linistea in chinurile sale de a afla care a fost scopul vietii lor, iar altii se inarmeaza cu pistoale, pixuri, ura si incep lupta cu noul inamic.

Totodata, toti acesti “cotropitori” au venit sa se simta STAPANI pe un teritoriu nou, cu bastinasi harnici, binevoitori si primitori. Unii localnici se predau imediat si deveneau mici sefi pe “gloata”, asumandu-si din rasputeri importanta  “naznaceniei”, desemnarii sau numirii si dai bataie la facut regula si dreptate. Iar, poporul, in numele caruia si pentru care toti se speteau atat de mult, nu mai stia ce sa faca si se lasa dus de valul istoriei, ghidat cu atat de multa iscusinta de catre fiecare nou stapan.

Sunt douazeci de ani de cand pamantul nostru frumos si rodnic a devenit Republica Moldova – stat suveran si independent, cu cetateni liberi, frumosi si fericiti. Asa a inceput isteria unei noi file a istoriei contemporane in care, nu inteleg de ce, trebuie obligatoriu sa ne decidem cui ne predam … rusilor, romanilor, Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, chinezilor sau mai bine chiar japonezilor, pentru ca ne dau tractoare si ei cu siguranta stiu ce sa faca pentru a-si dezvolta tara, pastra cultura si educa copiii.

… si aici o sa revin la titlu: De ce moldovenii isi doresc mereu un stapan din exterior (strain) ? De ce nu suntem in stare sa avem o viziune de dezvoltare a tari nostre ca stat suveran si independent? De ce nu ne facem prieteni, dar ne dorim doar stapani si „sa moara” dusmanii?

… si mai lansez o intrebare: De ce mereu cautam pe cineva sa ne rezolve problemele? Nu stim? Nu vrem?  Sau ne temem de responsabilitate?

Cam multe intrebari pentru o tara cu deputati, guvern si chiar si presedinte … dar toate au nevoie de raspunsuri…

P.S.  Sursa inspiratiei – vizita lui Rogozin – multa isterie, agitatie, vorbaraie – si nicio claritate – secretomanie. Poporul o sa astepte…

Comentarii