De ce Moldova se scufundă fără piața Rusiei?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Suntem noi anti-Rusia și împotriva reîntregirii Imperiului URSS, însă vedem că Republica Moldova se clatină foarte puternic și se duce la fund după o scurtă perioadă de timp de la instituirea embargoului de către Federația Rusă.

Începutul anului 2015 nu este deloc pe placul celor aflați la guvernare, precum nici pe placul bugetarilor. Avem un minus bugetar de aproape 500 milioane de lei, însă neoficial minusul depășește miliardul. Rând pe rând, începe să simtă criza financiară și economică fiecare cetățean al Republicii Moldova, chiar dacă unora pare o joacă și o chestiune de moment, care ar putea fi rezolvată, însă nu se știe în câți ani și prin ce metode.

În această situație reapar întrebările legate de prăbușirea Moldovei și revenirea în anul 98, când au început să fie achitate salariile în bănuți, iar pensiile în galoși.

Se întâmplă aceste lucruri, în primul rând, din cauza ruperii relațiilor economice și politice cu Rusia. Federația era cea mai mare, aproape unica piață de desfacere pentru majoritatea producătorilor din Republica Moldova, în special a celor săraci, care nu au suficiente resurse financiare să investească și să modernizeze producția conform standardelor europene. Exemple sunt destule, iar transformarea livezilor în pășuni este deja un lucru firesc la nordul țării, acolo unde micii fermieri, cu livezi preluate de la fostele colhozuri în contul datoriilor, au tăiat sute de copaci roditori. Nimeni nu a distribuit acele imagini și nimeni din guvernanți nu s-au dus măcar la fața locului să se intereseze despre durerea și disperarea oamenilor.

Am auzit voci care spun că în locul pieței din Rusia avem piața imensă a Uniunii Europene, însă tot acele voci nu se mai aud când se descoperă că pentru a obține subvenții de la Stat, pentru modernizarea agriculturii și altor linii de producere, trebuie să fii membru al unui partid, ori trebuie să dai mită din ceea ce încasezi.

Mita, condiționarea politică, birocrația, taxele exagerate, nepăsarea autorităților, precum și alte probleme strâns legate de politică, au adus țara pe marginea prăpastiei, iar guvernanții nici nu vor să iasă cu un nou proiect al Bugetului de Stat și nici cu soluții. Se ocupă în continuare doar de promisiuni. Ei știu că situația din țară nu se poate schimba atâta timp cât vom fi „dușmani” cu Federația Rusă, precum și atâta timp cât se va împiedica producătorul să ajungă singur pe cele mai accesibile piețe.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii