De ce membrii PAS se opun reformei Armatei Naționale, inițiată de Vlad Plahotniuc?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
armata nationala, ministerul apararii, pdm plahotniuc

Liderul PDM Vlad Plahotniuc a făcut ieri un anunț care a provocat reacții în societate. El a propus două lucruri:

  • anularea obligativității serviciului militar în termen pentru tineri,
  • și trecerea la o armată profesionistă în Republica Moldova. 

Reforma va costa statul în jur de 10 miliarde lei, și urmează a fi implementată în următorii doi ani.

Pornind de la starea Armatei Naționale în prezent, nu e neapărat să fii expert în strategii militare ca să înțelegi că armata trebuie modernizată. Asta nu e noutate, despre reforma armatei s-a discutat și în trecut, problema este că totul s-a limitat la discuții. Vlad Plahotniuc s-a încumetat să rezolve problema asta în practică. Acum nici măcar nu se pune întrebarea dacă va reuși, pentru că s-au găsit unii inteligenți care pun la îndoială însăși necesitatea reformei.

Un fruntaș al partidului PAS zice că liderul PDM vrea să distrugă Armata RM: „Avem armata transnistreana, avem armata rusa si la ce ne mai trebuie si armata Republicii Moldova, asa-i dle Plahotniuc?”, a scris pe facebook Mihai Popșoi, un pretendent la funcția de ministru/deputat după următoarele alegeri parlamentare. Odată ce șefa lui nu a avut nici o reacție publică, putem conchide că asta e poziția oficială a partidului.

Important. Nu trebuie de încurcat ideile politice cu oamenii politici. Ori vedem că unele figuri publice de la Chișinău așa de tare nu le place de Plahotniuc încât pot spune că un lucru bun făcut de el este rău. Foarte serios! Ca să amintesc un exemplu – tot ăștia infailibili cu rădăcini verzi spuneau anul trecut că votul uninominal de fapt este un proeict de lege bun, dar faptul că l-a propus Plahotniuc face ca proiectul să fie rău. Dacă legea ceea o propunea Filat sau Ghimpu probabil ar fi fost excelentă! Iată proiectul cu reformarea Armatei Națioanle a primit cam aceelași feedback politic.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova, guvernul filip

Anularea obligativității serviciului militar în termen pentru tineri este clar ce înseamnă, însă mai mult ne interesează partea doua: trecerea la o armată profesionistă! Ministerul Apărării  ne spune că se dorește creşterea numărului de militari profesionişti, angajaţi în bază de contract, și nemijlocit crearea de noi locuri de muncă. De unde vor lua bani deja e treaba Guvernului Filip.

Nu în ultimul rând, fac referire la statul vecin de la Vest. După ce a intrat în NATO, România a anulat obligativitatea serviciului militar obligatoriu pentru tineri, iar după aceasta serviciul militar s-a făcut pe bază de voluntariat, armata profesionalizându-se. De ce n-ar face și Republica Moldova la fel, sau mai bine să lăsăm totul așa cum este (viziunea opozanților).

PS – Mai avem noi un expert în toate domeniile, care face naveta săptămânal la ProTV, și el s-a expus științific împotriva lui Plahotniuc. Mă refer la Igor Munteanu. Eu i-aș acorda domnului ex-ambasador o singură întrebare: dacă dumneata ai avea un fiu de 18 în prezent, ai prefera ca el să facă serviciul militar obligatoriu în Republica Moldova sau ai pleda să evite această „școală a bărbăției”?!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii